Momlife

Kind & Geld: sparen en schenken

Toen Ticho geboren werd hebben wij direct een spaarrekening voor hem geopend. Daar storten wij iedere maand een vast bedrag op en zo hopen wij hem over heel wat jaartjes een redelijk financieel onbezorgde start van zijn eigen volwassen leventje te geven.

Sparen voor je kind(eren) is, indien mogelijk, best een goed idee. Niet eens zozeer om je kind die fijne start (in geld-opzicht) te geven, maar ook voor bijvoorbeeld een eventuele studie of een rijbewijs. Dat zijn namelijk vrij dure grappen en de kans is behoorlijk groot dat niet iedereen dat geld zomaar op kan hoesten. Maar er zijn genoeg zaken waar je rekening mee moet houden als je besluit om een geldpotje voor het kind aan te leggen. Lees je mee?

De tenaamstelling van de rekening
Dit vind ik altijd zo’n ingewikkeld verhaal en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik me er tot nu toe altijd onvoldoende in verdiept heb. Heel kort door de bocht: je kunt een rekening open op naam van het kind én je kunt een rekening openen op je eigen naam. Ga je voor de eerste optie, dan betekent dat (in de meeste gevallen) dat het gespaarde geld op de 18e verjaardag van je kroost zo huphop in hun handjes valt. Hun geld, hun keuzes, hun uitgaven. En ik ben er nog niet uit of je daar heel blij mee moet zijn. Ga je voor de tweede optie, dan heb je kans dat je belasting over het gespaarde geld moet betalen, omdat je niet zomaar een groot bedrag mag schenken zonder dat de vrienden van De Blauwe Envelop zich ermee komen bemoeien.

Maximum te schenken bedrag zónder belasting
Maar voordat je je centen kunt afdragen aan de Belastingdienst moet je wel flink gespaard hebben. Als ouder kun je in 2018 (dat zal in mijn geval over 18 jaar wel weer anders zijn) namelijk ruim 25.000 belastingvrij schenken. Dit bedrag wordt verdubbeld als je kind het geld gebruikt voor een dure studie en als het geld in een huis gestoken wordt, dan loopt de teller op tot ruim een ton. Enerzijds dus genoeg mogelijkheden maar anderzijds zorgt die belasting er voor mij persoonlijk wél voor dat het een lastige keuze is want ik wil geen risico lopen dat er ook maar een stuiver richting het Belastingkantoor gaat – ze krijgen al genoeg van me. Tel daarbij op dat ik gewoon niet weet hoe de regeltjes over twintig jaar zijn en je begrijpt mijn confusion.

Andere opties
Wat je natuurlijk zou kunnen doen is jaarlijks het maximaal vrij te schenken bedrag aan je kind te geven – op dit moment ruim 5000 euro. Op die manier krijgt hij of zij niet direct een grote som geld, maar kan het wel gefaseerd en zonder tussenkomt van de Belastingdienst uitgegeven worden. Ook zou je kunnen beleggen – mij te ingewikkeld – en zijn er constructies met schenkingen op papier, schulden, erfenissen en meer ingewikkelds. Wil je daar meer over lezen: HIER moet je wezen. Tot slot is het raadzaam om gewoon eens met een adviseur van jouw bank in gesprek te gaan. Er zijn namelijk nog andere opties, bijvoorbeeld het gespaarde bedrag tot een latere leeftijd vastzetten.

Tot slot nog een vermelding waard: het spaargeld moet tot het kind 18 jaar is opgeteld worden bij het vermogen van de ouders. Dit betekent dat je het moet meenemen bij de Belastingaangifte.

Hoe doen wij het?
Wij hebben voor Ticho en straks ook voor zijn zusje een spaarrekening geopend op hun eigen naam. Dat betekent dat het geld dat daarop staat hun eigendom is zodra ze 18 jaar worden. Ik ben er tot op de dag van vandaag nog niet helemaal over uit of dat ook zo gaat blijven, omdat ik simpelweg nog niet weet wat voor type kinderen ik tegen die tijd heb. Het is namelijk niet zo dat hun vader en ik maandelijks geld opzij zetten dat bedoeld is voor een huis of auto of bruiloft en dat de kinders het verbrassen aan de Spaanse Costa. We gaan natuurlijk ons uiterste best doen om een financieel verstandige en welopgevoede pubers van te maken, maar you never know.

Hoe wij sparen is simpel: wij zetten maandelijks een vast bedrag opzij en dat vullen we aan met het geld dat hier en daar over is of als extraatje binnenkomt. Ook hebben beide kinderen een eigen spaarpot en daar verdwijnen losse muntjes in én het ‘zakgeld’ dat ze krijgen van bijvoorbeeld opa en oma. Ik hoop dat wij nog heel lang op deze manier kunnen doorsparen!

Spaar jij ook voor je kind(eren)? En hoe doe je dat? Gebruik je daar bijvoorbeeld de kinderbijslag voor? Of kies je ook voor een vast bedrag per maand? En welke keuze heb je gemaakt omtrent de tenaamstelling van de rekening? Laat het me allemaal weten, want ik ben dól op dit soort informatie. Heb je verder nog spaartips voor mij of voor anderen? Ook dát kun je me laten weten. Nooit genoeg spaartips!

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *