Momlife

Ons ritme (of het gebrek daaraan)

De afgelopen weken kreeg ik heel vaak de vraag of wij al wat ritme in onze dag hebben en hoe die dagen er tegenwoordig een beetje uitzien. Daar ga ik vandaag antwoord op geven. Lees mee!

Als er één ding is wat ik de afgelopen periode geleerd heb dan is dat dat het leven met een dreumes en baby zich ab-so-luut niet laat plannen. Het is iedere dag weer een verrassing hoe het allemaal gaat verlopen. Mijn strategie om niet volledig in paniek te raken? Ik sta ’s ochtends zonder verwachtingen of een to-do-lijst op zodat het gewoonweg niet kan tegenvallen. Struisvogelpolitiek? Misschien. Maar het is nu gewoon even niet anders. Die wasmand loopt echt niet weg en die stofzuiger kan ook ’s avonds door de man bediend worden. Toch durf ik ondanks de chaos die het negen van de tien keer is in grote lijnen wel van een soort ritme te spreken. Het is nog niet heel veel soeps, maar het geeft een klein ieniemienie beetje houvast.

07.00 uur
Tess heeft halverwege de nacht een fles gehad en slaapt vervolgens door tot ergens rond de klok van zeven. Zodra zij wakker is, maak ik wederom een fles voor haar. Ik heb een thermoskan met gekookt water naast mijn bed staan – die zet ik daar ’s avonds neer zodat ik er ’s nachts en ’s ochtends niet helemaal uit hoef – dus dat doe ik gewoon in bed. De kans is vrij groot dat ergens tijdens het maken of geven van deze ochtendfles de dreumes begint te roepen. “Maaaaamaaaaaaa”… “Teheeeeesssssssssss”. Hij moet nog even geduld hebben.

07.30 uur
Ticho blijft als hij wakker is altijd keurig netjes in zijn bed liggen dus dat is fijn. Rond half acht – als Tess haar melk opgedronken heeft – is het tijd om hem eruit te halen. Ondertussen ligt de dochter weer in het babynestje en daar is ze het gegarandeerd niet mee eens. Nooit. Ze pruttelt en jengelt standaard. Jammer voor haar, maar ik heb niet meer dan twee handen dus ze moet eventjes op haar beurt wachten. Goed, Ticho uit bed, schone kleertjes aan, haartjes fatsoeneren, vitaminepilletje in de mik en tandjes poetsen. Die is klaar voor de dag.

07.40 uur
Tijd voor mezelf. Terwijl Ticho op zijn kamertje een boekje leest of met zijn blokken speelt en Tess nog steeds ligt te piepen, duik ik de badkamer in. Uitgebreide doucheritueeltjes doe ik in de avond, dus voor nu volstaat een megasnelle afspoelsessie, een fris outfitje, een lik mascara, een getekende wenkbrauw, een borstel door mijn haar en een borstel over mijn tanden. Binnen tien minuten ben ik klaar. Echt, ik wist niet dat het allemaal zo snel kon.

07.50 uur
Eerst breng ik Ticho naar beneden. Die parkeer ik in zijn kinderstoel met een ontbijtje. Vervolgens ga ik de diva boven halen.

08.00 uur
We zijn allemaal beneden. Halleluja. Ticho zit tevreden te eten, mijn ontbijt staat voor mijn neus, de koffie loopt en de baby is blij dat ze weer binnen handbereik van haar moedertje is. Ik voel me inmiddels wel alsof ik drie keer een marathon heb gelopen. En dan is het dus pas acht uur in de ochtend.

Tot 09.00 uur
Tussen acht en negen doe ik sowieso niets. Ja, bijkomen. Met de televisie aan. Ik kijk een aflevering Love Island of een ander hoogstaand programma terwijl Ticho rustig met zijn speelgoed zit te spelen en Tess bovenop mijn borst in slaap is gevallen.

Hoe de rest van de ochtend eruit ziet is echt van dag tot dag verschillend. De ene keer gaan we eventjes naar de speeltuin, de andere keer doen we een rondje winkels en weer een ander keer krijgen we gezellig visite of gaan we zelf ergens op de koffie. Het enige dat ik met zekerheid kan zeggen is dat Tess rond 10 uur weer begint te mekkeren om een schone luier en een fles.

12.00 uur
Tijd voor Ticho zijn lunch om hem daarna op bed te droppen voor een middagslaapje. Daar heb ik precies dertig minuten voor.

12.30 uur
Het streven is om rond 12.30 uur aan mijn eigen lunch te zitten. Vaak een simpele boterham maar als ik ergens ’s ochtends de tijd krijg om een salade te maken dan doe ik dat. Voor mijn lunch heb ik dan weer exact vijftien hele minuten want daarna begint er weer een lief klein baby’tje te roepen om melk.

13.00 uur
Hoewel ik niet per se voed op de klok of volgens een schema kan ik er de klok wel redelijk op gelijk zetten dat mevrouwtje om de drie uur voor een flesje komt. Soms iets eerder, soms iets later. Soms valt mijn lunch dus in het water en soms heb ik geluk. Zoiets. Als Tess haar derde (of vierde als ik de nachtvoeding mee tel) fles van de dag achter haar kiezen heeft dan is er eindelijk wat rust in de tent. Ticho slaapt negen van de tien keer wel een uurtje of drie achter elkaar en met een beetje mazzel volgt Tess dat voorbeeld. In die drie uurtjes dat ik dan mijn handen vrij heb zou ik ook kunnen gaan slapen maar vaak verkies ik andere dingen boven bijtanken. Eeuwige struggle van iedere moeder geloof ik: ga je rusten of iets voor jezelf doen?

16.00 uur
Dit is dus weer zo’n tijdstip dat het hectisch is. Tess komt voor haar volgende fles en als ik pech heb is dit ook het moment dat Ticho wakker wordt. Dat is dus altijd weer gedoe en een beetje stress, maar uiteindelijk zitten we om 16.30 allemaal tevreden, uitgeslapen en volgevreten op de bank. Ik begin inmiddels met aftellen tot de man uit zijn werk komt.

17.30 uur
VERSTERKING! Robert komt thuis. Die gaat aan de slag met het eten – daar kom ik dus gewoon écht niet aan toe – en ondertussen houd ik de inmiddels hongerige dreumes onder controle en doe ik een poging om de baby stil te houden of te krijgen. Toen Ticho een kleine baby was, was etenstijd voor hem huiltijd. Gelukkig is dat bij Tess niet het geval dus we kunnen vrijwel altijd rustig eten. Daarna is het tijd voor frisse lucht. Een rondje wandelen, even naar de speeltuin, in de tuin spelen of een ijsje halen. We gaan er met z’n viertjes uit. Toch een stuk relaxter dan in je eentje met twee kinderen kan ik je vertellen.

19.00 uur
We zijn weer drie uur verder – hebben jullie door dat de flestijden van Tess een beetje de rode draad door mijn leven zijn? – dus tijd voor de volgende voeding. Ondertussen gaat Robert met Ticho naar boven om lekker te douchen en hem klaar te maken voor de nacht. Als Tess haar fles leeg heeft en Ticho fris gewassen is, ploffen we nog even met z’n viertjes op de bank.

19.30 uur
Het is mooi geweest: de oudste telg moet naar bed. De afgelopen weken kregen we rond dit tijdstip vaak nog wat kraamvisite, maar als dat niet zo is dan is het nu tijd voor TV/blog/boekjes en koffie. Heel veel koffie. En rust. En stilte. Tenminste, als de baby ook slaapt. Dit is ook het moment waarop ik uitgebreid kan douchen. En opruimen. En de was opvouwen. En eigenlijk alles wat er de rest van de dag een tikkeltje bij ingeschoten is.

22.30 uur
Robert geeft Tess de laatste fles van de dag en ondertussen ga ik vast naar boven om mezelf klaar te maken voor de nacht. Ook vul ik een thermoskannetje met gekookt water en zet ik een gevulde poedertoren en een flesje naast mijn bed. Uiteindelijk is het tegen elven als de man en de baby ook naar boven komen. Ik neem Tess over, houd haar nog minimaal een half uur rechtop – anders gaat ze dus niet slapen maar piepen en kreunen en spugen – en om half twaalf vallen mijn ogen eindelijk dicht. Ergens tussen 02.00 uur en 04.00 uur komt de baby weer voor een voeding en als de vogeltjes beginnen te fluiten dan herhaalt zich bovenstaand riedeltje weer opnieuw. Elke dag.

Nou, dit is dus hoe het er hier IN GROTE LIJNEN aan toe gaat op het moment. Het is druk en chaotisch, ik doe weinig anders dan flesjes maken, luiers verschonen (dat heb ik voor het gemak maar niet meegenomen in bovenstaand verhaal maar gebeurt ook minimaal tien keer op een dag met twee kindjes die niet zindelijk zijn) en het kroost tevreden houden en weet je wat? Ik geniet er nog van ook. Ik ben me er namelijk heel erg van bewust dat deze periode voorbij vliegt en dat ik over een paar weken met weemoed terugdenk aan de dagen dat Ticho en Tess nog zo lekker bij me op de bank lagen te kroelen en zo heerlijk sliepen overdag (ook al denk ik daar nu dus een beetje anders over)!

Toevoeging: ieder kind is anders, heeft een ander ritme en andere behoeftes. Het is leuk om te kijken hoe het in andermans leven allemaal verloopt, maar valt natuurlijk niet één op één te kopiëren naar je eigen situatie.

Bedankt voor het lezen!


Wil je meer inkijkjes in deze chaotische toestand? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Dat zou ik leuk vinden!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

8 Comments

 1. Wat leuk om te lezen. Wij hebben een dochter van 3 weken en onze dagplanning ziet er zo een beetje het zelfde uit 😊! Fijne dag vandaag!

  1. Ohh lekker herkenbaar dus. Die dagen lijken soms eeuwen te duren, maar achteraf vliegt het voorbij! Lekker van genieten dus 🙂 Jij ook een fijne dag!

 2. Danique says:

  Heel leuk om te lezen! Ik ben inmiddels 39 weken zwanger en heb een peuter van 2 jaar en 9 maanden rond lopen.. ik ben heeeel benieuwd hoe alles gaat lopen als de baby er is 🙈 Maar ik hoop toch echt dat er net als bij jullie toch een beetje ritme in komt te zitten..

  1. Ohhh wat spannend! Het komt vast en zeker goed hoor met twee kindjes. De eerste weken is het even aanmodderen maar je vindt ongetwijfeld gauw weer je draai! X

 3. Wat leuk! En wat een goed ritme al, ik ben jaloers. Onze dochter (van 26 juni) heeft nog helemaal niks geen ritme. Dus ik zie helemaal geen gebrek aan ritme bij je hoor, haha 🙂 Best wel aanpoten hè, met zo’n kleine en een peuter. Succes!

  1. Ohhh wat leuk, een dag ouder dan onze meid. Ach, hier wordt het ritme voornamelijk bepaald door flessen en het slaapje van de oudste en verder rommelen we maar wat aan hoor. Zoals dat overal met een newborn gaat haha. Jaa zeker aanpoten, maar ook zo leuk! En ik ben elke avond weer een beetje trots op mezelf dat het weer gelukt is om twee tevreden kindjes slapend en gezond in bed te hebben. Lekker genieten!

 4. Weet je wat je ook kan doen? In de tijd dat je kids slapen het avondeten klaarzetten. Scheelt voor je man ook weer! 💪

  1. Jaa dat zou in theorie kunnen, maar dan ben ik bezig met duizend andere dingen haha. Altijd druk he 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *