Momlife

10 x de boevenstreken van onze dreumes

Over het algemeen denk ik dat Ticho een heel makkelijk kind is. Hij heeft geen overklaarbare driftbuien (behalve als er iemand aan zijn speelgoed zit), slaat niet heel de dag als een wilde om zich heen, is dol op knuffelen en kusjes geven en luistert negen van de tien keer best wel aardig.

Maar er zijn natuurlijk ook duizend-en-één momenten waarop het kleine monstertje niet zo heel erg braaf is. Natúúrlijk probeert hij ons uit, test hij waar de grenzen liggen, is hij onderdeugend en vindt hij het allerminst grappig als iemand anders aan zijn speelgoed komt of als de schommel in de speeltuin bezet blijkt. Ik zette alle fratsen van mijn lievelingsjongetje op een rij. Lees mee!

 1. Stiekem uit de koekjesla eten
  Meestal gebeurt dit als ik op de bank zit en Tess een fles geef. Is het eerst verdacht stil en daarna hoor ik geritsel en gegniffel. En dan komt hij dus vanuit de keuken naar de woonkamer met een lach van oor tot oor. Ontbijtkoek, haverberen, rijstwafels of een zak chips: zijn trofee is altijd eten.
 2. Wc-papier en -rollen in de wc gooien
  Ticho vindt de wc heel interessant. Zodra iemand zichzelf even in het kleine kamertje heeft opgesloten, komt hij direct polshoogte nemen. Hij wil dan ook graag een stukje papier in de pot gooien en zelf doortrekken. Soms, als ik bijvoorbeeld een luier bij Tess aan het verschonen ben, gaat hij zelf naar de wc en gooit dan zes kilo toiletpapier en het kartonnen rolletje in de plee. Hoor ik daarna gegarandeerd gehuil, want hij kan – gelukkig – nog niet zelf bij de doorspoelknop.
 3. Houtblokjes pikken en tussen het speelgoed leggen
  Bij onze houtkachel staan twee manden met grote blokken hout. Toen Ticho net kon kruipen, ging hij standaard linea recta naar deze manden. Inmiddels weet hij dat hij daar niet aan mag komen, dus dat gebeurt dan ook zelden. Er liggen echter ook heel wat kleinere aanmaakhoutjes. Die heeft Robert ooit eens netjes ingeruimd onder toeziend oog van de dreumes en sindsdien vindt hij het wel grappig om dat keurige stapeltje omver te kegelen. Of de blokjes te verplaatsen naar zijn speelgoedmand.
 4. Alles in de prullenbak gooien
  “Ticho opruimen”, horen we regelmatig. Heeft hij van zijn vader, die is ook dol op opruimen. Maar het kind weet nog niet zo heel goed wat er wel en niet in de prullenbak mag. Dus als hij mij helpt door een vieze luier weg te gooien, moet ik daarna wel even checken of hij niet ook direct een spuugdoekje en de fles heeft meegenomen.
 5. Op het brandalarm drukken
  Bovenaan de trap zit bij ons een brandalarm. Als je hier op drukt, dan gaat dat ding loeien. En sinds Ticho zelf de trap op en af klimt, vindt hij het een heel leuk idee om onderweg even op dat ding te drukken. Ik schrik me iedere keer weer de tandjes, maar zelf vindt hij het vooral ontzettend grappig.
 6. De wekkers aan- of uitzetten
  Aan Robert zijn kant van het bed staat een wekker. Zo eentje van Philips, met fluitende vogeltjes en rustgevend oranje licht. Ticho weet precies op welk knopje hij moet drukken om dat getsjilp te starten en ook de volumeknop vindt hij met zijn ogen dicht. “Goggel”, roept hij dan. En ja, het wil weleens gebeuren dat hij per ongeluk de wekker aan of uit zet. Merken we natuurlijk pas als we ons verslapen of als ik ineens op zondagochtend om zes uur de vogels hoor fluiten.
 7. De luiers uit de lade plukken en over de complete bovenverdieping verspreiden
  “Ticho luier, Tessie luier.” Met twee kinderen die niet zindelijk zijn, is luiers verschonen een dagtaak. Omdat ik Ticho nog niet alleen beneden durf te laten als ik boven met zijn zus in de weer ben, neem ik hem dus mee naar de babykamer. Daar graait hij altijd meteen in de lade met luiers en strooit die dingen vervolgens overal waar je ze niet hebben wil. Alles wat geen speelgoed is, vinden die kinderen natuurlijk hartstikke leuk. We hebben beneden ook een lade met luiers – ik verschoon Tess namelijk negen van de tien keer beneden – maar daar blijft hij gek genoeg uit. Komt misschien omdat deze luiers bij de koekjes en snoepjes liggen dus je begrijpt wel waar zijn aandacht naartoe gaat.
 8. Om vijf uur in de nacht om papa roepen
  Over het algemeen hebben wij met Ticho een redelijk goede slaper, maar zo nu en dan besluit hij ergens midden in de nacht dat het wel grappig is om één van zijn slaperige ouders te roepen. Meestal is de man de Sjaak. “PAPAAAAA”, horen we dan op een pijnlijk volume uit zijn kamer komen. En op het moment dat we dan bij hem gaan kijken, gaat hij keihard lachen. Het goede nieuws is wel dat als wij zeggen dat het nog lang geen ochtend is en hij echt nog even verder moet slapen, dat hij dit dan ook zonder mokken doet.
 9. Mij aanspreken met Anouk
  Dit heb ik weleens eerder gedeeld en de situatie is nog onveranderd. Ticho hoort natuurlijk dat andere mensen mij aanspreken met Anouk, dus dat probeert hij ook zo nu en dan. Ik doe dan uiteraard heel erg mijn best om mijn lach in te houden – het is gewoon vrij grappig als je dreumes ineens jouw voornaam weet – en corrigeer hem direct. Tegenwoordig zegt hij dus zelf al in één adem: “Anouk. Nee nee, mama.”
 10. Driftig worden als dingen niet naar zijn zin of snel genoeg gaan óf als iemand anders aan zijn spullen zit
  Eigenlijk is dit niet echt iets van de afdeling boevenstreken, maar gewoon vervelend gedrag wat zo gauw mogelijk de kop moet worden ingedrukt: Ticho is niet zo van het delen. En ook niet van andere kindjes die aan zijn (meestal in de hoek gesmeten) speelgoed zitten. Hij wordt boos als er iemand anders in de speeltuin op zijn schommel zit. Niemand mag zomaar aan Tessie komen want die is van hem. Zijn stoel is zijn stoel, dus geen andere kinderbillen daarop. Ook wordt hij ongeduldig als het te lang duurt voordat zijn boterham gesmeerd is, als ik de tijd neem om zijn haren te fatsoeneren enzovoorts. Over het algemeen is het echt een lief, zoet en rustig kind, maar uit het niks kan hij soms een beetje boos worden. Komt me bekend voor…

In principe had ik deze lijst nog kunnen uitbreiden met tientallen andere voorbeelden, want onze Ticho is best een kleine doerak. Maar hij is ook zo lief, zachtaardig, een kleine knuffelkont, een heerlijke Duimelot en heel heel heel erg grappig. Welke boevenstreken worden bij jou thuis uitgehaald?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

 1. Ik moet hier zo om lachen, die boef😍 leuk stukje Anouk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *