Momlife

Makkelijke traktaties voor op het kinderdagverblijf

We blijven nog even in de verjaardagssferen want vandaag wil ik het hebben over de crime van het trakteren op het KDV. Lees mee!

Afgelopen week mocht onze Ticho twee kaarsjes uitblazen en hoewel ik het ontzettend gezellig vind om zijn feestje te vieren, vind ik het ook een hoop gedoe. Ik ben van nature geen hele goede gastvrouw – ik probeer het wel te zijn maar het lukt me gewoon niet – en ben ook niet gezegend met een portie creativiteit. En vooral dat laatste is best een ding.

Wanttttt bij een jarig kind horen traktaties. Vroeger, toen ik in het stenen tijdperk nog naar school ging, mocht je gewoon zakjes chips of snoep trakteren, maar dat is tegenwoordig uit den boze. Verantwoord moet het wezen. En als het effe kan dan ook graag met een klein cadeautje erbij. Leuk ingepakt, met strikjes en stickers en weet ik het wat nog meer.

Omdat ik vorig jaar vrij last minute bedacht dat ik traktaties moest scoren, werd het een simpel bootje voor in bad met een doosje rozijnen daaraan vastgemaakt. Dit jaar wilde ik mijn kind niet weer opzadelen met iets dat esthetisch gezien het licht niet kan verdragen, dus begon ik ruim op tijd met het oriënteren op geschikte traktaties voor op het KDV. En lang leve Pinterest, want daar heb je echt duizendmiljardmiljoen voorbeelden. Simpel, ingewikkeld, gezond, not so gezond, duur, goedkoop en alles daar tussenin. Ook via Instagram kreeg ik onwijs veel tips en ideetjes doorgestuurd, dus vandaag deel ik daar een aantal van. Lets go!

De welbekende rijstwafels
Stiekem zijn deze traktaties een beetje mijn favoriet. Ten eerste omdat het zo onwijs simpel gemaakt kan worden en ten tweede omdat een rijstwafel voor bijna alle kids prima te eten is. Maak een konijn van de rijstwafels, of een schaap, een visje, een schildpad of een panda: kwestie van printen, plakken en klaar is Kees. Traktatie naar mijn hart. Voor inspiratie is Pinterest je beste vriend.

De visjes aan de soepstengel óf in een zakje
Deze kent ook iedereen wel geloof ik. Ik vind het visje in het zakje echt te grappig, maar de verspilling van plastic houdt me tegen. Ik ben echt geen milieuactivist ofzo, maar als het effe kan dan houd ik er wel wat rekening mee. De vis in de zak valt dus af. De soepstengelhengel is te leuk en kun je zowel met als zonder snoep maken. Mocht je dit willen trakteren: soepstengels kopen, een touwtje (of een dropveter) eraan, een visje printen en aan het touwtje of de dropveter hangen en presenteren in een vissenkom (of bloemenvaas).

Een zandvormpje met snacks
Het gemak van deze traktatie spreekt me aan. Je hoeft hier werkelijk niets voor te knippen of te plakken. Gewoon een voorraad zandvormpjes kopen (die hebben ze voor een prikkie bij de Action), wat lekkers erin stoppen (zoals druifjes, rozijntjes of kleine soepstengels) en eventueel – als je niet zo bewust met plastic bezig bent – inpakken in een folietje met een leuk strikje and you’re good to go.

Eierkoekmonsters
Doet me een beetje denken aan De Luizenmoeder en de perenmuizen ofzoiets, deze monsters van eierkoek geknutseld. Je snijdt een eierkoek in vieren (of vijven), smeert er wat jam op, maakt met een plakje kiwi/aardbei/whatever een tongetje, van twee druifjes de ogen en legt vervolgens twee stukjes op elkaar. Ziet er leuk uit maar ik durf bij dezen al een wedje te leggen dat als ik deze eierkoekcreatie ga proberen te maken, je er van alles in ziet, behalve eierkoekmonsters.

Een vingerpop op een soepstengel
Dit is een beetje het niveau van de traktatie waarmee ik het kind vorig jaar naar het KDV stuurde. Heerlijk simpel: je koopt bij de HEMA een paar van die vingerpopjes, die schuif je om een soepstengel en klaar is Kees. Stiekem vind ik dit soort traktaties echt helemaal dikke prima, want er is werkelijk geen kind dat het iets kan boeien dat het in de categorie ‘gemakzucht’ valt. Die zijn allang blij met eten én een vingerpop.

Snelle Jelle met een auto
Was een hele goede kanshebber bij ons: een kleine Snelle Jelle ingepakt in zwart papier, met type-ex witte strepen erop tekenen, autootje erop plakken en je hebt een mini-snelweg. Makkelijk en leuk. Ga ik onthouden voor volgend jaar!

Fruitspiesjes
Altijd goed toch? Rijg een stapel druiven aan een sateprikker, maak van een aardbei een gezichtje en je hebt een soort van rups. Ziet er leuk uit, maar ik ben persoonlijk een beetje panisch met druiven – die snijd ik graag in tien stukjes – dus nee, dat wilde ik de juf niet aandoen.

Brandweerman Sam rozijnen
Je begrijp dat dit de traktatie van onze Ticho geweest is, aangezien het kind zelf een enorme fan van Brandweerman Sam is. Ik vroeg een collega om even een leuke ‘wikkel’ voor om een doos rozijnen te maken, pakte daar vervolgens de doosjes rozijntjes mee in, plakte een Sam op een prikker en die stak ik in het doosje, deed daar een mini bellenblaas bij en het feest was compleet. Ik voelde me dus echt een crea bea moeder en ik wilde mijn kind wel opeten toen ik hem zo zag staan met al die traktaties. Ik was op slag de ellende van het printen, knippen en plakken vergeten.

Zo, mocht je net als ik dus geen knutselmoeder wezen en bovendien echt geen inspiratie hebben voor een leuke traktatie, dan heb ik je hopelijk een stapje op weg geholpen. Ik ben er in ieder geval weer voor een half jaartje vanaf!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *