Momlife, Persoonlijk

Hier is papa overduidelijk beter in…

Laat ik beginnen met zeggen dat ik mezelf best wel goed vind in multitasken en huisvrouwtje spelen. Ook het kind voeden, in bad doen, luiers verschonen en kroelen gaat mij allemaal uitstekend af. Toch zijn er een aantal dingen waar de man des huizes nu eenmaal beter in is.

We hebben hier in huis geen hele strakke rolverdeling. We doen allebei wat. De ene keer hang ik drie wasjes op en is de husband druk met het boenen van de badkamer en de andere keer is hij bezig met de was terwijl ik zorg dat de badkamer blinkt (grapje, dat heb ik nog nooit gedaan). Natuurlijk hebben we wel allebei een klein beetje onze vaste dingetjes. Zo weiger ik pertinent de vuilniszak te verwisselen – noem me een ouderwetse doos maar dat vind ik gewoon écht een mannentaak – en hij bemoeit zich niet of nauwelijks met het verzorgen van Ticho. In bad doen, nageltjes knippen, kappersbezoekjes plannen, verse groentehapjes maken: mama’s takenpakket. Toch zijn er een aantal dingen op het gebied van ons kind waar papa gewoon veel geschikter voor is dan mama.

Consequent zijn
Dit ligt misschien meer aan mijzelf dan aan de kwaliteiten van de vader, maar het is bij ons écht zo dat papa veel consequenter (of strenger, zo je wilt) is dan mama. Bovendien zorgt papa ervoor dat het aantal ingenomen suikers tot een minimum beperkt blijft (ik ben daar simpelweg wat makkelijker in) en hanteert hij een  strakker slaapschema. Daar ben ik allemaal ontzettend blij mee, want mijn nekharen gaan echt overeind staan bij van die vaders die zich alleen melden als er in het weekend leuke dingen gedaan worden maar zich verder lekker afzijdig houden als het op opvoeden aankomt.

Spelen en stoeien
Nu is dat bij ons thuis allemaal nog niet zo heel erg aan de orde, maar als Ticho straks een boomhut wil bouwen, hout wil zagen, wil voetballen of iets anders mannelijks en actiefs wil doen, dan is hij bij zijn vader aan het juiste adres (bij zijn moeder trouwens ook hoor, maar papa is daar gewoon beter in). Op dit moment merk je al dat de potjes stoeien op het grote bed met papa leuker zijn dan wanneer mama een poging waagt. Ik erken dus mijn meerdere in de husband.

Het eerste uur van de dag
Ik ben zo ontzettend géén ochtendmens, in tegenstelling tot de man des huizes. Die is wakker, wrijft twee keer in zijn ogen, zwiept zijn benen uit bed en is klaar om de dag te starten. Aan is aan, zeg maar. Datzelfde geldt voor Ticho. Die heeft het dus absoluut van geen vreemde, maar voor actief gedoe binnen een uur na wakker worden ben je bij mij gewoon aan het verkeerde adres. Daar is papa voor.

Activiteiten ondernemen
Iedere woensdag en vrijdag ben ik samen met Ticho thuis. Omdat we van binnen zitten ook niet opknappen, probeer ik altijd wel iets actiefs te gaan doen. Meestal eindigt dat in een rondje wandelen, naar de speeltuin, winkelen of naar de kinderboerderij. Dat vind ik onwijs leuk en gezellig, maar ook een enorm gedoe. Daar heeft papa geen last van. Die ziet geen beren op de weg (als in: luiertas inpakken, speelgoed mee, flesje drinken vullen, snackies graaien enzovoorts) en gáát gewoon. Naar de korfbal, een rondje fietsen, een stukje wandelen. Hij is beter in actief doen met het kind dan ik.

De luieremmer verschonen
Daar ga ik niet eens aan beginnen, want ik denk dat mijn misselijkheid dan in alle hevigheid terugkomt. Wij hebben dus gewoon zo’n gore simpele emmer staan en als je die deksel eraf haalt dan val je bijna dood neer van de lucht. Laat ik dus aan papa over. Niet dat ik wil dat hij dood neervalt, maar je snapt me. Alles met vuilnisbakken en vuilniszakken is een mannentaak toch?!

Het kind achterlaten
Misschien komt het wel omdat mannen minder last hebben van hormonen ofzo, maar bij ons thuis is het absoluut zo dat papa geen enkele moeite heeft met het achterlaten van Ticho voor bijvoorbeeld een logeerpartijtje, terwijl ik als moeder het toch altijd wel een dingetje vind ofzo. Niet dat ik er een potje om moet janken, maar om nou te zeggen dat het me niets doet, nee dat kan ik niet. Hetzelfde geldt voor het wegbrengen naar de opvang, wat bijna altijd garant staat voor een huilbui bij het kind. Mijn moederhart kan het gewoon niet aan, dus laten we dat taakje lekker aan vader over.

En dit waren ze geloof ik wel, de dingen waar papa bij ons thuis overduidelijk beter in is dan mama. Ik ben heel benieuwd of dit voor mensen herkenbaar is. Is de vader van jouw kindje(s) ook beter in sommige dingen? En zo ja, welke dingen zijn dat dan? En voor de mensen met meerdere kindjes waarvan zowel jongens als meisjes: zit daar nog verschil in? Ik ben ontzettend benieuwd!

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *