Momlife, Persoonlijk

Tess-update: 1 maand oud!

Om er maar weer eens een cliché in te gooien: de tijd met een newborn gaat zo belachelijk snel. Het is gewoon alweer ruim een maand geleden dat onze Tess geboren werd. EEN MAAND!

Zoals jullie wellicht weten publiceer ik iedere maand een update over Ticho zijn ontwikkelingen. Van eerste keer kruipen tot staan langs de tafel tot de eerste stapjes en zijn nieuwe woordjes, alles is gedocumenteerd op deze website. Uiteraard wil ik iets soortgelijks bijhouden van Tess. Vandaag de eerste update dus, van haar eerste maand op deze wereld. Een hectische, drukke, fijne, vermoeiende, geweldige, bijzondere maand. Lees je mee?

Flesjes
Tess krijgt kunstvoeding (mocht je willen weten hoe en waarom: HIER moet je wezen) en dus dagelijks meerdere keren een fles. Die fles was de eerste dag gevuld met vier druppels melk (10cc) en inmiddels zitten we op 100-120 cc. Die drinkt ze eigenlijk altijd helemaal leeg dus wat voeding betreft maak ik me weinig zorgen. We hanteren hier in huis geen strak voedingsschema – zoals ik dat bij Ticho wel deed want toen had ik alle tijd van de wereld om hem in een ritme te krijgen en leek me dat bovendien een hartstikke goed plan – maar voeden haar min of meer op verzoek. Dat betekent heel simpel dat ze een fles krijgt aangeboden zodra ze daar om vraagt (lees: zodra ze hartstochtelijk begint te gillen en niet te troosten is met een pink, speen, kroel). In de praktijk komt dat neer op ongeveer zeven flesjes per 24 uur. Soms met twee uur ertussen, soms met vier uur ertussen. Net waar ze zelf behoefte aan heeft. Als er interesse in is dan kan ik daar een apart artikeltje over schrijven.

Krampjes
Kunstvoeding is vrij lastig verteerbaar voor zo’n klein babymaagje dus ik wist op voorhand al dat de krampjes aanwezig zouden zijn. Maar sowieso, de baby die geen last heeft van darmkrampjes moet nog geboren worden hoor. Ik heb werkelijk nog nooit gehoord dat er geen darmproblemen bij een newborn waren. Van niet kunnen poepen tot heel veel spugen tot gewoon buikpijntjes, het hoort er allemaal een beetje bij. Het is hier in huis niet anders. Tess heeft wat moeite met haar ontlasting gehad. Wat wij gedaan hebben om het allemaal wat draaglijker te maken: de KipKep, Infacol en probiotica. Laatstgenoemde heb ik het meeste vertrouwen in. Inmiddels zijn de krampjes onder controle, dus dat is mooi. Wel twijfel ik nu een beetje of ze geen last heeft van maagzuur. Na haar fles wil ze echt alleen maar rechtop gehouden worden. Als ik haar plat leg begint ze te gillen als een speenvarken. Ook maakt ze dan kreunende en piepende geluidjes. Het gekke is alleen dat ze er ‘s nachts minder/geen last van heeft. Iemand met verstand van zaken in de zaal?

Draagdoek
Tess is een plakbaby. Dat is hartstikke fijn en gezellig, maar ook mega onhandig want ik kom amper aan andere dingen dan babykroelen toe. Thank God voor de draagdoek. Nooit verwacht dat ik het hardop zou uitspreken, laat staan zwart op wit zou bevestigen, maar het is zo verrekte handig om het kind tegen je aan te binden en je handen vrij te hebben. Zodra ik mevrouwtje in de doek laat zakken valt ze in slaap en niet doorvertellen maar ik vind het stiekem ook heel erg fijn en gezellig. For those who wanna know: ik heb een geweven doek van ByKay en ben daar heel blij mee. Lang getwijfeld tussen doek en zak, maar als we het hebben over cosiness dan scoort een doek voor mij net iets hoger. Wellicht dat ik over een poosje nog een draagzak koop, maar nu nog even niet.

De nachten
Wat heel veel mensen heel graag willen weten is of Tess een beetje fatsoenlijk slaapt. “Slaapt ze al door?” krijg ik regelmatig voor mijn kiezen. Ehm, nee. In principe ook niet gek, want ze is pas een maand oud. Ik had ook absoluut niet de illusie dat ze wel een nachtje door zou slapen in de eerste paar weken. Toch hebben we slaapwise niets te klagen. Overdag maakt ze er wel een beetje een potje van – ze slaapt dan dus alleen bovenop mij en als ik denk dat ze echt in de allerdiepste coma is die je kunt bedenken en haar weg wil leggen dan wordt ze dus METEEN wakker – maar ’s nachts spaart ze ons enorm. Rond de klok van half elf krijgt ze een fles, dan komt ze ergens in de nacht tussen drie en vier en vervolgens ergens tussen zeven en acht. Dat betekent dat ik al met al zeker zes uur slaap pak en dat is voor mij nu genoeg.

Druktemaker
Wie mij al langer volgt weet dat we met Ticho een bolle luie lieverd in huis hadden. Die lag rustig om zich heen te kijken, viel heerlijk zelf in slaap, had absoluut geen haast met zijn hoofdje optillen of andere lichamelijke inspanningen en hanteerde vanaf dag één het credo ‘liever lui dan moe’. Op voorhand waarschuwde iedereen mij al: no way dat er nog zo’n easy exemplaar uit zou komen en bovendien zouden meisjes over het algemeen sowieso minder laid back zijn. En ik kan niet anders dan dat bevestigen. Tess tilde min of meer meteen na de geboorte haar hoofdje op, is hele dagen druk aan het spartelen, kijkt alleen maar in de rondte met die nieuwsgierige blauwe ogen en er ontgaat haar weinig. Het is een kleine druktemaker en ik denk dat we voor haar alsnog alle stopcontacten moeten afplakken en de kastjes moeten dichtspijkeren. Dit is er eentje die we in de gaten moeten houden.

Ik kan in principe een compleet boek over de eerste maand schrijven, maar wil het voor nu even hierbij laten. Al met al doet onze meid het heel erg goed. Ze is een fantastische aanvulling op ons gezin, ik kan me geen leven zonder haar meer voorstellen en ben zo zo zo gelukkig met mijn twee prachtige kinderen. Ik moet alleen nog even iets bedenken op die vliegende tijd…

Bedankt voor het lezen!


Niet slechts eens per maand op de hoogte blijven maar gewoon dagelijks een inkijkje in ons leven? Volg me dan op Instagram via @anoukzwager. Dat zou ik leuk vinden!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

14 Comments

 1. Het zou kunnen zijn dat Tess last heeft van (verborgen) reflux. Als ik je verhaal zo lees, herken ik veel van onze dochter (nu 6,5mnd oud). Haar moesten we ook altijd lang rechtop houden na een voeding en ook zij ging altijd huilen als wij haar (in haar bedje of de kinderwagen) weglegden. Mocht Tess inderdaad last hebben van (verborgen) reflux, dan komt er dus zuur omhoog zodra ze (plat) ligt en om die reden vindt ze het dan dus ook heerlijk om bij je in de draagdoek te zitten én valt ze liggend op je borst (schuin omhoog) in slaap, maar wordt ze wakker als je haar weglegt.

  Ook onze dochter had er snachts geen last van (na haar fles kon ik haar direct weer in haar wieg leggen en sliep ze direct weer door). Heel vreemd. Wel werden haar klachten in de loop der weken erger. Ze moest regelmatig voeding wegslikken (spuugde ook vaak; niet met enorme golven, maar haar voeding kwam altijd terug); ze verkrampte daar helemaal bij en brulde dan alles bij elkaar. Op den duur maakt het maagzuur de slokdarm kapot en dat doet ontzettend veel pijn.

  Wij hebben in ieder geval haar bedje schuin omhoog gezet en ervoor gezorgd dat ze ook op haar aankleedkussen en in de box niet volledig plat kwam te liggen en we zijn haar ook A.R. voeding gaan geven. Dat is wat dikkere voeding die minder makkelijk omhoog komt.

  Misschien heb je wat aan die tips?

  Succes ermee!

  1. Ohh thanks voor je berichtje! Goed om te lezen dat jij er ook ’s nachts geen last van had met je dochter. Daardoor twijfel ik enorm aan wat er nou aan de hand is. Ik heb nu inderdaad haar bedje iets omhoog gezet en houd haar zeker een half uur rechtop na de voeding en het lijkt wel iets beter te gaan. Ik heb me wel voorgenomen om het tot het weekend aan te kijken en anders toch maar even langs de huisarts te gaan. Wil idd niet dat het steeds erger wordt als er daadwerkelijk iets aan de hand blijkt te zijn. Lastig dat ze nog niet kunnen praten he?! X

   1. Leren praten had idd wel wat eerder in de rij van ontwikkelingen mogen zitten ja 😉

    Fijn dat het iets lijkt te helpen als je haar wat langer omhoog houdt. Hopelijk accepteert ze haar bedje ook meer nu het schuin staat.

    Jbpm toevoegen aan de voeding is (zoals hieronder aangeraden) idd ook een optie. En eigenlijk ook stap 1. Daar zijn wij ook mee begonnen, voordat we de A.R.-voeding aan zijn gaan schaffen. Het nadeel voor ons (voor ons dochtertje) was alleen dat ze daar volledig van verstopt raakte. Ik zal je de details besparen, maar het was om te janken. (Uiteind raakt ze ook nog verstopt vd A.R voeding, maar dat terzijde.. ) Elk kind reageert er anders op, dus wie weet is het voor Tess wel dé oplossing. (En het is iig een goedkopere oplossing dan A.R. voeding dus bij aanhouden vd klachten zéker het proberen waard.)

    Sterkte ermee! En bij twijfel idd gewoon ad bel trekken, bij het cb of de ha. (Ook zoiets…de ha zal je waarsch nr het cb verwijzen en het cb nr de ha…Zo’n fijn “vh kastje naar de muur-effect”. Laat je niet gek mkn of afwimpelen!)

    1. Jaa jbpm deed ik bij Ticho ook, dan was hij na de fles veel rustiger en sliep ook beter. Maarrrrr Tess die heeft een beetje moeite met het produceren van poepluiers. Gemiddeld eens in de drie/vier dagen. Zo zielig want vanaf dag twee zie je haar steeds persen maar het lukt gewoon niet. Dus ik ben idd bang dat ze van jbpm verstopt raakt. Gelukkig gaat het nu wel iets beter, ook met overdag slapen 🙂 Ach, het heeft ook allemaal wat tijd nodig om op gang te komen natuurlijk dus we wachten het maar af. Komt vast goed!

 2. Priscilla says:

  Onze zoon heeft verborgen reflux ( nu 7 weken oud) . Net als Tess deed/doet hij heet veel kreunen en piepen als je hem gelijk weg legt. Wij hoorde hem ook nog veel na slikken.
  In overleg met het consultatiebureau johannesbroodpitmeel bij zijn flessen en een half uur omhoog houden gaat het nu gelukkig een stuk beter.
  Succes met tess en haar onrust

  1. Wat fijn dat het met jbpm al beter gaat! Bij Ticho hebben we dat ook gebruikt, maar Tess haar ontlasting is ook een moeizaam verhaal dus ik ben een beetje bang dat ze dan nog meer verstopt raakt. We geven het hier maar even de tijd 🙂 Komt vast goed!

 3. Hier eigenlijk precies hetzelfde. Snachts geen last maar overdag is het plat neerleggen reden tot huilen, trappelen en kreunen. Hij slikt vaak veel voeding weg en heeft ook vaak de hik… Ik twijfel ook erg of onze kleine man misschien verborgen reflux heeft, zeker omdat hij er snachts geen last van lijkt te hebben..
  Morgen naar het cb en anders daarna naar de kinderarts (hij is als prematuur geboren dus dat heeft waarschijnlijk net een andere aanpak nodig)..
  Hopelijk wordt het snel minder hij Tess.

  1. Ohhh hopelijk kan de kinderarts jullie helpen. Zo sneu als je ziet dat het die kleintjes niet lekker zit he? Succes bij de kinderarts!

 4. Mendy Bijleveld says:

  Wij hebben ook een dochtertje van 7 weken oud..
  En indd ook veel huilen na en zelfs soms tijdens een fles.
  Veel hikken, slikken en een tijd na een flesje helder slijm spugen.
  De Johannesbroodpitmeel werkte niet heel goed tegen dr klachten wel tegen het spugen. Die ik mix met de omneo van nutrilon voor dr krampjes dus ze heeft geen last van dr darmpjes ervan.
  Hebben haar bedje ook omhoog gezet bij het hoofdeinde.
  Hebben nu sinds een week ranitidine van de huisarts gekregen en gaat sinds het weekend beter.. we krijgen een vrolijke baby eindelijk 🙂
  Suc6 met Tess! En geniet ervan 🙂

  1. Ook nog zo’n kleine meid dus. Leuk! Fijn dat je medicatie hebt gekregen. Dat zal voor de kleine meid ook een opluchting zijn, want dat maagzuur is natuurlijk hartstikke pijnlijk. Als ze dan ook nog krampjes en andere baby-ongemakken heeft dan zijn die eerste weken/maanden niet heel grappig. Gelukkig gaat het daar al beter. Hier inmiddels ook, zonder medicatie maar wel met hoofdeinde omhoog en haar na een voeding minimaal een half uur rechtop houden. Blij als ze 12 weken is en die darmen normaal ontwikkeld zijn!

 5. Marjolein says:

  Wij gebruikten de blikken Hero babyvoeding. Hier zit al wat jbpm door en hoef je dus niets extra’s te doen. De verloskundige raadde ons deze in de kraamweek aan ivm betere ontlasting. (T.o.v. bijv. Nutrilon) maar was dus daarna ook fijn i.v.m. de refluxklachten.

  1. Jaa die blikken ken ik inderdaad. Gelukkig gaat het hier nu op de normale Hero voeding ook al een stuk beter 🙂

 6. Hier ook een kleintje van 7 weken. Ik herken heel veel 🙂 Actief zijn (bij de geboorte ook direct hoofdje omhoog) rondkijken, … S’nachts slaapt ze ook redelijk goed. Overdag is slapen moeilijker, graag dicht bij ons. Voorzichtig neerleggen in de hoopt ze blijft slapen, ik hoor ze ook soms piepen. Ik vraag me nu af of ons dochtertje ook last heeft van verborgen reflux. Ik geef borstvoeding, dus moeilijk te zien of ze genoeg drinkt. Ze komt wel genoeg bij 🙂

  1. Ohh wat grappig dat het allemaal zo herkenbaar is. Bij Ticho was de eerste periode ZO enorm anders dan deze keer. Zou het dan toch aan het geslacht liggen? Hihi. Hmmm als je je het afvraagt dan zou ik gewoon eens langs de huisarts gaan. Het is zo sneu als die kleintjes pijn hebben! Hopelijk gaat het snel beter <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *