Persoonlijk

Kind en sport: waarom vind ik dat belangrijk?

Kind en sport, het is een interessant onderwerp. Vind ik. We weten allemaal dat sporten voor kinderen (en volwassenen, dat ook) belangrijk is. Maar waarom eigenlijk?

Voetbal, basketbal, hockey, judo, tennis en (jawel) korfbal: zomaar een greep uit het sportaanbod voor kinderen. Zelf begon ik op mijn vijfde met korfbal en daarnaast deed ik aan streetdance en turnen. Die laatste twee, daar stopte ik binnen een paar jaar weer mee, maar het korfballen heb ik volgehouden tot ik zwanger raakte van Ticho. Dat mijn ouders mij vroeger lid hebben gemaakt van de korfbalclub is een goede zet geweest. En wel om de volgende redenen…

Motorisch en sociaal
Dat ik graag heb dat mijn kinderen gaan sporten, dat moge duidelijk zijn. Mijn voornaamste reden is omdat je door te sporten vriendjes en vriendinnetjes kunt maken en omdat het bijdraagt aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Vooral wanneer je kind een teamsport beoefent. Leren omgaan met verschillende mensen, leren omgaan met teleurstellingen, met winnen en verliezen, met teamverplichtingen: je kind een teamsport laten doen, brengt mijns inziens heel veel voordelen met zich mee op sociaal gebied. Ik grap weleens dat ik exact nul vriendinnen meer zou hebben als de korfbal zou verdwijnen. Zo erg is het (gelukkig) niet, maar eerlijk is eerlijk: ik heb daar wel zo ongeveer mijn hele sociale leven zitten. Inclusief man. Ook heb ik op het korfbalveld een redelijk goed balgevoel ontwikkeld. De sport heeft heel erg bijgedragen aan mijn motorische vaardigheden – al was ik niet per se een ontzettend motorisch lekker ontwikkelde speelster – en dat is voor een kind natuurlijk óók heel goed.

Conditie
Overgewicht bij kinderen, het is nog steeds een groeiend probleem. Dat een beetje beweging – tussen het Playstationnen door zeg maar – geen kwaad kan, dat wisten we al. Een lidmaatschap bij de sportvereniging kan ervoor zorgen dat je kind meer gaat bewegen. En bewegen is gezond. Je verkleint de kans op overgewicht bij je kind én je kind bouwt er een goede (basis)conditie van op. Sporten is óók (of misschien wel juist) op het gebied van gezondheid hartstikke belangrijk voor kinderen.

Zelfvertrouwen
Sporten is goed voor het zelfvertrouwen van kinderen. Kinderen leren door te sporten bijvoorbeeld heel goed waar hun talenten liggen. Ook ervaren ze dat ze ergens beter in worden door hard te trainen, ze ontwikkelen doorzettingsvermogen en sporten zorgt er letterlijk én figuurlijk voor dat kinderen beter in hun vel zitten. Lijken me redenen genoeg.

Vanaf welke leeftijd?
Je kunt je kind al op jonge leeftijd kennis laten maken met diverse vormen van sport. Veel sportclubs hebben speciale groepen voor kinderen van drie of vier jaar. Peutergym, peuterzwemmen of een voetbalclubje waar spelenderwijs wat aan de sport gedaan wordt bijvoorbeeld. Om je kind te laten ontdekken welke sport hij of zij leuk vindt, kun je eens wat proeflessen volgen. Dan zie je meteen of je kind er emotioneel gezien aan toe is om te sporten. Het kan namelijk zomaar wezen dat jij het een ontzettend goed idee vindt om je kind op een sportclub te doen, maar dat het kind zelf er spontaan weer een beetje verlatingsangst door krijgt.

Jouw kinderen gaan zeker korfballen?
Ik pleit absoluut voor het kind zelf laten bepalen welke sport hij of zij beoefent. Natuurlijk zou ik het onwijs handig en leuk vinden als mijn koters zouden gaan korfballen, maar absoluut geen ge-push vanaf mijn kant. Blijken ze voetbal leuker te vinden? Prima. Liever naar het hockeyveld? Vooruit. Eigenlijk heb ik als enige ‘eis’ (maar is uiteraard ook hartstikke bespreekbaar) dat het een teamsport is. Omdat ik gewoon écht vind dat je daar zoveel van leert. En omdat ik mijn kinderen net zo’n fijn verenigingsleven gun als dat ikzelf (gehad) heb.  Maar nee, ik sta dus niet met een bal en een korf mijn tweejarige peuter richting het korfbalveld te forceren. Sterker nog: we doen vaker aan voetballen. Het allerbelangrijkste voor mij is natuurlijk dat mijn kind happy is met de sport die wordt beoefend. Dat vergroot immers ook de kans dat de sport het langst wordt volgehouden en ik niet om de twee jaar bij een andere vereniging de betrokken moeder hoef uit te hangen.

En oke, kleine biecht: ik ben er wel eentje van ’t fanatieke soort dus zou het stiekem ook wel prettig vinden als er ergens een beetje aanleg in de genen van mijn kids zou zitten. De tijd zal het leren.

Doen jouw kinderen aan sport? En zo ja, welke sport? Ik ben echt heel erg benieuwd.

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

4 Comments

  1. Hier ook een kleine (nee stiekem grote voorkeur) voor korfbal! Maar belangerijkste als ze maar iets doet wat ze zelf leuk vind en een beetje fanatiek in is.. hier ook het gehele sociale leven op ‘de club’

  2. Oh je laatste stukje, heel herkenbaar!
    Hier twee voetbal ouders en stiekem hopen we dat ons zoontje ook zo dol is op voetballen als wij maar hij mag zeker straks zelf kiezen wat ie wil doen, als hij maar iets doet..

  3. Ik heb nooit fanatiek gesport. Echt een gruwelijke hekel aan sport in alle vormen. Team sporten maar ook solo sporten vind ik niks. Ik was/ ben er gewoon niet goed in. Wij zijn thuis van de artistieke dingen. Ik schrijf graag. Man is muzikant. Dus denk dat dat eerder gestimuleerd zal worden dan sporten eerlijk gezegd.

  4. Ik hou ook van sporten! En kon niet wachten tot mijn eigen kindjes konden gaan sporten. Heb zelf heel veel geturnd vroeger en als tiener gecombineerd met hockey. Ik hoopte enorm dat mijn dochter niet wilde gaan turnen. Ze heeft wel proeflesjes gedaan maar wilde er, thank God, geen lid worden. De oudste danst, hockeyt en tennist. De jongens (5 en 3) hockeyen, en de jongste (8maanden) wordt overal mee naartoe gesjouwd🙈. Die van 3 is erg jong maar hier hebben ze funkey hockey, spelenderwijs leren ze omgaan met een bal. Hij is zo trots als een pauw dat hij ook op zaterdagochtend met zijn “team” mag spelen. En zoals jij zegt, hier ook een voorkeur voor teamsport door alle aspecten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *