Persoonlijk

Kind & Geld: kosten van de uitzet

Voor al je geldzaken kun je advies inwinnen bij het NIBUD, maar als het gaat om de totale kosten voor een babyuitzet, dan moet ik concluderen dat ze daar niet heel erg veel verstand van hebben.

Of ik heb natuurlijk een debiel uitgavepatroon – kan goed kloppen – en een achterlijk dure smaak. Maar die 1500 euro waar ze het daar over hebben, dat was ik al kwijt voor enkel en alleen de kinderwagen. Ongeveer. Nou wil ik absoluut niet zeggen dat het niet kán hoor, een complete uitzet voor dat bedrag, maar mij is het niet gelukt. In de laatste blogpost over Kind&Geld wil ik eens even stilstaan bij de uitzet die wij moesten aanschaffen voor de geboorte van ons eerste kindje en hoe zich dat verhoudt tot de kosten voor de uitzet van de tweede.

De kinderwagen, kinderkamer en kinderstoel
Dit zijn de drie duurste items die wij aanschaften toen onze eerste baby onderweg was. Nu moet ik eerlijk bekennen dat we zowel de kinderwagen (een Joolz Day Discovery á 1200 euro) en de kinderstoel (een complete Stokke Steps á 600 euro) cadeau kregen. De kinderkamer kochten we zelf en daar kozen we bewust voor een goedkopere IKEA-variant. Voor de grote commode, een kledingkast en een ledikant waren we bijna 600 euro kwijt.

Nu er een tweede baby on her way is, hoeven we natuurlijk geen nieuwe wagen te kopen. Wél een meerijdplankje (60 euro), een buggy (180 euro) en een draagdoek (90 euro, maar gekregen) om het vervoeren van twee kindjes mogelijk te maken. Voor wat betreft de kinderstoel: bij Ticho kochten we dus de Stokke Steps met alle toebehoren, maar de helft daarvan kunnen we doorschuiven naar zijn zusje (zoals de wipper en de ‘zit’ voor kleintjes). Eigenlijk alleen het ‘frame’ kopen we nogmaals (200 euro, gekregen). Dan de kinderkamer. Baby twee mag het met de meubels uit Ticho zijn kamertje doen. Ticho krijgt een nieuw bed (200 euro ongeveer) en een nieuwe kledingkast (350 euro) waar hij de komende vijftien jaar mee vooruit kan. Diepte-investering toch?

Box en autostoel
Dan de box en de autostoel. Beiden kochten we voor Ticho al en kunnen we deze ronde nogmaals gebruiken. Geen extra kosten dus. We wilden alleen een extra Family Fix aanschaffen – echt, love dat systeem – maar die kunnen we gewoon lenen van vrienden. Handig! De eerste zwangerschap waren we voor de box inclusief toebehoren zo’n 150 euro kwijt. De Maxi Cosi (Pebble) kregen we cadeau (180 euro – modelletje van vorig jaar maar helemaal prima en scheelde nogal in de kosten) en de Family Fix kostte 160 euro. Inmiddels hebben we voor Ticho wel een grotere autostoel gekocht. Eentje nieuw, de Maxi Cosi Pearl – die zit dus op de Fix – van 170 euro (aanbieding) en twee exemplaren voor 50 euro tezamen via Marktplaats voor in de auto van Robert en van de vaste oppas.

Dekentjes, lakentjes, voetenzak
Om het kind een beetje warm in te pakken is een fijne deken en een warme voetenzak eigenlijk onmisbaar. Bij de kinderwagen kregen we ‘m erbij – mag ook wel voor dat geld – maar voor in de Maxi Cosi kochten we een Koeka voetenzak. Kost een paar centen (zo’n €80) maar dan heb je ook wat, maar ik mag eigenlijk niet zeuren want het was een cadeautje. Aangezien de voetenzak blauw was, moest er dit keer een roze komen. We hebben ‘m wederom cadeau gekregen. Dekentjes, frisse nieuwe moltons en lakentjes kochten we voornamelijk van Jollein, die zijn prima betaalbaar en ik denk dat we voor 100/150 euro wel klaar waren. De helft van Ticho zijn spullen was wit en grijs dus die gaan gewoon nog een ronde mee. Ook heb ik van vriendinnen een mooie deken van Baby’s Only gekregen.

Kleding
Volgens het NIBUD ben je 90 euro kwijt. Ehm, ja, nou not at all. Rompers, sokjes, pakjes, mutsjes, jasjes en ga zo maar door. Ik zeg niet dat je het complete winkelcentrum moet opkopen, maar ik kwam echt niet uit op nog geen honderd euro. Natúúrlijk kun je voor tweedehandsjes gaan – zeker voor de allerkleinste maatjes want dat wordt allemaal maar zo kort gedragen – maar dan nog. Ik denk dat ik zeker twee keer zoveel kwijt was voor Ticho zijn kledingkast (grapje, ik denk wel drie of vier keer zoveel maar dat sloeg echt nergens op). Deze ronde is het wel anders. Veel spulletjes hebben we nog, zoals rompers én ik heb echt gruwelijk veel kleding gekregen van vriendinnen die onlangs ook bevallen zijn van een meisje en geen derde kindje meer ambiëren. Heel concreet betekent het dat ik slechts een paar boxpakjes, wat roze rompers en hier en daar een los setje gekocht heb, maar dat was het dan ook wel. Schatting: 150 euro.

Overig
En als je denkt dat je er dan bent, dan krijg je nog dingen als een babynest (nee I know, hoeft niet), flesjes, spenen, hydrofiele doeken, verzorgingsproducten, speelgoed, een babyfoon, campingbedje, slaapzakjes, de luiertas en ga zo maar door. Ik heb geen flauw idee hoeveel geld we daar de vorige keer aan uitgegeven hebben, maar dat zal ongetwijfeld flink in de papieren gelopen zijn. Deze ronde echter, kan ik zo ongeveer alles weer gebruiken. Een paar nieuwe frisse hydrofiele doeken erbij – maar mijn favo zijn de zes witte exemplaren á 5 euro van de HEMA – en wat verzorgingsproducten aanvullen maar dan zijn we er zo ongeveer wel.

Goed, dit is in grote lijnen dus wat wij kwijt zijn geweest voor de uitzet van beide kinders. Je ziet natuurlijk dat een tweede goedkoper is, maar ik kom absoluut nog niet in de buurt van wat het NIBUD voorschrijft. Ik bedenk me nu dat ik dingen als een aankleedkussen inclusief hoes, een badje op standaard en een eerste voorraad luiers nog niet eens meegenomen heb…

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

3 Comments

  1. Woow. Als ik dit lees dan ben ik echt trots op mezelf…..Als je het kan betalen, prima….ik heb het in ieder geval met minder gedaan dan wat het Nibud heeft geschat.

  2. Marietje says:

    Ik denk dat als je begint met 1200 voor de kinderwagen en 600 voor een kinderstoel je de rest van je artikel ook wel mag plaatsen onder duurdere smaak.. en inderdaad als je het er voor over hebt lekker doen, maar veel van wat je beschrijft kan echt een stuk goedkoper! Hoe veel ik er zelf aan kwijt ga zijn moet nog blijken, wel interessant om bij te houden en een fijn overzicht wat je geeft

  3. Sophie ter Horst says:

    Wij zijn ook veel meer kwijt dan 1500 euro en dan hebben we ook nog de kinderwagen (joolz) en maxicosi en familyfix overgenomen van een vriendin.. Weet ook wel dat ik een dure smaak heb, maar 1500€, hoe dan?! Alhoewel, ik denk vast dat het kan, maar ik vind het veel te leuk om te babyshoppen en 9 maanden zijn best lang haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *