Momlife

Grote broer Ticho: hoe gaat dat?

We zijn al bijna drie weken een gezin van vier en dat betekent ook dat onze Ticho inmiddels een redelijk ervaren grote broer is. Omdat de Ticho’s Toestand van afgelopen maand er even bij ingeschoten is, heb ik vandaag een extra update over ons grootste wonder.

Als je me vraagt wat er qua ontwikkelingen bij de dreumes afgelopen weken allemaal gebeurd is, dan moet ik heel eerlijk bekennen dat ik geen flauw idee heb. Zijn twintigste maand op deze aardbol stond nogal in het teken van het naderende einde van mijn zwangerschap en de geboorte van Tess. Ik heb simpelweg niet heel goed bijgehouden wat de nieuwste kunstjes van Ticho zijn geweest. Wat ik natuurlijk wél kan vertellen is hoe het de afgelopen weken allemaal is verlopen met het kind als grote broer. Dat ga ik vandaag – aan de hand van verschillende onderdelen – doen.

Jaloers?
Ticho is absoluut niet jaloers als Robert of ik even onze handen vol hebben aan zijn zusje. Nu is het altijd al een kind geweest dat heel goed zelf kan spelen en weinig aandacht nodig heeft, dus dat is superfijn. Wel moet ik er persoonlijk echt op letten dat ik er niet te makkelijk vanuit ga dat hij wel eventjes genoeg heeft aan de doos met duplo of de stapelbekers, want eerlijk is eerlijk, hij verdient ook een deel van mijn tijd. En als dat betekent dat zijn zusje eventjes wat langer ligt te mekkeren, dan is dat maar zo. Het is dus fijn dat Ticho helemaal niet jaloers is en zichzelf prima weet te redden, maar dat is tevens ook een valkuil voor mij.

De eerste ontmoeting
Ik was best een beetje nerveus voor de eerste ontmoeting tussen broer en zus. Ticho was natuurlijk nog niet eens twintig maanden oud toen Tess geboren werd en hoewel ik echt geprobeerd heb om hem een klein beetje voor te bereiden, is dat natuurlijk best wel mission impossible bij zo’n jonkie. Ik denk dat hij er wel íets van meegekregen heeft – hij heeft na de bevalling nooit meer naar mijn buik gewezen en zusje gezegd – maar de verwondering in zijn ogen toen hij Tess voor het eerst zag maakte wel duidelijk dat hij verrast was. Tijdens die eerste ontmoeting hadden we Tess in het babynestje naast mij op bed gelegd en lag er een cadeautje (van zijn zusje) voor hem klaar. Hij kwam de slaapkamer binnen, kroop bij mij op bed en begon meteen met het openmaken van zijn pakje. Toen ik hem wees op die kleine baby in het nestje liet hij zijn cadeau meteen vallen en riep “aaaahhh” gevolgd door “aaaaai” en “oog”. Mag jij raden wat ‘ie toen deed.

Toenadering tot zijn zusje zoeken
Dat Ticho echt een kleine lieverd is dat wist ik al. Dat bewijst hij nog maar eens met de manier waarop hij iedere dag een aantal keren toenadering tot zijn zusje zoekt. Zodra hij wakker wordt komt hij meteen even bij haar kijken, meerdere keren per dag krijgt Tess een aai over haar bol (hardhandig, dat wel), kusjes in overvloed en als ik niet oplet dan kruipt hij bovenop haar in het babynestje. Ook wil hij altijd helpen met de fles geven en kijkt hij ontzettend geïnteresseerd toe als ik haar luier verschoon. Ook heeft hij al meegeholpen met haar in badje doen en als hij op het meerijdplankje achter de kinderwagen staat dan geeft hij zijn zusje om de tien seconden een ‘aaaaaaai’.

Slapen
Ik was op voorhand best een beetje bang dat Ticho van ieder huiltje van zijn zusje wakker zou worden, ook midden in de nacht. Dat is gelukkig niet het geval. Wat wel overduidelijk is, is dat hij zijn slaaptijd aanzienlijk heeft ingekort. De nachten zijn korter, zijn middagslaapjes duren niet langer dan twee uur – waar voorheen zonder moeite de drie uur werd aangetikt – en met enige regelmaat begint hij midden in de nacht te piepen. Hoe dit komt weet ik eigenlijk niet. Misschien moet hij veel verwerken en doet hij dat in zijn slaap. Zou op zich helemaal niet vreemd zijn natuurlijk. Over die verkorte middagslaapjes: vind ik aan de ene kant best jammer, want als hij slaapt én Tess slaapt heb ik even tijd ‘voor mezelf’, maar aan de andere kant is het ook wel gezellig dat hij wat meer wakker is. In de middag slaapt de baby namelijk negen van de tien keer prima, dus kan ik die uurtjes mooi aan Ticho spenderen. Heeft hij zo zijn eigen qualitytime met mij.

Kletsen
Je zult begrijpen dat wij de afgelopen weken heel veel mensen over de vloer hebben gehad. Nu staat Ticho niet bepaald bekend als het kind dat lekker benaderbaar is – not at all – maar ik denk dat het wel heel goed voor hem geweest is dat hij in zijn eigen veilige omgeving zoveel aandacht van anderen gekregen heeft. Zijn verlegen houding was negen van de tien keer in geen velden of wegen te bekennen, hij trakteerde iedereen op een high five en kletste zo nu en dan in zijn eigen dreumestaal honderduit. Ook zijn woordenschat is enorm gegroeid. Favoriete woord is wel nog steeds ‘auto’ gevolgd door ‘toetoet’. Boys will be boys. Verder kan hij heel goed ‘Tess’ zeggen en als hij bijvoorbeeld naar boven gaat dan trakteert hij zowel mij als Tess op een dikke kus en roept vervolgens “doei mama doei Tess wafoeeee” (= love you). Ik kan de schattigheid bijna niet aan.

Dreumesdrama
Tja, we kunnen niet ontkennen dat het krijgen van een zusje een behoorlijke aanslag op zijn leven is geweest, ondanks dat hij richting haar helemaal niet moeilijk doet en negentig procent van de tijd enorm lief en makkelijk is. Toch merken we heus wel aan zijn gedrag dat hij het niet altijd makkelijk vindt. Zo is hij veel sneller moe – niet gek na iedere dag visite en cadeautjes -, opstandiger, driftiger als hij zijn zin niet krijgt en heeft hij haarfijn in de gaten dat ik mezelf niet in twee stukken kan hakken en dus niet altijd een handje over heb om hem te corrigeren. Daar maakt hij dan graag gebruik (of misbruik) van door bijvoorbeeld precies op het moment dat ik Tess een fles geef de koekjeslade te plunderen. Maar ik denk steeds maar zo: als dat nou het ergste is…

Al met al kan ik niet anders dan concluderen dat Ticho een ontzettend lieve grote broer is. Daar heeft onze Tess maar geluk mee! Hoe reageerde jouw oudste op de komt van een broertje of een zusje? En heb jij op voorhand geprobeerd om de oudste voor te bereiden op de komst van de kleine? Ik ben benieuwd!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager)!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Wat leuk om te lezen! Ik ben 1 maand geleden bevallen van een 2e jongetje, en het is net alsof je mijn oudste zoontje omschrijft in je stuk. Zo herkenbaar, het kortere slapen, de kastjes plunderen, driftiger, etc.. maar zo lief voor zijn broertje!

    1. Ohhh wat leuk! Zo fijn als ze goed reageren op de baby he? Ik was er op voorhand best nerveus voor aangezien Ticho dus wel jaloers is als ik met andere kindjes zit, maar zijn zusje was meteen goed. Zo lief <3 En die kastjes plunderen en heel de dag 'NEE!' gillen tegen mij neem ik dan maar voor lief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *