Momlife, Persoonlijk

De liefde tussen eten en mijn kinderen

Afgelopen maandag vroeg ik via Insta Stories of er nog specifieke onderwerpen zijn waar jullie graag over willen lezen en één van de dingen die veel genoemd werd, was ‘eten’. Nu is dat iets waar we bij ons thuis heel veel talent voor hebben, dus ja, daar kan ik wel een stukkie over schrijven.

De vragen die ik kreeg en die ik vandaag ga beantwoorden: Hoe ziet het eetschema van Ticho eruit? Hoe heb je Ticho geleerd om met de pot mee te eten? Word je niet helemaal kriegel als hij van top tot teen onder de chocopasta zit? Eet hij alle groenten of heb je manieren waarop je stiekem wat groenten bij hem naar binnen werkt? Eet hij altijd vers? Wanneer krijgt Tess haar eerste hapjes? Hoeveel drinkt Tess nu?

Gaan we!

Hoe ziet het eetschema van Ticho eruit?
Voor Ticho hebben we niet echt een schema. Of tenminste, we houden geen vaste tijden aan. Hij begint de dag afhankelijk van hoe laat hij wakker wordt met een boterham met jam óf yoghurt met haverberen en een flesje melk. Op de dagen dat ik vrij ben, jat hij vervolgens ook nog wat van mijn ontbijt. Halverwege de ochtend geef ik hem fruit, meestal een appel of een banaan, en als hij dat te lang vindt duren gaat hij zelf wel even wat te eten in de keuken zoeken. Tussen de middag eet hij meestal twee boterhammen óf zijn groenten. Daarna gaat hij naar bed. Als hij weer wakker wordt, ergens tegen het einde van de middag, krijgt hij een koekje, rozijntjes of iets anders te knagen. Tot slot voeren we hem ’s avonds groenten of een boterham, afhankelijk van wat hij tussen de middag gegeten heeft. Drinken doet hij heel de dag door. Het liefst alleen maar appelsap, maar dat beperken we tot eenmaal daags. Verder krijgt hij melk, thee of water.

Hoe heb je Ticho geleerd om met de pot mee te eten?
Ik heb hem heel lang níet met de pot laten mee eten, omdat ik het gewoonweg makkelijker vond om hem vast te voeren als ons eten op het vuur stond zodat we daarna zelf in alle rust konden eten. Inmiddels doe ik dat niet meer, maar zit hij bij ons aan tafel met een eigen bestekje en een eigen bordje. Ik heb hem niet op een specifieke manier geleerd om met ons mee te eten. Dat is eigenlijk heel vanzelf zo ontstaan.

Word je niet helemaal kriegel als hij van top tot teen onder de chocopasta zit?
Deze vraag kwam waarschijnlijk naar aanleiding van de foto die ik deelde op Instagram waarop Ticho volledig onder de bruine troep breed grijnzend aan tafel zit. Het antwoord: nee, ik kan me daar niet druk om maken. Kijk, uiteindelijk wil ik graag dat hij netjes eet, maar vooralsnog is het kind nog geen twee jaar oud en vind ik het prima als hij een beetje half met een vork zijn eten naar binnen propt terwijl de helft ernaast valt. Dat ruimen we wel weer op en is wel het allerlaatste in mijn leven waar ik kriegel van wil worden.

Eet hij alle groenten of heb je manieren waarop je stiekem wat groenten naar binnen werkt?
Ticho heeft een aantal favoriete gerechten: spinazie, bloemkool en worteltjes. Dit geef ik hem dan ook iedere week. Ik heb geen trucs om hem stiekem wat groenten te geven en ben wat dat betreft ook heel makkelijk: eet hij niet, dan eet hij niet. Hij krijgt vanzelf een keertje honger. Als hij weigert om een hap van zijn groenten te nemen ga ik trouwens ook geen boterham of iets dergelijks voor hem maken. De groeten. Over het algemeen denk ik wel dat wij weinig te klagen hebben hoor, want op af en toe een moeilijke fase na, hebben wij zelden gelazer aan tafel. Gelukkig!

Eet hij altijd vers?
Och man, ik was nergens geweest zonder de potjes van Olvarit. Maar echt nergens. Nee, Ticho heeft lang niet altijd verse maaltijden gehad. Inmiddels dus wel, omdat hij met ons mee eet óf omdat ik restjes invries en hem dat geef, maar toen dat nog niet het geval was? Nope. Ik zorg(de) wel altijd dat er een voorraadje in de vriezer lag, maar met enige regelmaat vergat ik dat bijtijds te ontdooien. En ik geloof niet dat er vergif in potjes zit, dus zie ook echt het probleem daar niet van in.

Wanneer krijgt Tess haar eerste hapjes?
Nog een paar weken en dan is ze vier maanden oud. In principe kunnen we dan beginnen met het aanbieden van ‘oefenhapjes’, maar ik denk dat we er nog even mee wachten. Ze drinkt nog niet eens altijd al haar flesjes leeg dus laten we dat eerst maar eens voor elkaar krijgen. Grappig wel hoe dat werkt bij een tweede. Toen Ticho vier maanden was, zat ik bij wijze van spreken tijdens het ontbijt al klaar met gepureerde wortel en nu denk ik: kan wel wachten. Ik heb geen idee tot wanneer, maar voorlopig gewoon nog even niet.

Hoeveel drinkt Tess nu?
We zitten op dit moment een beetje tussen vijf keer 150 en vier keer 180 in. De ene dag drinkt ze meer dan de andere dag. De ene dag krijgt ze ook om 21.00 uur haar laatste fles terwijl het de andere dag al 22.30 uur is voordat we kunnen gaan slapen. We voeden haar nog steeds een beetje op verzoek en dat werkt prima. Ze groeit goed, ze is vrolijk en alert. Hoeveel ze precies drinkt durf ik niet te zeggen, maar laten we het houden op ongeveer 650 tot 700 ml per dag.

Waar verder niet naar gevraagd is, maar wat ik wel graag nog even wil benoemen is dat wij Ticho echt wel gezonde dingen te eten geven maar dat ik ook absoluut niet moeilijk doe over een patatje, een frikandel, pannekoeken of een pizza. Want daar krijgt hij niks van. Dat spastische gedoe van ‘het moet allemaal gezond en verantwoord’, daar kan ik niks mee. In principe eet het kind door de weeks genoeg groenten en laten we het in het weekend allemaal een beetje los. Zo zijn we zelf ook groot geworden.

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *