Momlife

Kind & Koorts: de waterpokken

Het begon donderdagavond met een klein pukkeltje op zijn voorhoofd. De volgende ochtend vond ik zo’n zelfde pukkeltje in zijn nek. Twee uur later zaten er ineens een paar op zijn romp en toen wist ik: dit zijn waterpokken.

Het is zo’n typische kinderziekte waarvan je weet dat ‘ie komt, maar waarvan je toch – tegen beter weten in – hoopt dat ‘ie jouw huisje overslaat. Waterpokken gaan namelijk gepaard met gedoe. En een jengelig, ziek en zielig kind. En dat is gewoon voor helemaal niemand leuk. Maar goed, zoals ik zei, tegen beter weten in. Want van alle volwassenen in Nederland heeft maar liefst 95 procent ooit de waterpokken gehad. En omdat wij nog niet zo heel lang geleden de Sjaak waren (eigenlijk was voornamelijk Ticho de Sjaak) en ik toen echt veel fijne en goede tips heb gekregen én me ontzettend heb ingelezen in het onderwerp, ga ik vandaag alles delen wat je weten moet.

Wat is het?
De waterpokken worden veroorzaakt door een virus en je herkent het aan bultjes, die veranderen in blaasjes, die weer veranderen in korstjes. Het verspreidt zich in rap tempo over het hele lichaam – sidenote: dit hoeft niet want sommigen zijn zo lucky dat het bij vier pukkeltjes blijft – en het is enorm besmettelijk. Bij onze Ticho zaten de blaasjes voornamelijk rondom zijn billetjes, zijn oortjes en in zijn haar. Dat is natuurlijk vervelend, maar het kan ook gebeuren dat de blaasjes in de mond zitten. Dan heeft je kindje daar last van met eten en drinken en dan is het dus belangrijk dat je goed oplet dat er wel genoeg vocht binnenkomt (dus de plasluiers in de gaten houden!). Het virus wordt verspreid door hoesten, niezen, opengesprongen blaasjes en het is al besmettelijk voordat je überhaupt in de gaten hebt dat de ziekte eraan komt. Het besmettingsgevaar blijft tot alle blaasjes zijn ingedroogd en een korstje hebben. Als je besmet bent met het virus dan duurt het nog twee tot drie weken tot de eerste blaasjes zichtbaar worden en als je het virus eenmaal gehad hebt dan kun je het niet nog een keer krijgen. Er zijn een aantal gevallen waarin waterpokken een heftiger verloop kunnen hebben en zelfs gevaarlijk kunnen zijn: bij pasgeboren baby’s, bij zwangere vrouwen en bij mensen met een verminderde weerstand. Voor de zwangere vrouwen geldt: als je al eens waterpokken gehad hebt, dan hoef je je geen zorgen te maken want je kunt dus niet opnieuw besmet raken.

Wat kun je doen?
Toen ik eenmaal in de gaten had dat Ticho waterpokken had, stelde ik via Insta Stories (@anoukzwager) de vraag wat de beste behandelmethode zou zijn. Want behandeling via de huisarts is meestal niet nodig (tenzij je dus in een zogenaamde ‘risicogroep’ zit, dan is het raadzaam om je huisarts in ieder geval even in te lichten). Ik kreeg onwijs veel reacties en de meest gehoorde tips waren een havermoutbadje, KidsClin en een zalfje van VSM. Ik koos ervoor om Ticho iedere ochtend en avond in een badje met havermout (havermout in een hydrofiele washand en dichtbinden met een elastiekje) te stoppen en hem dan met het melkachtige spul dat uit de washand kwam in de soppen. Na het badderen smeerde ik hem vervolgens in met de KidsClin. Ik weet niet of dat echt het beste middel is, maar voor ons werkte het als een trein. De jeuk heb ik niet kunnen ontdekken, maar voor de zekerheid hield ik wel zijn nageltjes extra kort en hanteerde ik een extreem handen-wassen-beleid. Als er namelijk wel jeuk is en je kindje gaat krabbelen dan wordt het alleen maar erger. Volgens mij is dat het allerbelangrijkste: jeuk – of in ieder geval het krabbelen – voorkomen. Verder mogen kinderen met waterpokken wel naar de opvang – behalve als ze ook echt ziek zijn en koorts hebben – want ja, besmettingsgevaar is er al voordat de pokjes zichtbaar worden. Bij Ticho waren er meerdere kindjes die tegelijk de waterpokken hadden en hijzelf kreeg op donderdagavond de eerste plekjes en was diezelfde donderdag nog op de opvang geweest om anderen te besmetten.

Hoe verliep het bij ons?
Nou, dat zal ik eens precies vertellen want geloof me: daar krijg je een beetje goede moed van. Ticho heeft werkelijk geen seconde last gehad van die waterpokken. Geen koorts, geen jeuk, geen slapeloze nachten, niks. Ik was iedere ochtend weer bang voor hoe ik hem aan zou treffen, maar ook dat viel keer op keer alles mee. Ik las overal op internet dat waterpokken in meerdere golven kunnen komen, dus dat de eerste blaasjes al ingedroogd zijn en dat er dan ineens weer nieuwes tevoorschijn komen, maar ook dat was hier niet het geval. Na een paar dagen stabiliseerde de boel – hij had misschien 30 tot 40 blaasjes over zijn hele lichaam – en een paar dagen later was het allemaal ingedroogd. De korstjes bleven trouwens best lang zichtbaar. Al met al viel het ons dus alles mee en ben ik achteraf blij dat we het gehad hebben. Het was precies in een lang weekend, dus Robert was ook gewoon thuis, het was nog geen heel warm weer, er was nog geen baby die hij kon besmetten enzovoorts. Kan zonder problemen van de lijst dus!

Ik hoop voor iedereen dat de waterpokken net zo relaxed verlopen als bij ons! Heeft jouw kindje al waterpokken gehad en heb jij de ultieme – nog niet genoemde – tip? Deel ‘m alsjeblieft, want als het op kinderziektes aankomt dan zijn tips nooit teveel!

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *