Momlife

Monthly update T&T #2

Toen Ticho klein was, kon ik me soms verbazen over hoe belachelijk snel de tijd voorbij ging. Hoe we van een paar weken oude baby ineens een kind van een half jaar hadden en vervolgens na drie keer knipperen zijn eerste verjaardag vierden.

Mijn dagen werden volledig door hem opgeslokt en ik vond oprecht dat het allemaal zo ontzettend druk was met een kind. Nu heb ik hier dus twee van die exemplaren en ik vraag me weleens af waar ik zo druk mee was in de jaren voordat Tess geboren werd (en waar mijn geld bleef, maar da’s een andere discussie). Heel veel tijd om stil te staan is er nu écht niet meer (de mensen met drie kinderen moeten nu waarschijnlijk heel hard lachen) en we gaan gewoon volle vaart vooruit. En dan ook echt volle vaart. Als in: de kleine meid is ruim drie maanden, de grote knul bijna twee jaar. En er is de afgelopen maand weer genoeg gebeurd. Lees mee.

Ticho – 23 maanden
Nog een maand en dan vieren we zijn tweede verjaardag. Is hij gewoon twee. Twee jaar oud. Is toch niet normaal? Ze zeggen weleens ‘twee is nee’ en ik kan jullie vertellen dat onze Ticho daar vast voor aan het opwarmen is. Verder heeft hij afgelopen maand mentaal gezien behoorlijk wat sprongen doorgemaakt, werd hij uiteraard geveld door een kuchje, leerde hij heel veel nieuwe woorden en sliep nog steeds in het ledikantje van zijn zus.

 • Eerst dat ledikantje maar: daar slaapt hij dus nog steeds in. Want in zijn grote bed is nog steeds geen succes. Hij klimt eruit, gaat krijsen, gillen en geeft niet op. Gelukkig past Tess nog prima in haar wieg en nestje, dus hij mag er nog eventjes in blijven wel. We moeten alleen bedenken hoe we het gaan oplossen als Tess naar haar eigen kamertje gaat.
 • Ik ruimde zijn kasten uit en we namen afscheid van alles in maat 86. Is officieel veel te klein geworden. Gelukkig wist ik de weg naar de Zara nog, dus aan kleding geen gebrek kan ik je vertellen. Volgende week laat ik in een shoplog zien wat ik voor hem heb aangeschaft.
 • Ticho is net een papegaai. Dat levert meestal vrij grappige situaties op, maar soms schrikken we wel een beetje van wat we zelf eigenlijk allemaal uitkramen. Dit is echt wel een puntje van aandacht.
 • ‘Goeiemorgen mama’, ‘tot morgen mama’, ‘samen delen’, ‘kusje erop’, ‘Ticho eten’, ‘Ticho slapen’, ‘Ticho appel’, ‘Ticho appie’, ‘Ticho schoenen aan’ en meer. Hij leert echt letterlijk tientallen nieuwe woordjes en zinnetjes per week. Hij onthoudt inmiddels ook namen en kan die koppelen aan personen (ook van mensen die hij niet wekelijks ziet) en ik vind het allemaal maar knap.
 • Zijn nieuwe lievelingsprogramma is Brandweerman Sam – Bumba is van de troon gestoten – en zijn favoriete muziek komt van Juf Roos. En dan het liefst de Hokey Pokey, die hij zelf ‘Okie Okie’ noemt en waarvan hij het dansje uit zijn hoofd kent.
 • Hij is helemaal in zijn element op het KDV. Ik had niet verwacht dat ik dit ooit nog zou gaan schrijven, maar het wegbrengen gaat tegenwoordig nagenoeg probleemloos. Ik kan jullie niet uitleggen hoe fijn dat is. Waarschijnlijk begrijpt iedereen wel dat je moederhart het bijna begeeft als je je kind met dikke tranen van verdriet ergens achterlaat, dus dit werkt stukken beter, letterlijk.
 • Ticho heeft wat last van territoriumdrift. Als er andere kinderen bij ons thuis komen spelen dan houdt hij nauwlettend in de gaten of ze niet aan zijn speelgoed komen, op zijn stoel gaan zitten, zijn auto’s pakken of in zijn tent kruipen. Als dat wél gebeurt dan is hij er als de kippen bij om in te grijpen. Niet helemaal de bedoeling natuurlijk, dus we proberen hem uit te leggen dat hij met andere kinderen moet delen. ‘Samen delen’, zegt hij inmiddels, dus de eerste stap is gezet.
 • Niet in lijn met bovenstaand verhaal, maar voor zijn zusje en andere baby’s is Ticho zo ontzettend lief (want die pakken natuurlijk zijn speelgoed nog niet af). Hij is druk met aaien, spullen aangeven, helpen bij het maken van de fles, het rammelen met speelgoed, kusjes geven enzovoorts. En omdat hij de afgelopen maanden natuurlijk duizend keer ‘zachtjes doen’ gehoord heeft, gaat het ook allemaal heel rustig en gemoedelijk. Mijn hart explodeert van trots als ik hem zo zie.
 • Meneertje wil niet op het meerijdplankje, niet gedragen worden, niet in de buggy maar vooral zelf lopen. En dan eigenlijk vooral niet lopen, maar van stoeprandjes afspringen, in plassen stampen en zand vreten. De orientatie op een dubbele buggy of kinderwagen is in volle gang, dat snap je.

Tess 3 maanden
Drie maanden, een kwart jaar. Toen ze geboren werd keek ik enorm uit naar deze mijlpaal. Afscheid nemen van de krampjes, langere nachten, veel meer aan elkaar gewend enzovoorts. En het is allemaal waar: het gaat zo ontzettend goed en ook allemaal heel erg gemakkelijk. Ik knijpt echt weer in mijn handjes met onze relaxte kleine meid.

 • We zijn aan het begin van de afgelopen maand – op 3 september – bij het consultatiebureau geweest. Tess was ruim 60 centimeter en woog bijna zes kilo. Ze groeit dus als kool. Ook kreeg ze hier haar eerste vaccinaties en dat ging prima. Tijdens de prikjes moest ze heel eventjes huilen, maar daarna was het snel weer goed. De rest van de dag verliep gesmeerd en pas tegen de avond kreeg ze last. Gisteren zijn we weer geweest. Dit keer was ze 64 centimeter lang en woog ze 6300 gram. Ook het prikje verliep vlekkeloos. Trots op m’n meisje.
 • De nachten gaan nog steeds iedere keer iets beter. We hebben regelmatig acht uur onafgebroken slaap en er zijn zelfs uitschieten van tien uur bij. Daar knap ik enorm van op kan ik je vertellen. Maar geen grote ‘kijk eens hoe goed mijn baby slaapt show’ hier hoor, want er zijn ook nog genoeg nachten met maximaal vijf uurtjes slaap, in blokjes van anderhalf uur. En daar is ook helemaal niets mis mee.
 • Bye bye maatje 56. De meid draagt gewoon 62 hoor. Iedere keer als ik haar kleertjes uit de kast pluk dan denk ik weer ‘man, dit is nog veel te groot’ en iedere keer zit het als gegoten. Ik wil gewoon nog even niet geloven dat die minirompers en cosy boxpakjes tot de geschiedenis behoren
 • We zijn van Pampers overgestapt op luiers van Kruidvat. Deze kregen we verwerkt in een luiertaart en bevielen eigenlijk meer dan prima. Scheelt toch weer in de portemonnee. Tess is nog nooit doorgelekt en krijgt er ook geen rode billen van.
 • Als we haar in bad doen, gebruiken we zo’n babyswimmer. Vindt ze zaaaaalig. Alsof ze weer even in mijn buik zit ofzo. De vorige keer viel ze tijdens het dobberen gewoon in slaap. Zo schattig. Die babyswimmer is ook handig als je twee kids tegelijk in bad wil doen.
 • Tess heeft haar eerste wen-dag op het KDV gehad en dat ging gelukkig hartstikke goed. Nou had ik ook weinig problemen verwacht want het is geen kind met een enorme gebruiksaanwijzing, maar toch fijn als het daadwerkelijk zonder gedoe gaat. De vier uurtjes dat ze niet thuis was heb ik gebruikt om mijn kledingkast op te ruimen en wat administratie weg te poetsen.
 • We werden al een tijdje getrakteerd op haar prachtige glimlach, maar tegenwoordig produceert ze er ook geluidjes bij en kunnen we wel spreken van een schaterlach. Het is echt zo lief en aandoenlijk.
 • Haar handjes heeft Tess inmiddels helemaal ontdekt. Ze brengt ze continu naar haar mond – ik denk dat we nog een duimelotje krijgen – en graait ook steeds gecontroleerder naar alles om haar heen. Mijn lange haren zijn favoriet.
 • We hebben van mijn vader een extra Stokke Steps gekregen en als we nu dus aan tafel gaan om te eten, dan schuift de jongste telg ook gezellig aan. Ik vind het heerlijk om met z’n viertjes aan de keukentafel te zitten.

Tot zover. Ik kan nog wel een keer 1500 woorden schrijven over alles wat er de afgelopen weken gebeurd en veranderd is, maar dat zal ik jullie niet aandoen.

Bedankt voor het lezen weer!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

 1. Wat een gezellige update! Mijn dochtertje is iets jonger dan Tess, dus vind het erg leuk om jullie te volgen via de blog en insta. Heel herkenbaar allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *