Persoonlijk

De Week van de Voedselbanken

Komende week is het de Week van de Voedselbanken en het leek me goed om daar eens even bij stil te staan. Want die voedselbank, hoe zit dat precies?

Mijn kinderen hebben het geluk dat zij zijn geboren in een gezin waar geen financiële problemen zijn. Waar de hypotheek keurig netjes op tijd betaald wordt, waar beide ouders kunnen werken en een prima salaris verdienen, waar de voorraadkasten immer gevuld zijn, waar gespaard wordt voor later, waar studies betalen mogelijk moet zijn en waar aan kleding nooit een gebrek is. Wat dat betreft gaan zij – zoals het er nu uitziet – een redelijk onbezorgd leven tegemoet. En daar zijn wij heel erg dankbaar voor.

Want er zijn ook genoeg kinderen die dat geluk niet hebben. Die worden geboren in gezinnen die onder de armoedegrens leven. Waar met mazzel een paar tientjes per week besteed kan worden aan het voeden van alle mondjes. Waar het beoefenen van een sport niet mogelijk is omdat de financiële middelen er niet zijn. Waar nieuwe kleding niet bespreekbaar is maar tweedehandsjes de kasten vullen. En de kans is vrij groot dat een dergelijk gezin dichterbij is dan je denkt. In Nederland leven namelijk meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. En dat vind ik echt heel erg veel. Het feit dat er in iedere klas, op iedere peuterspeelzaal of bij iedere sportverenigingen kinderen rondlopen met een lege maag en een hongergevoel, daar krijg ik buikpijn van. En dat zijn er dus tienduizenden.

Gelukkig bestaan er initiatieven als De Voedselbanken. Hier wordt eten ingezameld dat anders weggegooid zou worden en deze voedselbanken zorgen er vervolgens voor dat dit eten terechtkomt bij mensen die in armoede leven. Op die manier wordt verspilling teruggedrongen, armoede bestreden én een steentje bijgedragen aan een beter milieu. Oog voor voedsel, hart voor mensen is het motto. In Nederland maakten in 2017 ruim 130.000 mensen gebruik van de voedselpakketten die door de voedselbanken werden verstrekt. Honderddertigduizend. Wekelijks werden zo’n 40.000 pakketten uitgedeeld. Daar waren ruim 11.000 vrijwilligers voor nodig. Vrijwilligers ja, want bij de Voedselbank krijgt niemand (maar dan ook echt niemand) betaald.

Maar zoals je wellicht zult begrijpen, is er voor het draaiende houden van zo’n voedselbank wél geld nodig. Bijvoorbeeld voor de busjes waarin het eten vervoerd wordt, voor benzine en diesel, voor de gebouwen waarin de voedselbanken gehuisvest zijn enzovoorts. De gemiddelde kosten voor het maken, vervoeren en verstrekken van een voedselpakket bedragen vijf euro. Voor vijf euro kun jij dus een ander helpen. Kun jij ervoor zorgen dat er minder kinderen met een hongergevoel op school zitten. Kun jij je steentje bijdragen. Als je geld doneert aan de voedselbank dan hoef je niet bang te zijn dat het bij de hoge bazen terechtkomt – dat het aan de spreekwoordelijke strijkstok blijft hangen zeg maar – maar weet je zeker dat het volle bedrag ontzettend goed besteed wordt.

“En wat doe jij dan, Anouk?” Tja, met het schrijven van dit stukje help ik natuurlijk niemand. Of nou ja, misschien heel indirect, maar dat telt in dit geval niet. Heel concreet: wat Robert en ik al jaren doen is ons kerstpakket (minus de fles wijn, want die nemen ze niet aan) aan de voedselbank doneren, net als gewonnen etenswaren van bijvoorbeeld de Postcode Loterij. Ook als tijdens een grote schoonmaak blijkt dat we twintig doosjes thee, veel te veel blikken soep of meer dan genoeg muesli in de kelder hebben staan brengen we dat naar de voedselbank. Dat is echt een hele kleine moeite, aangezien er een locatie bij ons om de hoek zit. Misschien is dat bij jou ook wel het geval. Om te checken waar de dichtstbijzijnde voedselbank voor jou is: HIER moet je wezen. Ik ga dit jaar ook nog een mooie donatie in euro’s doen en dat ga ik er structureel (maandelijks, per kwartaal, per half jaar of per jaar) inhouden.

Dus laten we komende week allemaal de Marly Spoon en Hello Fresh maaltijdboxen even vergeten en stilstaan bij de meest belangrijke en meest gewaardeerde maaltijdbox van Nederland. Doneren of op een andere manier je steentje bijdragen? HIER kun je terecht!


Dit artikel betreft een ‘samenwerking’ waar ik absoluut geen geld of andere middelen voor gekregen heb.

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *