Momlife, Persoonlijk

Uit eten met je kids: zo doe je dat

Het zal niemand ontgaan zijn dat ik niet per se een enorm feestbeest ben. Ik hou echter wel van lekker uit eten gaan. Maar hoe doe ik dat met twee kinderen?

De eerste oplossing is natuurlijk om de koters weg te brengen, uit logeren. Of een oppas bij jou thuis op de bank te zetten. Dan kun je heel uitgebreid en lang tafelen zonder je druk te maken om slaaptijden en driftbuien. Maarrrrr je kunt de kinderen ook gewoon meenemen uit eten. Echt. Omdat Robert en ik met enige regelmaat buiten de deur eten en we Ticho en Tess dan altijd gezellig meeslepen, leek het me een leuk idee om eens te vertellen hoe we dat aanpakken. Lees mee!

Niet te ver
Wij hebben het geluk dat we in het centrum wonen en dus diverse eetgelegenheden op loopafstand van ons huis kunnen bezoeken. Mocht er iets niet helemaal gaan zoals we dat op voorhand bedachten, dan zijn we zo thuis. En dat is mijn belangrijkste tip: rijd niet naar het einde van de wereld voor een restaurant. Als je ergens lekker kunt eten en je hebt ondertussen het idee dat je binnen tien minuten thuis kunt zijn, dan zit je helemaal goed.

Kies een leuk restaurant
De man en ik zijn geen enorme fijnproevers. Je maakt ons het meest blij met een goed stukje vlees, een pizza of een lekkere vis. Wij hoeven geen twaalf gangen waarbij je je tijdens iedere gang afvraagt wat er nu toch weer op je bordje ligt en waarom je daar geen vergrootglas bij hebt gekregen. Dat zou ook echt een slecht idee zijn als je kinderen mee wilt nemen. Die gaan veel lekkerder op een restaurant waar ze in ieder geval stokbrood met kruidenboter en patat hebben. En eigenlijk het liefst ook een kindermenu.

Ga op tijd
Als wij gaan eten dan zorgen we dat we echt om half zes ergens aan tafel zitten. Meestal zijn we na een uurtje tot anderhalf uur wel weer pleite. Precies voordat de drukte begint en mensen na een lange werkdag of werkweek willen bijkomen in een restaurant. En deze mensen zitten niet te wachten op gillende kinderen. Bovendien zorgen we er op die manier voor dat de kids niet te moe zijn en gewoon op normale bedtijd naar dromenland kunnen. Driedubbele win dus.

Neem eten mee
Dat klinkt ietwat gek natuurlijk, want je gaat buiten de deur eten, maar het wil nog weleens gebeuren dat het eten even op zich laat wachten en dat het kind daar niet zo blij mee is. In dat geval is het een ontzettend goed idee om gewoon een stukje komkommer, een koekje of een doosje rozijnen tevoorschijn te toveren. Neem dus altijd wat te knagen mee.

Neem schermpjes mee
Onze telefoons doen prima dienst als tv-schermpje dus als Ticho tijdens het wachten op zijn eten wat onrustig wordt, dan geven we hem één van onze telefoons met een filmpje van bijvoorbeeld Woezel en Pip. Gebeurt eigenlijk zelden, maar zorg in ieder geval dat je zoiets bij je hebt. Je weet het maar nooit.

Neem speelgoed mee
Geen complete treinbanen of loopfietsen, maar een stickerboek of iets van een klein autootje (zonder geluid) will do. Voor tussentijds vermaak zeg maar. Als je trouwens een kindproof restaurant kiest is de kans ook vrij aannemelijk dat er een ‘speelhoekje’ is óf dat je een kleurplaat met potloodjes krijgt aangereikt. Dat zijn de betere plekken!

Wees flexibel
Het zou zomaar kunnen gebeuren dat jouw eigen eten een tikkeltje afkoelt omdat je eerst de dreumes moet voeren of omdat de baby precies een volle luier heeft geproduceerd. Ook bestaat de kans dat er drinken over tafel gaat, dat het kind ontsnapt, dat er groot verdriet ontstaat omdat er iets wel of niet mag, dat het kind niet in de kinderstoel wil und so weiter. Stel je gewoon een beetje flexibel op, wees duidelijk maar niet te streng voor het kroost en go with the flow. Dan ga je het echt wel redden. Als je in stilte een uitgebreide en warme maaltijd wilt verorberen, dan had je ze maar thuis moeten laten.

Wees voorbereid
En daarmee bedoel ik: pak met militaire precisie een luiertas in. Met luiers. En billendoekjes. En een fles. En een thermoskannetje met gekookt water, een flesje koud water, snoetenpoetsers, extra kleding en eigenlijk alles wat je meeneemt als je met de kids op pad gaat. Ooit maakte ik de fout door te denken ‘hij heeft net gepoept dus een luier is niet nodig’, en toen legde het kind er nog eentje terwijl ik net mijn voorgerecht achter de kiezen had. Kon ik dus mooi op en neer naar huis. Better safe than sorry, dus sleep gewoon de complete inhoud van de commode maar mee.

Maak er geen enorm diner van
Nu ben ik gezegend met een man die het bakkie koffie achteraf ook het allerliefst thuis doet, dus wij zitten geen uren aan tafel. Maar mocht je daar wél van zijn, dan zou ik toch even een oppas voor de kinderen fiksen. Want dat gaat ‘m echt niet worden. Het is al een hele prestatie als je langer dan een uur zonder gedoe aan tafel kunt. Beperk het aantal gangen dus een beetje tot een minimum. En als je toch graag voor-, hoofd- en nagerecht doet, make sure dat je de inhoud van de menukaart kent en dat je jouw keuzes min of meer direct na binnenkomst kunt doorgeven.

Ga gewoon
Tja, if you never go you will never know. Probeer het gewoon eens. Dikke kans dat het allemaal hartstikke prima verloopt, dat de kinderen zich uitstekend vermaken, dat de dames in de bediening extra aandacht geven aan jouw koter en dat jullie heerlijk kunnen genieten van wat quality time met het gezin. Het is het proberen meer dan waard!

En dan nog een kleine Tip van Flip: leer ze de juiste manieren. Want nu de kinderen nog zo klein zijn kun je ze duidelijk uitleggen hoe je je in een restaurant hoort te gedragen. Dat betekent niet dat het kind als een soort standbeeld aan tafel moet zitten, met mes en vork moet eten en geen geluid mag maken, maar wel dat er op een correcte en beleefde manier eten besteld wordt (“een appelsap alstublieft”) en dat ze niet op de stoelen gaan staan, schreeuwen, rennen en weet ik het wat. Want uiteindelijk waren we ooit allemaal zelf de restaurantbezoeker met de rollende ogen omdat het kind van drie tafels verderop zo ontzettend vervelend was.

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Mijn vriend en ik zijn dop op sushi en tapas! Dat doen we altijd met zijn tweeen. Wanneer wij met onze kinderen gaan eten, kiezen we meestal voor het pannenkoeken restaurant hier in de buurt. Daar hebben ze heel veel speelgoed. Resultaat? De kinderen eten geen hap en spelen de hele tijd. Gelukkig bestaan er doggybags haha!

  2. Goede tips! Bedankt. Ik vind het ook altijd heerlijk om je blogs te lezen:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *