Zwangerschap

Highlights tijdens de zwangerschap

Het zal voor niemand een verrassing zijn als ik zeg dat ik zwanger zijn het meest bijzondere ooit vind. Een kindje in jouw buik voelen groeien is iets magisch. Net als allerlei bijzondere mijlpalen gedurende die negen maanden. Ik zette ze op een rij. Lees je mee?

Toen ik zwanger was van Tess kon ik me mateloos irriteren aan al die klagende zwangere vrouwen op het internet. Zwaar, lastig, moeilijk, pittig, vermoeiend, heftig poehpoeh. Nu zal ik absoluut niet zeggen dat een zwangerschap easypeasy is – trust me, ik weet dat het niet zo is aangezien ik twee keer ongeveer negen maanden lang dagelijks heb gekotst – maar ik vind oprecht dat er wel wat meer stilgestaan mag worden bij het wonder dat zich onder jouw hart voltrekt. Want hoe moeilijk, lastig, zwaar en ingewikkeld je het ook allemaal vindt: je gaat in principe van hoogtepunt naar hoogtepunt.

Een kind maken
Als het goed is dan vind je dit een leuk onderdeel van de zwangerschap. En als het niet goed is en er medische toestanden voor nodig zijn, dan is dit zeer waarschijnlijk het allerstomste deel van de zwangerschap en dat spijt me echt. Vind het altijd zo naar om verhalen van moeilijke trajecten te horen. Maar voor mij hoorde deze wel in de lijst met hoogtepunten (de woordkeuze he jongens?!).

De test
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik was bij beide keren een beetje in shock, belachelijk enthousiast, dolgelukkig. Geen tranen van geluk ofzo – daar ben ik het type niet voor – maar wauw, een positieve test in handen hebben is wel zo’n momentje in de categorie ‘vergeet je nooit meer’. Ik kan van beide keren ook nog exact vertellen wanneer het was, hoe laat het was, wat ik dacht, wat ik deed.

Het geheim
Enerzijds vond ik het onwijs lastig om de eerste twaalf weken mijn mond te houden, anderzijds genoot ik zo van ons eigen kleine geheimpje. Dat nog helemaal niemand weet in wat voor wonderbaarlijke toestand je verkeerd terwijl het zo onwijs lifechanging is.  Binnenpretjes, smoesjes verzinnen, aftellen tot de dag dat je bekend gaat maken en leuke manieren verzinnen om het bekend te maken: te leuk. Wij hielden overigens tegen ongeveer iedereen onze mond tot we een goede termijnecho achter de rug hadden, maar familie en een paar vriendinnen waren wat eerder op de hoogte doordat ik zo vreselijk misselijk was en nergens meer kwam (en ze zich dus zorgen gingen maken).

Echo’s
De kans dat hier een derde baby komt is nagenoeg nul, maar man, ik zou echt een moord doen voor nog een keer die eerste echo’s. Zo ongelooflijk bijzonder. De eerste weken voel je natuurlijk nog geen getrappel van je kindje in je buik, dus blijft het allemaal wat abstract ofzo, dus als je dan daadwerkelijk dat kleine kikkervisje via de echo in je buik ziet zwemmen ja, dat is zo ongelooflijk speciaal. Ik kan niet eens in woorden uitdrukken hoe dat voor mij voelde. En nee, ook hier geen tranen van geluk, maar wel sprakeloos. En verliefd. Tot over mijn oren verliefd.

Eerste heartbeat
Ook zo eentje in de categorie ‘sprakeloos’: voor de allereerste keer het hartje horen. Ik vond het heel bizar, bijzonder en speciaal dat er in mijn lijf een tweede hartje klopte. En eigenlijk niet alleen die eerste keer, maar ook alle keren die volgden. Beetje spannend ook wel.

Geslacht ontdekken
Echt respect voor de mensen die negen maanden lang niet willen weten wat het geslacht van de baby in hun buik is. Ik dacht altijd dat ik ook tot die categorie behoorde, maar toen ik eenmaal zwanger was, wilde ik het toch wel graag weten. Zo graag dat wij een pretecho boekte en dus rond de 16 weken te weten kwamen wat het geslacht van de baby was. Ik vond dit echt verreweg de allerleukste echo. Omdat het niet medisch is, is het gewoon ongedwongen. De echoscopiste nam alle tijd voor ons en we kregen ontzettend veel mooie foto’s mee. Als je wilt weten wat het geslacht van je kindje is, dan kan ik je een pretecho echt van harte aanbevelen. Het is écht een bijzonder moment.

Eerste aankopen
Vooral bij een eerste kind zijn die eerste aankopen zo bijzonder. Je hebt geen flauw idee wat je te wachten staat en je kunt je gewoon niet voorstellen dat er een mensje in jouw buik groeit dat binnen een paar maanden in al die schattige kleine babykleertjes past. Eindeloos struinen door de HEMA en de Prénatal, je neus in al die mini-rompers steken, twintig kinderwagens testen, een kamertje inrichten, het kost allemaal veel te veel geld, maar het is zó leuk. Bij een tweede vond ik de eerste aankopen ook weer een feestje – na de 20-wekenecho kocht ik de wat kleertjes bij Prénatal – maar niet zo bijzonder als de allereerste keer dat je iets in maat 50 in je handen hebt.

Goede echo
Iedere keer was ik weer zo afschuwelijk nerveus. Zou de baby wel goed groeien? Zit alles erop en eraan? Klopt er überhaupt nog wel een hartje? En na iedere echo liep ik zielsgelukkig weer naar buiten. Vroeger kreeg je volgens mij één keer een echo, maar dat was het dan ook wel. Tegenwoordig zijn het er geloof ik drie (rond 8 weken, rond 12 weken en rond 20 weken) of vier (ook rond 30 weken) en als het aan mij ligt dan mogen daar nog wel twee rondes aan toegevoegd worden. Een goede echo is het allerleukste tijdens die negen maanden zwangerschap.

Verlof
Hoewel, verlof is ook wel het allerleukste. Bij je eerste kindje is het vooral leuk omdat je before baby tijd hebt om vooral heel erg niks te doen en bij een tweede kindje is het leuk omdat je dan tijd hebt om nog even volle bak van de oudste te genieten. Geen wekker zetten, geen haast, doen wat je wilt, uitrusten, Netflixen: ik meen het oprecht als ik zeg dat mijn verlof de allerleukste tijd van mijn leven geweest is. Vooral de tweede keer, omdat ik precies tijdens die prachtige zomer thuis zat. Ik heb werkelijk waar maar drie druppels regen gezien en verder genoot ik volle bak van de zon, de tuin, de kinderboerderij, de kids, het water, ijsjes en meer.

Uitgerekende datum
Slechts vier procent van de baby’s wordt geboren op de uitgerekende datum, dus in dat opzicht is het niet echt iets om je heel erg aan vast te houden, maar ik vond de uitgerekende datum bereiken tóch een speciaal moment. Die dag staat immers al maanden met dikke markeerstiften omcirkeld in de agenda. Daar leef je naartoe, daar tel je naar af. Die dag dan ook daadwerkelijk bereiken, dat is bijzonder. Voorbij de uitgerekende datum gaan is overigens iets minder grappig kan ik je vertellen.

En dat waren voor mij de hoogtepunten tijdens een zwangerschap. Als ik dit zo allemaal lees dan overweeg ik om de man tóch nog eens aan de tand te voelen over de eventuele derde. Zo leuk allemaal. Mis jij nog wat in het lijstje?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *