Momlife

Dit zit altijd in mijn luiertas

Je weet wel, die hutkoffer die je als moeder van een newborn altijd met je meezeult. Waar ontzettend veel troep in zit, maar als je plotseling een schoon rompertje nodig hebt dan blijk je al maanden met een veel te klein exemplaar rond te lopen. Die tas dus.

Toen Ticho net geboren was, zag mijn luiertas eruit als een soort museumstuk. Ik had per vakje – zo’n tas heeft twaalf miljard vakjes – een ‘categorie’ aan spullen, perfect gesorteerd, alles op orde. Dat hield zo’n anderhalve week stand en toen was het gedaan met de structuur. Vanaf dat moment was het eigenlijk gewoon iedere keer graven tussen het puin, op zoek naar iets wat er dan toevallig net weer niet in zat.

Ik had me voorgenomen om tijdens mijn verlof de luiertas helemaal uit te mesten en opnieuw te vullen. Dit keer met spulletjes voor twee kids. Dat eerste is niet helemaal gelukt en dat tweede eigenlijk ook niet per se. Hoewel, er zit inmiddels dusdanig veel zooi in – en ik sjouw dus altijd veel te veel meuk mee – dat ik niet gauw meer misgrijp. Tel daarbij op dat mijn probleemoplossend vermogen met dank aan het moederschap behoorlijk verbeterd is en ik weet me aardig te redden. Benieuwd wat er zoals in mijn luiertas zit?

 1. Snoozebaby verschoningsmatje met luiers en doekjes
  Wie mij al langer volgt weet dat ik echt zweer bij het verschoningsmatje van Snoozebaby. Dit is een soort stoffen dekentje, waar je je kind op kunt leggen als hij of zij verschoond moet worden. Er zitten drie vakjes in, eentje voor de luiers (en luierzakjes zodat je jouw omgeving niet vergiftigd met een poepluier in een openbare prullenbak), eentje voor de billendoekjes en eentje voor een hydrofiele doek, en je kunt ‘m opvouwen tot een klein pakketje van twintig bij twintig centimeter. Als ik voor een kort avontuur op stap ga – bijvoorbeeld even langs de winkels – dan gris ik dat pakketje uit de luiertas, mik die onderin de kinderwagen en dan heb ik in principe genoeg.
 2. Extra setje kleding
  And more important: passende kleding. Note to self: check weer eens even welke maatjes er in de luiertas zitten. Een romper, een broekje en een truitje. Voor poep-ongelukken enzo. Verder heb ik ook altijd een jasje in de tas, voor onverwachts koude momenten. De kleding doe ik trouwens in een plastic zakje, zodat ik in één oogopslag zie waar de kleertjes van Ticho zitten en waar de kleertjes van Tess liggen.
 3. Toilettasje
  Met zetpillen – 120 en 240 mg -, sudocreme, neusspray, een nagelschaartje en vaseline. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik niets van dit alles ooit gebruik, maar je weet maar nooit he. Je kind kan zomaar ineens een snotneus krijgen als je ergens op visite bent…
 4. Dun dekentje
  In de luiertas zit altijd een klein en dun dekentje, dat ik kan gebruiken om Tess extra toe te dekken als het koud is. Ook kan ik haar daarop verschonen, kan ze er lekker op liggen en is het heerlijk om haar erin te wikkelen en lekker tegen me aan te houden.
 5. Poedertoren, fles, flesje water en thermoskan
  Ik geef flesvoeding dus voordat ik de deur uit kan, moet ik zorgen dat alle spullen die voor het maken van een flesje noodzakelijk zijn in de tas zitten. Ik vul dus een poedertorentje met melkpoeder, doe gekookt water in een thermoskan (een kleine van 250 ml), gooi een flesje koud kraanwater in de tas en moet vooral de fles niet vergeten. Ready to go!
 6. Boekjes
  Voor Ticho zit er altijd een boekje in de tas. Daarmee kan ik hem rustig maken als hij ietwat doorgedraaid is en hij kan er ook leuk mee spelen als hij even bezig gehouden moet worden. Voor Tess zit haar knuffeltje van Happy Horse in de tas, een contrastenboekje en eigenlijk ook altijd wel iets van een balletje of een rammelaar. Voor Ticho neem ik eigenlijk zelden speelgoed mee, omdat hij zich prima kan vermaken met wat er op de bestemming is en vaak meedoet met andere kinderen.
 7. Toilettas voor mezelf
  In de luiertas zit ook altijd een vakje gevuld met mini’s voor mezelf. Een kleine deo, een kleine tube tandpasta en tandenborsteltje, een kleine haarborstel en iets voor op mijn lippen. Ik gebruik eigenlijk nooit iets van al dat spul – het zit immers ook allemaal in mijn handtas en die neem ik naast de luiertas ook gewoon mee – behalve de mini deo. Maar het geeft een fijn gevoel dat mocht ik ooit zonder handtas ergens op een onbewoond eiland belanden, dat ik dan in ieder geval mijn tanden kan poetsen.

En dat was geloof ik wel zo’n beetje de inhoud van mijn luiertas. Uit ervaring weet ik inmiddels dat het niet heel lang meer gaat duren totdat de luiertas vervangen wordt door een leuk kinderrugzakje waar echt niets meer dan het noodzakelijk ingestopt wordt. Als ik alleen met Ticho op pad ga dan doe ik een klein pakje luierdoekjes in mijn handtas, prop daar een luier bij en we zijn klaar voor vertrek. De ongelukjes met doorgelekte luiers en dergelijke zijn gelukkig best wel verleden tijd.

Zijn er dingen die jij in mijn lijst mist? Of vind je dat er dingen op staan die echt nergens voor nodig zijn? Ik ben benieuwd hoe de luiertas van andere moeders eruit ziet. Hopelijk net zo’n puinzooi als bij mij, dan voel ik me een iets minder falende moeke.

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen, volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

 1. Leuk om te lezen! Ik heb zelf sowieso altij deen pakje toeteboeners mee. Ook als Lennox er neit bij is haha. Ik vind ze zelf ook altijd makkelijk!
  Ik merk wel, hoe ouder lennox wordt, hoe minder ik meeneem, dat is wel fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *