Momlife

Kind & Koorts: de medicijnkast

Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou thuis zit, maar in principe heb ik hier zo ontzettend veel zelfzorgmiddelen dat je bijna zou denken dat onze badkamer een soort dependance is van de Etos.

Zo heb ik een lade met de standaard pilletjes: paracetamol, panadol, ibuprofen en meer van dat. Dan hebben we nog een tasje met medicijnen voor als we op vakantie zijn. Diarreeremmers, laxeerpillen, Deet, pleisters en dat soort geneuzel. Tot slot hebben we een lade met zelfzorgmiddelen voor Ticho. En de inhoud van die lade, dat is me toch een troep. En incompleet. Dus ik dacht: laat ik eens een overzicht maken van alles wat je maar beter in je medicijnkast kunt hebben voor je kind.

EHBO-cursus
First things first. Heb jij een (kinder)EHBO-diploma? Ik had dat dus niet en wist niet hoe gauw ik me moest aanmelden voor een cursus toen Ticho er eenmaal was. Want stel dat hij zou stikken in een broodkorst? Of zijn handjes zou branden aan de houtkachel? Of van de trap zou stuiteren? Of gewoon ineens heel raar gedrag zou vertonen? Ik had dan geen enkel idee hoe ik moest handelen. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik die cursus gevolgd heb. Het geeft me een soort van rust dat ik in ieder geval ergens in mijn achterhoofd weet wat ik moet doen. Natuurlijk hoop ik die kennis nooit nodig te hebben, maar you never know (en amper twee weken nadat ik de cursus volgde vond ik een jongen op straat met een epileptische aanval, die van zijn fiets was gestuiterd en in een plas bloed lag te shaken. Ik raakte uiteraard in paniek, maar dacht ook meteen ‘oké, Anouk, rustig, 112 bellen, zorgen dat hij veilig ligt, checken of hij goed kan blijven ademen en wachten op de hulpdiensten’). Een EHBO-cursus (gericht op kinderen) volgen kan ik iedereen aanraden. Het wordt meestal vergoed door je zorgverzekering dus voor de kosten hoef je het niet te laten en zelfs als dat niet het geval is, dan is het iedere euro meer dan waard als je weet dat je het leven van je kind – of van een ander mens – kunt redden toch? Verder is het een goed idee om de app van het Rode Kruis op je telefoon te installeren want daar kun je in geval van nood precies lezen how to handle. Ennnnn als je al een EHBO-cursus gedaan hebt dan moet je die wel om de paar jaar herhalen. Ga ik binnenkort ook weer doen!

De inhoud
Goed, terug naar de inhoud van onze kindermedicijnkast. Er zijn een aantal producten die wat mij betreft echt onmisbaar zijn. Ik heb ze voor je op een rij gezet.

Zetpillen
Need I say more? Ik mag hopen dat iedereen een voorraadje zetpillen in de kast heeft. Sommige mensen zijn wat huiverig met het geven hiervan maar ik behoor absoluut niet tot die categorie. Kijk, is het niet nodig is het niet nodig, maar bij koorts of andersoortige pijntjes gaat er mooi een zetpil naar binnen. Afhankelijk van de klachten kies ik voor 120 óf 240 mg.
Luuf
Een soort Dampo voor kinderen, voor een vrije ademhaling – omdat je kleintje boven een pan kokend water waarschijnlijk niet zo’n heel strak plan is. Luuf gebruik ik dus als Ticho heel erg verkouden is. Ik smeer een beetje op zijn borstkasje en rug én doe een likkie onder zijn voetjes.
VSM hoestdruppels
Hoestdrank werkt naar mijn idee voor geen meter, dus ben ik overgestapt op druppels van VSM. Dit werpt wél zijn vruchten af en Ticho vindt de druppeltjes heerlijk.
Neusuitzuigers en neusspray van Otrivin
Die neusuitzuigers van Otrivin zijn onmisbaar in Huize de Jong. Een verstopt snotneusje zuig je binnen twee tellen leeg en ik vind deze dingen in gebruik vele malen makkelijker dan die ballonnetjes van Kruidvat. Neusspray gebruiken wij trouwens niet van Otrivin zelf, want de inhoud van het ‘drogistmerkje’ is exact hetzelfde.
Dentinox
Werkte hier uitstekend bij doorkomende tandjes. Ik had het trouwens al in huis voordat de eerste tandjes zich aandienden, zodat ik het in geval van hoge nood direct tevoorschijn kon toveren.
Vallen en stoten gel
Van VSM: wie kent het niet? Met een ondernemende dreumes in huis ontkom je simpelweg niet aan blauwe plekken en paarse bulten. Een likje gel erop en de schade blijft beperkt.
Pleisters
Zie bovenstaand punt. Maar voor je kind kun je maar beter een verpakking met mooie prinsessen- of dinosauruspleisters kopen want die werken natuurlijk veel beter dan zo’n vies bruinig plakkertje.
Infacol
Infacol was in de kraamtijd echt onmisbaar bij ons thuis en werkte prima tegen darmkrampjes. Je hebt hier natuurlijk ook andere middeltjes voor (Sab Simplex of probiotica bijvoorbeeld) maar wij hadden dus Infacol. Vond het kind ook nog eens héérlijk, die sinaasappelsap.
ORS
Toen Ticho een paar weken oud was, weigerde hij ineens zijn fles en áls hij al wat binnenkreeg, dan spuugde hij dat meteen weer uit. Toevallig moesten we die dag ook naar het consultatiebureau en adviseerde de arts aldaar om ORS voor baby’s te halen en hem hier kleine beetjes van te geven, zodat hij niet zomaar zou uitdrogen. Sindsdien staat de verpakking dus standaard in de kast en als hij koorts heeft en weinig drinkt, dan maak ik een flesje met ORS voor hem.
En verder?
Een thermometer, alcohol, watjes, wattenstaafjes voor de oren, Sudocrème, vaseline en meer standaard dingetjes: het ligt er allemaal.

Wat moet ik echt nog toevoegen?
Er zijn een aantal dingen die wij nog niet in huis hebben maar die eigenlijk wel aangeschaft moeten worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tekentang? Of pilletjes tegen de (ugh) wormpjes? Een gelletje tegen brandwonden? Ik denk dat ons kastje best wat uitbreiding kan gebruiken. Zijn er dingen in de lijst die jij mist? Producten die wat jou betreft onmisbaar zijn? Laat het me weten, hier op de site of via Instagram (@anoukzwager) want een complete medicijnkast is natuurlijk goud waard.

Bedankt voor het lezen!

 

Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *