Momlife

Ons ochtendritueel met twee kids

Om een beetje bijtijds op ons werk te komen of aan onze (vrije) dag te beginnen, moeten we iedere ochtend weer rennen en vliegen. Benieuwd hoe dat gaat? Lees mee!

Op maandag, dinsdag en donderdag werken Robert en ik allebei. Op woensdag en vrijdag ben ik vrij – en werk ik nog een beetje vanuit huis – en in het weekend zijn we altijd met z’n vieren. Dat betekent dat we drie verschillende varianten van onze ochtendroutine hebben. Omdat er wat vraag naar was, ga ik ze vandaag alle drie met je delen.

Als we allebei moeten werken
Dat is dus drie dagen in de week. En dat zijn enerzijds vrij drukke ochtenden omdat we allebei ergens op tijd moeten zijn en dus volgens een redelijk strak programma deze ochtend trotseren, maar anderzijds geeft dat strakke programma ook een soort van houvast. We weten van te voren precies hoe laat we op moeten staan, wat de tijd is die we hebben voor ontbijt en make-up en wanneer we uiterlijk in de auto moeten stappen. Ik zeg nu trouwens wel ‘we’, maar eigenlijk komt de ochtendroutine op maandag, dinsdag en donderdag voornamelijk op Robert zijn schouders terecht.

Mijn routine
Mijn wekker staat om 06.00 uur, dan ga ik eruit, spring onder de douche, doe iets aan mijn uiterlijk en ben ready to go. Twintig minuten max. Als ik klaar ben, geef ik Tess een flesje en leg haar vervolgens weer terug in bed. Dan heeft Robert daar geen omkijken naar tot hij de deur uit moet. Ik ontbijt vaak pas op mijn werkplek, mijn tas heb ik de avond van tevoren klaargezet en de spullen voor de kids heb ik dan ook wel gepakt, dus zit ik rond 06.45 uur al in de auto. Weinig spannends aan.

Zijn routine
Die is ietwat hectischer wel. Maar feit is dat Rotterdam een stuk dichterbij is dan Utrecht en hij dus niet zo heel idioot vroeg weg hoeft. Robert gaat meestal eerst zelf ontbijten. Daarna onder de douche, vervolgens Ticho uit bed plukken, het kind aankleden, eten geven, het andere kind uit bed plukken en in de kinderwagen of Maxi Cosi leggen en off they go. Op maandag worden Ticho en Tess beiden opgevangen door familie, op dinsdag gaat Ticho naar het KDV en Tess naar familie en op donderdag gaan ze beiden naar het KDV. De man des huizes zorgt ervoor dat ze allemaal op de plek van bestemming komen.

Als ik vrij ben
Je zou denken dat de ochtenroutine op mijn vrije dagen een stukje chiller is, maar eigenlijk is dat niet helemaal het geval. Omdat we nergens op een bepaalde tijd moeten zijn, is er geen strakke planning en verloopt het negen van de tien keer best een beetje rommelig. Vaak worden Ticho en Tess tegelijkertijd wakker en heb ik niet de discipline om eerder op te staan zodat ik in ieder geval mezelf vast opgetuigd heb. Resultaat: een fles voor de baby terwijl de dreumes de bovenverdieping afbreekt en vervolgens een poging doen om diezelfde dreumes aan te kleden terwijl de baby ligt te pruttelen en ik ook mezelf nog van een beetje schmink voorzie. Met het zweet in mijn bilnaad ben ik vaak na een half uurtje beneden. Tess is negen van de tien keer weer in slaap gevallen, dus Ticho en ik kunnen rustig ontbijten. Ik geef hem vaak een boterham óf yoghurt met iets van haverberen of hartjesontbijt van Love my Veggies en een flesje warme melk. Zelf neem ik koffie (prioriteit één) en rijstwafels of volkoren crackers met kipfilet of boterhamworst. Als we klaar zijn verkassen we van de keuken naar de woonkamer. Ticho gaat dan lekker spelen en ik doe een poging om GTST te kijken. Da’s echt even een fijn momentje voor mezelf na dat rennen op de vroege morgen. Rond half tien – ja, daar kan ik de klok op gelijkzetten – is het tijd voor een schone luier bij Ticho en vaak wordt ook Tess rond dit tijdstip wakker. Ik breng allebei de kids naar beneden (één voor één uiteraard), snij voor Ticho een stukje fruit en maak voor Tess een fles. Als zowel het fruit als de fles leeg zijn is het tijd voor actie. We wandelen naar de speeltuin of brengen een bezoekje aan opa’s, oma’s of vriendinnen. Tegen twaalven zijn we sowieso weer thuis want dan is het lunchtijd voor Ticho, die ik vervolgens op bed leg. Daarna geef ik Tess weer een flesje en die gaat vervolgens ook slapen. We survived.

In het weekend
Het weekend is voor mij het moment om qua slaap een beetje bij te tanken. In principe slaapt Tess wel aardig door, maar het gebeurt ook nog wel eens dat ze ergens tussen 4.00 uur en 6.00 uur komt voor haar eerste flesje. Ik doe deze fles altijd alleen zodat Robert door kan pitten, maar daar staat dan weer tegenover dat hij in het weekend als eerste opstaat om met Ticho naar beneden te gaan. Naast mijn bed staat een thermoskannetje met gekookt water, een flesje water en een poedertorentje. Zodra Tess voor het eerst wakker wordt, maak ik haar voeding in bed klaar. Die geef ik haar terwijl ik nog een beetje wegdommel. Als ‘ie leeg is, valt ze eigenlijk altijd weer in slaap. Ik zet de fles, thermoskan en poedertoren bovenaan de trap zodat Robert die mee kan nemen als hij naar beneden gaat en kruip vervolgens ook weer in bed. Rond half negen word ik vaak weer wakker – en dat is meestal dankzij een vrolijke Ticho die ik naar boven hoor komen omdat hij mama en ‘Tessie’ wakker wil maken. Ik sluip uit bed, spring onder de douche, ga naar beneden, neem koffie (first things first) en ontbijt en let ondertussen op Ticho terwijl de husband onder de douche staat. Als ook hij fris en schoon beneden komt, is het tijd voor actie. De mannen gaan vaak boodschapjes halen, langs familie of rondom het huis klussen en ik haal Tess uit bed, geef haar een fles en kroel met haar op de bank. De ochtend in het weekend zijn vaak ook voor een boekje lezen of stukjes schrijven. Deze variant is mijn favoriet, maar dat zullen jullie vast begrijpen.

En dat waren ze; onze ochtendroutines. Toen Tess net geboren was, was dit wel echt iets waar ik enorm tegenop zag. De eerste weken vond ik de ochtend ontzettend pittig, maar nu er een beetje structuur in zit én ik niet zo gauw meer in paniek raak van twee kleine kinderen die altijd allebei tegelijk iets van je willen, moet ik eerlijk bekennen dat het allemaal redelijk gesmeerd loopt. Hoe doen andere moeders het ochtendprogramma? Lijkt dat hier een beetje op of denk je ‘kind wat omslachtig wat jij allemaal doet’? Ik ben benieuwd!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets van ons missen, volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

3 Comments

  1. Ha Anouk, erg leuk om je te volgen op instagram en je blogs te lezen! Toevallig heb ik 2 kids van dezelfde leeftijd als jij (okt 2016 en juni 2018). Ik vind de ochtenden ook altijd vrij pittig, maar ik heb nu nog verlof … dus handig om jouw blog te lezen!

  2. Jacqueline says:

    Leuk om te lezen! Wij zijn thuis met z’n drietjes. Ik werk opdezelfde dagen als jij werkt. Op maandag is mijn man thuis, dinsdag gaat Milan naar de opvang en op donderdag naar oma. Ik moet alle ochtenden vroeg vaak zit ik ergens tussen 6.15-6.45 in de auto om naar het werk te vertrekken. Manlief doet alle ochtenden. Wel leg ik s avonds altijd alles klaar heel fijn voor z’n controlefreak als mij maar ook voor de mannen. Wat ik terug hoor is dat de ochtenden altijd soepel verlopen. Op zaterdag werkt mijn man en zijn we dus met z’n tweetjes. Zondag is absoluut onze favoriete dag en starten we heel langzaam op en ontbijten we 9 van de 10x in bed. Heerlijk!

  3. Ben zo geen ochtend mens. Met 1 kind vind ik het soms al race en rennen. Vooral omdat de kleine man er een houtje van heeft net voor we weg moeten zich zelf onder te spugen 😑

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *