Persoonlijk

Kind & Geld: onze vaste lasten

Een kind is duur. Daar kunnen we lang of kort over spreken, maar voor een paar tientjes per maand ben je absoluut niet klaar. Vandaag vertel ik over onze vaste lasten.

Volgens het CBS kost één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen. Een tweede kind zorgt ervoor dat het percentage oploopt tot 26 procent, bij drie kinderen tot 33 procent en met vier kinderen ben je 40 procent van de verdiende centen kwijt aan de kids.

Ticho gaat één dag per week naar de opvang. Toen ik onlangs aan een vriendin vertelde wat wij betalen voor één kind één dag per week opvang, kon ik bijna een AED aansluiten. Vervolgens zei een andere vriendin wat het bedrag is dat zij voor twee kindjes twee dagen opvang kwijt is en trust me: je kon óók mij beademen. Maar met alleen opvangkosten ben je er nog niet. Een kind moet immers ook eten, heeft kleding nodig, luiers en andere verzorging, misschien wil je nog wat sparen en ga zo maar door. Wat zijn onze vaste lasten?

Opvang
Laat ik maar meteen maar met de grootste kostenpost beginnen. De kinderopvang. Ticho gaat dus één dag in de week naar een KDV, één dag naar zijn tante en één dag naar zijn oma. In totaal zijn we zo’n vierhonderd euro per maand kwijt aan opvangkosten. Daarvan krijgen we een deel terug van de belasting, maar bij lange na nog niet de helft. Amper een derde. Opvang is een dure grap, dat kunnen we wel stellen. Toch is het al het geld wat mij betreft dubbel en dwars waard. Soms zeggen mensen weleens ‘je werkt om de opvang te betalen’ en op korte termijn is dat misschien wel zo, maar ik heb het er absoluut voor over want ten eerste zorgt het ervoor dat ik mezelf kan blijven ontwikkelen en ten tweede heb ik mijn leuke baan voor fijne afleiding. Ik denk altijd maar zo: op de lange termijn betaalt het zich terug.

Sparen
Kosten die je niet per se hoeft te maken, maar die bij de meeste huishoudens wel op het lijstje staan: sparen voor het kind. Vorige week schreef ik er al over en wij sparen dus maandelijks een vast bedrag. Dit komt redelijk overeen met de kinderbijslag (die komt per kwartaal) dus daar verrekenen we het voor de balans dan maar mee. Maandelijks een kostenpost, maar onderaan de streep gefinancierd door de overheid.

Eten
Toen Ticho nog flesvoeding kreeg betaalden wij gemiddeld per week een euro of tien aan de melkpoeder. Daarnaast kwamen wat kosten voor groenten en fruit – toen hij daaraan toe was – en al met al waren we dus zo’n vijftien tot twintig euro per week kwijt aan eten voor de baby. Inmiddels is die baby een dreumes, eet hij gewoon met de pot mee en lust daarnaast ook weleens een snoepje of iets anders lekkers tussendoor. Ik denk dat de kosten ondanks het wegvallen van de melkpoeder redelijk gelijk met een jaar geleden liggen – onder andere omdat ik het verwende nest Bear-snoep geef – en we uitkomen op zo’n vijftig tot zestig euro per maand. Dat is dus drinken, snacks, groenten, fruit, vlees, vis enzovoorts. Maar ik vind dit lastig in de schatten, omdat het gewoon meegaat op de grote boodschappenhoop.

Verzorging
Luiers, billendoekjes, bodylotion, shampoo, vitamines: het brengt nogal wat kosten met zich mee om een kind goed verzorgd voor de dag te krijgen. Luiers kopen wij altijd in de aanbieding en voor minder dan 40 procent korting doe ik het niet, maar laten we zeggen dat ik dan een maandbox heb voor 40 euro. Dan heb ik een doos vol Pampers, waar ik wel iets langer dan een maand mee doe. Daarnaast koop ik nog een maandbox Baby Dry, tevens 40 euro, én billendoekjes van Pampers. Gemiddeld kom ik dan echt wel uit op zo’n 50 euro per maand aan luiers en toebehoren. Bodylotion, shampoo en dat soort zaken lopen niet zo op. Bij de geboorte van Ticho heb ik dat allemaal gekocht en daar doe ik – op de shampoo en gel na – nog steeds mee. Vitamines kosten me max een tientje per maand en kappersbezoekjes doen wij ook maandelijks – het kind heeft een kop met haar daar word je bang van – dus tel op vijftien euro. Dan nog een klein postje onvoorzien: laten we zeggen twintig euro. Voor you never know.

Kleding
Dit is ook een flinke kostenpost, al houd ik het tegenwoordig best aardig binnen de perken. Ik koop voornamelijk basics bij Zara – onlangs schafte ik voor zestig euro een nieuwe garderobe met polo’s en shirts aan – en in de supersale bij Z8. Daar staat tegenover dat schoenen en jassen idioot duur zijn en dat ik voor spijkerbroekjes toch wat prijziger moet gaan in verband met de dikke beentjes van mijn spekkie. Een gemiddelde van 50 euro per maand (per kind) lijkt me prima. Sommige maanden iets (kuch) meer en sommige maanden iets minder (ehm, ja, heus).

Overig
Dan zijn er nog talloze ‘overige’ kosten, zoals de contributie van een sportvereniging inclusief benodigd materiaal, een zwemabonnementje (of muziekvereniging inclusief instrument), de energiekosten die linksom of rechtsom toenemen met kroost in huis én niet te vergeten: de kans is aannemelijk dat het gezamenlijk inkomen daalt, omdat één van de ouders (óf beide ouders) minder gaat werken om voor de kinderen te zorgen. Zijn ook kosten, vind ik.

Gelukkig hoeft een kind niet jouw financiële ondergang te betekenen. Laten we wel wezen: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Kinderkleding kan hartstikke goedkoop – marktplaats staat er vol mee –, opvangkosten worden beperkt dankzij kinderopvangtoeslag (hoe minder je verdient hoe meer je terugkrijgt), luiers kun je uitstekend van een huismerk kopen en qua aanschaf van bepaalde spullen, zoals een fiets of speelgoed, heb je de welbekende kringloopvondsten (of hou eens een ruilmiddag met vriendinnen met kindjes van ongeveer dezelfde leeftijd). Heb jij nog een goede bespaartip: I’m your girl. Laat het me weten!

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *