Momlife

De fles van Tess

Omdat ik ontzettend veel vraag kreeg naar een nieuw soort ‘schema’ van onze Tess met betrekking tot haar slaapjes en voedingen, leek het me verstandig om het gewoon hier online te delen. Scheelt me een avondje DM’s beantwoorden en wellicht vinden anderen het ook leuk om te lezen.

Inmiddels is de kleine meid zo’n tweeënhalve maand oud. Bizar hoe snel dat gaat. Dat wist ik natuurlijk al, want ook bij Ticho knipperde ik drie keer met mijn ogen en toen vierden we ineens zijn eerste verjaardag. Ik was dus voorbereid. Waar ik ook op voorbereid was, is het feit dat zo’n ukkie maling heeft aan ritmes en schema’s. Dat was maar goed ook, want onze Tess trekt al vanaf het allereerste begin volledig haar eigen plan als het op flessen drinken aankomt. Daarom voed ik haar op verzoek.

Voeden op verzoek?
Het betekent niet heel veel meer dan dat je een groot kruis door alle schema’s zet en je kindje gewoon zelf laat bepalen wanneer er gedronken wordt. Deze manier van voeden wordt door de dames op ons consultatiebureau aanbevolen en voor Tess werkt het als een trein. Meteen wel een kleine sidenote: Ticho kreeg volgens het schema van de verpakking zijn flesjes. Die hield zich daar de eerste maanden ook exact aan dus het matchte prima bij zijn behoefte. Ieder kind is hierin anders natuurlijk. Goed, terug naar Tess. Die krijgt dus een fles als ze daar om vraagt ehhhh gilt. Dat is de ene keer al twee uur na de vorige fles en de andere keer pas na vijf uur. Of we aan het einde van de dag op vijf, zes of zeven flessen uitkomen is dus altijd weer een verrassing. Wel geef ik haar rond 22.00 uur de laatste fles – daar maak ik haar voor wakker – zodat ze de nacht goed doorkomt en we allemaal een aantal uren aaneengesloten kunnen pitten.

De inhoud van de fles
Er is één of andere rekensom die zegt hoeveel je kindje mag drinken en ook wordt geadviseerd om niet meer dan een liter per dag in de baby te gieten. Dat eerste, daar kijk ik niet zo naar. Dat tweede wel, hoewel Tess echt absoluut niet bij die liter in de buurt komt. Ik bied haar altijd flesjes van 150 cc aan. Die gaan soms wel en soms niet op. Als ze de fles helemaal leegdrinkt dan kan ik er wel vergif op innemen dat ze zo’n vier uur later weer komt. Als ze een bodempje (of bodem, dat gebeurt ook) laat staan dan zit er meestal een uurtje of drie tussen de flessen. De overstap van 90 naar 120 en van 120 naar 150 heb ik trouwens gemaakt op het moment dat Tess alle flesjes helemaal leeg dronk. En zo lang dat nu nog niet het geval is, ga ik de flessen niet ophogen naar 180.

Bijvoeding?
Als je kind vier maanden oud is dan kun je beginnen met het geven van hapjes. Volgens mij is dat ook het moment waarop je rijstebloem door de fles mag mixen. Dat eerste – die hapjes – deden we bij Ticho met precies vier maanden. Meneertje was vrij hongerig aangelegd en het kostte steeds meer moeite om hem van voeding tot voeding tevreden te houden, dus leek het me wijs om maar meteen met groentehapjes te beginnen zodat hij wat extra’s zou binnenkrijgen. Rijstebloem gebruikten we al iets eerder (shhht!) om de reden die ik net al gaf: hij was altijd zo gulzig en hongerig. Het maakte geen bal uit hoe groot ik de flessen maakte, ze gingen tot de laatste druppel leeg. Het liefst vrat ‘ie volgens mij ook meteen de fles erbij op. Toen hij rijstebloem door zijn eerste en laatste fles kreeg, ging het echt een stuk beter en was ‘ie hartstikke tevreden. Nu zeg ik natuurlijk niet dat je de regeltjes aan je laars moet lappen en zo gauw mogelijk wat bijvoeding in je kind moet proppen omdat ze daar lekker vol van komen te zitten, maar ik zeg wel dat je goed naar je kind moet kijken en je zelf heus kan inschatten of er behoefte is aan meer, minder, groter of kleiner. Dat doe ik nu bij Tess ook en ik kan je verzekeren: zij krijgt (nog) geen rijstebloem door haar fles en de kans dat we met exact vier maanden een groentehapje gaan voorschotelen acht ik ook niet heel groot. De flessen die ze nu krijgt die zijn genoeg, ze is niet zo’n veelvraat als haar broer en heeft naar mijn idee nooit ‘honger’. Ik vermoed dus dat we op het gemakkie ergens rond de vijf tot zes maanden maar eens gaan kijken wat madame van gepureerde worteltjes vindt.

Tot zo ver dit vrij lange epistel over het Flessie van Tessie. Nogmaals, dit is hoe wij het doen en dit is absoluut niet één op één te kopiëren naar jouw kindje. Ieder exemplaar heeft namelijk een eigen behoefte. Dat blijkt wel uit de twee totaal verschillende aanpakken die wij hier in huis hebben toegepast bij twee totaal verschillende kinderen. Het enige goede advies dat ik kan meegeven als je een beetje struggelt met hoeveel je kindje drinkt: vertrouw op je eigen gevoel, kijk goed naar wat je kindje doet en aangeeft én verlies de groeicurve niet uit het oog. Heb maling aan groot/klein/gemiddeld, maar let er vooral op dat je baby het eigen lijntje blijft volgen. Dan kan het niet mis gaan!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

  1. Klinkt als een lekker ritme!

    De vorige keer op het bureau toen ons zoontje 6 maanden was zei de kinderarts dat hij van 4 naar 3 flessen mocht. Hij krijgt groente, fruit, een boterham en warm eten naast de flessen, maar hij lijkt er op dat hij nog niet toe is aan 3 flessen. Wel al meerdere malen geprobeerd maar hij gaat er niet mee akkoord. Het is echt een klein vreetzakje. Inmiddels zijn we een maand verder en krijgt hij nog 3,5 fles. Ik hoop dat hij uiteindelijk zelf de halve fles zal laten staan ‘s middags.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *