Persoonlijk

Mijn telefoon- en social mediagedrag

Even een berichtje sturen, snel naar huis bellen dat je iets later bent en meteen checken of er nog wat leuks te lezen valt op Instagram. Vast en zeker herkenbaar, toch?

Ik durf best wel toe te geven dat ik een lichte telefoonverslaving heb. Als ik mijn telefoon niet bij me heb dan voel ik me een beetje lost en moet ik de impuls om ‘m erbij te pakken echt onderdrukken. Het is zo’n gewoonte om in een loos momentje naar dat scherm te staren. Wéér je social media verversen, even kijken hoe het met de bezoekersaantallen op de website gesteld is, checken hoe laat het is of even door je Whatsappjes neuzen en hier en daar nog wat beantwoorden. En omdat ik dat oprecht heel irritant van mezelf vind, leek het me een goed idee om mijn telefoongedrag een beetje aan te passen. Met een prachtige dreumes in huis en op korte termijn ook een lief klein babymeisje erbij, kan ik mijn tijd immers wel beter besteden.

WhatsApp
Met enige regelmaat kijk ik op WhatsApp. Ik gebruik het om met Robert te socializen, zit met vriendinnen in groepsapps waarin we van alles bespreken, stuur berichtjes met collega’s over korte werkzaken, blijf middels de chatdienst in contact met mijn ouders en overige (schoon)familie enzovoorts. Hartstikke handig allemaal. En toch, als ik één app zou moeten noemen die ik stiekem zou willen verwijderen, dan is het deze. Ik ben een vrij slechte Apper, want ik denk altijd ‘oh daar reageer ik straks wel even op’ en uiteindelijk verdwijnt het dan helemaal naar de achtergrond (van mijn telefoon én van mijn zwangerschapsbrein). Ik vind het heel vervelend dat deze app je min of meer dwingt om altijd met iedereen in contact te staan. Soms heb ik er gewoon even geen zin in, maar ja, die blauwe vinkjes of die ‘laatst gezien’ maken even offline gaan vrijwel onmogelijk. Ik zoek manieren om onder die ‘druk’ uit te komen. Mijn groepsapps staan inmiddels wel bijna allemaal op ‘stil’, zodat ik dus geen melding krijg als er een nieuw bericht in verstuurd wordt maar dit alleen zie als ik daadwerkelijk de app open. Dat is een mooi begin. Daarnaast ben ik uit irrelevante groepen gestapt en overweeg ik om maar gewoon uit alle groepsapps te stappen – je merkt: ik hou niet zo van groepsapps – en tot slot lijkt het me wijs om WhatsApp in de toekomst alleen nog maar op bepaalde tijden te openen of misschien zelfs wel helemaal te verwijderen. Maar ja, ik ben dan toch weer bang dat ik heel veel nieuwtjes zal missen. Zijn er meer mensen met een haat-liefdeverhouding met deze berichtendienst? Mensen die de app rigoureus verwijderd hebben? Mensen met tips om heel geleidelijk en een beetje stiekem afscheid te nemen van WhatsApp?

Social Media
Dan iets waar telefoonwise ongetwijfeld mijn meeste tijd in gaat zitten: social media. Het allermeeste zit ik op Instagram (@anoukzwager). Ik kijk door feeds van mensen die ik interessant vind, voer ellenlange chatgesprekken met mensen die ik via Instagram heb leren kennen, kan me uitstekend vermaken met het schrijven van captions en het bewerken van foto’s, ik ben altijd op zoek naar nieuwe accounts om te volgen, houd exact bij wie mijn nieuwe volgers zijn (en wie mij ontvolgen weet ik ook exact moehaha) en gebruik het natuurlijk voor verkeer naar deze website. Facebook gebruik ik minder, net als Twitter en LinkedIn. Helemaal stoppen met social media is voor mij absoluut geen optie want daar vind ik het veel te leuk voor, maar iets minder tijdrovend zou geen kwaad kunnen. Bovendien betrap ik mezelf er weleens op dat ik gefocust ben op aantallen likes/volgers enzovoorts en dat is echt niet wat ik wil. De kracht van mijn feed is (of misschien wel was) dat het ‘echte’ beelden zijn (of waren). Geen geposeerde toestanden, geen witte of monochrome foto’s, geen deelname aan groepjes waarin mensen elkaar verplicht volgen en liken en op elkaars foto reageren enzovoorts. En natuurlijk doe ik nog steeds mijn uiterste best om dat zo te houden, maar ik merk heus wel dat een gestileerde foto het beter doet dan een huis-tuin-en-keukenkiekje zonder make-up en met mijn haar in de oorlog. En daar wil ik me dus niet door laten leiden. Het moet leuk én echt zijn en er moet vooral geen druk op liggen. Als ik dat gevoel van ‘mooi en regelmatig moeten posten’ weer een beetje naar de achtergrond krijg, dan weet ik zeker dat het me zal lukken om minder met social media bezig te zijn en die uiterst irritante cirkel van het continu refreshen van de kanalen te doorbreken.

Overig
Mijn telefoon gebruik ik nog voor veel meer. Ik houd mijn e-mail bij, bekijk het weerbericht, ik schrijf blogs en captions in mijn notities, het is mijn agenda, Robert en ik delen een boodschappenlijst, mijn bankzaken regel ik via een app, ik maak er heel de dag door foto’s mee en ga zo maar door. Al met al breng ik voor duizend-en-één redenen vaker dan goed voor me is mijn neus naar de scherm. Soms ontzettend geoorloofd, maar meestal uit pure gewoonte.

Digiminderen
En daarom wil ik dus ‘digiminderen’. Want het is een stomme gewoonte, het is zonde van mijn tijd en als moeder van straks twee kindjes vind ik bovendien dat ik het me gewoonweg niet kan veroorloven om continu naar dat scherm te staren. Tot slot merk ik ook aan mezelf dat de drempel om in groepen mijn telefoon erbij te pakken er nagenoeg niet meer is – hoi aso Anouk – en gaat mijn telefoongebruik dus ten koste van waardevolle offline conversaties. Een eerste stap richting ‘digiminderen’ is het installeren van de app ‘Moment’. Die app gaat de komende tijd bijhouden hoe vaak en hoe lang ik mijn telefoon gebruik, welke apps ik het meeste open en hoeveel tijd dit me allemaal kost op zowel korte als lange termijn. Ik vermoed dat de cijfers schokkend gaan zijn maar het biedt me wel een mooi uitgangspunt om er écht mee aan de slag te gaan. Over een tijdje zal ik hier een update geven!

Herkennen jullie je in bovenstaand verhaal of ben jij zo iemand die rustig zonder telefoon de deur uit gaat? En is digiminderen wel eens in je hoofd opgekomen? Heb je nog goede tips voor me? Laat het me allemaal gerust weten!

Bedankt voor het lezen!


Volg je mij al op Instagram?
Volg je mij al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

4 Comments

 1. Je kan de blauwe vinkjes en laatst gezien uitzetten op whatsapp!😉
  En ook laatst gezien kan uit. Dan zien anderen enkel nog wanneer je echt online bent, online staan.
  Ps in groepschats werkt dit grapje dan weer niet.

  1. Haha I know, maar het zijn vooral groepsapps die me tegenstaan omdat daar vaak iedereen door elkaar praat en er nooit een ‘einde’ gesprek is. Klink ik nu sociaal gestoord? Hihi.

 2. Marjolein says:

  Herkenbaar! De blogster Kelly Caresse heeft volgens mij ook geen whatsapp meer en heeft daar dacht ik een video over gemaakt. Ben benieuwd welke ‘rust’ je gaat ervaren! Is dat een app ook voor Apple?

 3. Herkenbaar hoor! Alleen sinds de komst van Lars is het een stuk verminderd. Soms ga ik weleens de deur uit en denk ik: oh mijn mobiel ligt nog binnen. Maar soms kan het best wat minder.. Ik denk dat tips niet zozeer helpen.. misschien maar gewoon het doen? Uitzetten oid? Haha. Moeilijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *