Persoonlijk

Ervaring Fitbit Versa + mijn beweging

Een paar weken geleden kocht ik de Fitbit Versa. Mijn voornaamste reden: ik wilde graag inzicht in mijn bewegingspatroon en actief aan de slag om dit te verbeteren. 

In mijn leven before kids was ik best sportief. Wat zeg ik, ik was denk ik wel bovengemiddeld sportief. Korfballen, hardlopen, bootcampen, I did it all. Ik overdrijf niet als ik zeg dat je mij op z’n minst vijf keer per week in sportkledij aantrof. Heerlijk vond ik het. Na een werkdag even mijn hoofd leegmaken en mezelf in het zweet werken, daarna een hele lange douche en uiteindelijk moe maar voldaan op de bank of in bed ploffen.

Het moederschap als sport
En then there were the babies. En het in leven houden van mijn kinderen was voor mij topsport an sich. Binnenshuis vloog ik trap op trap af, naar de keuken en weer terug, even wat uit de kelder halen en daarna meteen door naar de slaapkamers want er klonk babygehuil, om vervolgens in moordend tempo een fles in elkaar te draaien en die op een drafje naar het gillende kind te brengen terwijl ik ondertussen nog even gauw een boterham smeerde voor de oudste, die ik al een uur op mijn arm meesjouwde omdat hij onverklaarbaar verdrietig is en graag wil kroelen. Wel genoeg beweging en inspanning en bovendien precies nul energie meer voor overige activiteiten, vond ik zelf. Maar goed, zoals we allemaal wel weten is het moederschap geen erkende sport – waarom eigenlijk niet? -, merkte ik bovendien dat het restje zwangerschapskilo’s niet vanzelf verdween én dat ik een conditie om te janken had.

Streber
Nu ben ik op bepaalde gebieden een streber, wil ik heel veel graag zo goed mogelijk doen, haat ik het om half werk te leveren en houd ik het liefst tien ballen tegelijk in de lucht, maar als het op sporten aankomt dan verdwijnt dat allemaal als sneeuw voor de zon. Ik heb iets of iemand nodig die me motiveert, als het effe kan dan smokkel ik of snijd ik af, ik heb een waslijst aan bruikbare smoesjes om vooral op de bank te blijven en als het me te moeilijk of zwaar wordt dan kap ik ermee. Ja, zo ben ik dan ook wel weer. Gek eigenlijk, want in de hoogtijdagen van mijn sportieve leven vond ik het écht leuk en fijn. Om dat gevoel weer een beetje terug te krijgen besloot ik dus de Fitbit Versa aan te schaffen. Met dit horloge – een activity tracker en smartwatch in één – zou ik namelijk inzicht krijgen in mijn dagelijkse beweging en dat zou mij helpen bepaalde doelen te behalen. Dacht ik. Maar werkt het ook zo?

De eerste stap
Daar kan ik heel kort en duidelijk over zijn: ja, het werkt. Als een trein. Vanaf de dag dat ik de Fitbit om mijn arm deed tot en met vandaag ben ik lichtelijk obsessief bezig met het behalen van de doelen die ik zelf ingesteld heb. Niet heel spannende doelen hoor, maar je moet ergens beginnen. Zo is het streven om minimaal 8.000 stappen per 24 uur te zetten – ik wil naar de 10.000 toe -, tien keer een trap op en af te lopen, minimaal vijf kilometer te wandelen, twee liter water te drinken en 2500 calorieën te verbranden. Tot nu toe lukt het me nagenoeg altijd en dat geeft echt een goed gevoel. Als ik tegen het einde van een dag een bepaald doel nog niet gehaald heb, dan motiveert het horloge mij ook om er alsnog voor te gaan. Nog even een blokje om, nog even twee grote glazen water, nog even die trap een keertje extra op en neer: ik doe het allemaal voor de groene bolletjes! De Fitbit Versa houdt ook mijn slaapgedrag bij, maar omdat ik nou niet per se hele normale nachten maak met een redelijk kleine baby heb ik daar nog geen doel voor ingesteld. Dat komt wel weer. En trouwens, hoe minder tijd voor slaap, hoe meer tijd voor beweging.

Apple Watch versus Fitbit Versa
Het tracken van mijn beweging was dus voor mij het meest belangrijke aspect. Maar het is natuurlijk leuk als zo’n horloge meer kan dan dat. Daarom twijfelde ik best een tijdje tussen de Apple Watch en de Fitbit Versa (ook het horloge met stappenteller enzovoorts van Michael Kors is nog even voorbij gekomen maar die viel vrij snel af omdat ik van veel mensen hoorde dat ‘ie niet nauwkeurig was). Uiteindelijk viel de Apple Watch af omdat deze niet zo’n lange batterijduur heeft en je ‘m dus iedere avond moet opladen, terwijl ik mijn slaap bijhouden ook belangrijk vind. De Fitbit Versa heeft een batterijduur van zo’n vier dagen en is bovendien binnen twee uur volledig herladen. Het grootste ‘voordeel’ van de Apple Watch – dat je ermee kunt bellen en berichtjes kunt versturen – woog voor mij niet op tegen het nadeel. Op de Fitbit Versa kun je bovendien ook berichtjes aflezen en het horloge gaat trillen als je gebeld wordt. Je kunt er alleen niet mee antwoorden. Maar dat hoeft van mij niet. Ik vraag me ook af of ik dit in de praktijk namelijk daadwerkelijk zou doen. Dus ik koos voor slaap tracken in plaats van de telefoon opnemen.

Overige features
Ik heb bij lange na nog niet alle features van de Fitbit Versa uitgeprobeerd want dat zijn er nogal wat. Waar ik op dit moment voornamelijk gebruik van maak zijn de ‘tel-functionaliteiten’, om bij te houden hoeveel ik beweeg, hoeveel ik eet en drink, hoeveel ik slaap enzovoorts. Ook gebruik ik ‘m als wekker – hoe fijn, een stille wekker? – en houd ik in grafiekjes bij hoe het met mijn gewicht gesteld is en hoe mijn cyclus eruit ziet (handig!). Dat laatste levert bij mij nu nog niet echt iets op want na de bevalling is het nog niet helemaal hersteld, maar je kunt aangeven wanneer je menstrueert en wanneer je (vermoedelijke) eisprong is, of je last hebt van bijvoorbeeld hoofdpijn of onzuiverheden én hoe je je voelt. Op die manier krijg je een mooi overzicht van je maandelijkse cyclus en zo kun je dus inspelen op ‘de tijd van de maand’. Ook zit er een app voor muziek op (Deezer), maar je muziek van je laptop kun je ook gewoon overzetten op de Fitbit Versa. Verder kun je gebruik maken van een ‘coach’ die verschillende work-outs geeft, zit er een app op met ademhalingsoefeningen zodat je af en toe even kunt ontspannen en is het uiteraard ook mogelijk om je work-out te tracken (bijvoorbeeld rennen, yoga, zwemmen of fietsen).

Wat foto’s en screenshots van de Fitbit Versa

Mijn slaap. Die rode stukjes zijn de momenten waarop ik wakker was – hoi leven met een baby – en verder kun je per nacht nog bekijken wanneer je licht geslapen hebt en wanneer je in je REM-slaap of diepe slaap zat. Grappig!

 

Best netjes toch?

 

Nauwkeurig bijhouden hoeveel stappen ik gelopen heb. Not bad!

 

Je kunt ook wedstrijdjes doen met andere mensen die een Fitbit hebben. Ik deed de Weekend Warrior met een vriendin en kaapte op zondagavond gauw de winst voor haar neus wel (sorry Kim).

 

Handig om in te schatten hoeveel chips ik kan eten!

 

Het horloge houdt ook je hartslag bij. Hoe nauwkeurig dit is weet ik niet precies, maar grappig vind ik het wel.

 

Love it dat je zelf het template van je klok kunt kiezen en deze kunt customizen met je eigen foto’s!

 

Je kunt dan wel geen berichtjes terugsturen, maar alleen het feit dat je ze wel kunt aflezen is al handig. “Oh sorry, ik zie je berichtje nu pas” gaat alleen niet meer op…

En verder
In principe zou ik met gemak nog eens ruim duizend woorden kunnen schrijven over hoe fijn ik de Fitbit Versa vind, maar volgens mij is het wel duidelijk. De functionaliteiten, de looks (daar hebben we het nog niet over gehad maar ik vind ‘m dus echt mooi voor een activity tracker slash smartwatch + hij komt in een doos met twee bandjes in verschillende maten én je kunt ‘m customizen door losse bandjes te bestellen) en de mate waarin het mij echt motiveert om meer te bewegen: ik kan het iedereen die wat actiever wil zijn en die dol is op grafiekjes en statistiekjes van harte aanbevelen om een Fitbit Versa aan te schaffen. Qua prijs vind ik het veel geld, maar als je kijkt wat je er allemaal voor krijgt dan valt het ook wel weer mee. Een Apple Watch is een stuk duurder. Dus als je de Fitbit Versa koopt dan verdien je eigenlijk gewoon geld en ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. Toch? Wil je ‘m hebbuh hebbuh hebbuh? HIER moet je wezen!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. En als je dan nog nieuwe bandjes wilt, koop ze via aliexpress stuk goedkoper en net zo goed. Ik wissel heel regelmatig qua bandje. Heb bijvoorbeeld voor het sporten een apart bandje.

    1. Ohhh goeie tip! Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *