Momlife

Kind & Koorts: verkouden

Kleine kinderen kunnen rustig tien keer per jaar verkouden worden. Zeker in het eerste levensjaar zal dit aantal heel realistisch zijn. Hoe komt dat eigenlijk? En hoe voorkom je het?

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Na ieder virus bouwt een mensenlichaam daar antistoffen tegen op. Maar – logisch natuurlijk – kleine kinderen hebben nog amper antistoffen, want die zijn zelden in aanraking gekomen met een virus. Voorbeeld: is je kindje drie keer achter elkaar verkouden? Dan zijn dat drie verschillende virussen. Die krijgt ‘ie in ieder geval niet nog eens. Goed voor de weerstand, zeggen veel mensen dan dus ook als zo’n kleintje weer eens een virusje te pakken heeft. Maar er zijn ontzettend veel verschillende virussen in omloop. Natuurlijk bouw je tegen steeds meer varianten een goed werkend afweersysteem op, maar dan moet je ze dus wel eerst gehad hebben. Dat kleine kinderen vaker verkouden zijn dan een volwassenen makes sense right?

Overdragen van virus
Het verkoudheidsvirus is enorm besmettelijk en verspreidt zich dus heel gemakkelijk tussen mensen. Hoesten, elkaar een hand of kus geven of dichtbij praten (zoals in het oor fluisteren) kan genoeg zijn om het op te pikken. Ook een besmette deurklink of een vies toetsenbord is een ticket naar een snotneus. Op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn, is het dus feest voor het verkoudheidsvirus. Op kantoren, scholen en kinderdagverblijven heeft het min of meer vrij spel. Deze ruimtes zijn vaak niet goed geventileerd en qua hygiëne kan er ook wel het één en ander verbeteren. Daarom zijn kinderen die naar een KDV of gastouder gaan het vaakst van iedereen verkouden. Ze hoesten zonder hand voor de mond, drinken uit elkaars beker, jatten elkaars rozijnen en vegen hun snotneus af met de handen, raken vervolgens de deurklink aan en besmetten zo de volgende.

Voorkomen
Gelukkig is het verkoudheidsvirus niet gevaarlijk. Je hoeft een verkouden kind dus echt niet binnen te houden of een extra warme sjaal om te doen. Let echter wel goed op dat een verkoudheid niet gepaard gaat met flinke koorts, benauwdheid, sufheid of een sterk verminderde eetlust. De kans is dan namelijk groot dat er meer aan de hand is, bijvoorbeeld een oorontsteking of misschien wel het RS-virus. Schakel in dat geval altijd de huisarts in.

Voorkomen van een verkoudheid is een soort mission impossible, zeker in de eerste zes levensjaren (daarna schijnt de weerstand voldoende ontwikkeld te zijn om niet meer ieder virusje meteen op te pakken). Toch zijn er wel wat dingen die je als ouder kunt doen om de verkoudheid buiten de deur te houden. Het meest belangrijke is de hygiëne. Was de handjes van je kind regelmatig en vergeet ook je eigen handen niet. Dat jij van een bepaald virus niet meer verkouden wordt, wil namelijk niet zeggen dat je kind er ook immuun voor is. Ook is het verstandig om de deurklinken en andere oppervlakten waar veel handen langsgaan goed schoon te houden.

Toch verkouden?
Wij hebben afgelopen wintermaanden BELACHELIJK veel verkoudheidsvirussen in huis gehad. Werkelijk ieder virusje pikte Ticho op en ik overdrijf echt niet als ik zeg dat hij een week verkouden was, dan weer een week niet, dan weer een week wel en dan weer een week niet. Ik durf mezelf dus best een expert op dit gebied te noemen (grapje natuurlijk want ik ben nog altijd geen dokter). Mijn beste tips voor ouders met een verkouden kind:

  • Gebruik de neusuitzuigers van Otrivin. Die zijn dan wel acht keer duurder dan zo’n neuspulker van Kruidvat eigen merk, maar het werkt echt veel beter. Tuutje in je eigen mond en hup, even zuigen en al dat snot eruit. In combinatie met de neusspray voor baby’s was dat hier eigenlijk de meest belangrijke handeling in tijden van verkoudheid. Een klein kind is nog niet in staat om zelf de neus te snuiten, dus is het prettig als jij even helpt met het snotvrij maken van de doorgang voor frisse lucht.
  • Ga in bad. Want kleintjes kun je moeilijk boven een bak met kokend water en een mentholballetje hangen. In bad heb je ook lekker wat stoom – voor extra veel stoom moet je ramen en deuren dicht doen en even een extreem warme douche laten lopen (zonder kind eronder natuurlijk) – zodat de snotterige boel goed loskomt.
  • Doe het hoofdeinde van het bedje van je kind iets omhoog. Geen idee hoe dat kan, maar het beperkt de hoestbuien ontzettend.
  • Zet een gesneden ui naast het bed. Dat werkt prima om de neus van je kindje open te houden (vooral in de nacht). Houd er wel rekening mee dat je complete bovenverdieping de eerste drie weken nog wel naar uiensoep ruikt.
  • Zorg dat je kindje genoeg drinkt want hij of zij verliest meer vocht dan wanneer hij of zij niet verkouden is. Als Ticho verkouden is, dan geef ik hem eigenlijk altijd dagelijks een fles met appelsap. Waar ik normaal gesproken water en thee voor zo’n kleintje prima vind – en dat vindt de dreumes zelf ook – en appelsap bewaar voor het weekend, gelden die regels dus niet als meneer wat ziekig is. Want goed drinken is belangrijk en natúúrlijk gaat zo’n flesje met appelsap makkelijker naar binnen dan slappe thee.
  • Heel veel kroelen. Want verkouden kinderen zijn toch altijd wat meer hangerig en zeurderig. Niks werkt beter dan knuffelen met papa en mama. En dat vind ik dan weer helemaaaaaaal niet erg.

Bij ons gaat een verkoudheid trouwens gegarandeerd gepaard met een poepoog. Deze houd je schoon door water te koken, dit af te laten koelen, een watje met dat water nat te maken en vervolgens met het watje van de buitenste naar de binnenste ooghoek te wrijven.

Goed, genoeg over verkoudheid. Hopelijk duurt het nog heeeeeel lang tot het volgende snotseizoen aanbreekt en mogen we de komende periode eerst even keihard genieten van zon!

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Eeeeindelijk, bevestiging dat mijn zoon niet de enige is. Die voor mijn gevoel coooonstant verkouden is. Herken het zo, 1 week wel en dan een week niet.

    1. Ahhh wat naar. Zo zielig voor die kleintjes he? En helaas word je vaak weggestuurd met ‘zetpil en gaat wel over’ terwijl ik soms weleens denk: moet er niet eens iemand naar bijv. amandelen kijken?! Gelukkig hebben wij nu, van de vervangende huisarts toen mijn eigen op vakantie was, zo’n puffer gekregen dus als Ticho weer eens stikbenauwd is dan geef ik hem dat. Hopelijk gaat dat heel wat (nachtelijke) hoestbuien schelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *