Momlife

Kind & Geld: toeslagen

We zijn in een nieuwe maand aangekomen, dus dat betekent dat er ook een nieuw onderwerp voor de woensdagartikeltjes centraal komt te staan. De komende weken is het hier ‘money wednesday’.

Helemaal in het begin van het bestaan van mijn blog schreef ik al eens over wat een kind ons nou eigenlijk kost. Zowel de vaste lasten die maandelijks terugkeren als de eenmalige uitgaven, van opvang tot kinderwagen en van voeding tot speelgoed. Op dat artikel kwamen toen heel veel reacties. Ik denk dat het nog steeds één van de meest gelezen stukjes op deze site is. Een themamaand Kind&Geld kon dus niet uitblijven. Blijkbaar is dat ontzettend interessant. Vandaag de eerste ronde en die gaat over toeslagen.

Wat krijgen wij?
Laat ik maar eens met onze persoonlijke situatie beginnen. Wij krijgen twee soorten toeslagen sinds Ticho geboren is. Als eerste de kinderbijslag. Vier keer per jaar wordt dat keurig op onze rekening gestort, aan het begin van ieder kwartaal. Momenteel bedraagt het zo’n tweehonderd euro en dit geld gebruiken wij niet in het bijzonder voor het kind. Maandelijks sparen wij wel een vast bedrag op een rekening van en voor Ticho – daarover later meer – dus eigenlijk komt het uiteindelijk wel bij hem terecht. De hoogte van de kinderbijslag hangt trouwens af van de leeftijd van je kind. Hoe ouder hoe duurder (?) dus dan kun je rekenen op meer money. Bovendien krijg je kinderbijslag per kind (met een maximum van zes), dus straks, met twee kindjes, krijgen wij twee keer tweehonderd euro per kwartaal. Dan krijgen wij ook nog kinderopvangtoeslag. Omdat Ticho één dag per week naar het kinderdagverblijf gaat, hebben we recht op deze toeslag. De hoogte hiervan verschilt per persoon en is afhankelijk van het inkomen van de ouders. Mensen die minder verdienen krijgen meer terug en mensen die meer verdienen krijgen minder terug. Hartstikke eerlijk allemaal. Ook dit geld verdwijnt bij ons trouwens op de grote hoop en gebruiken wij dus niet specifiek om de rekening van de opvang mee te betalen.

Welke toeslagen zijn er nog meer?
Ik moest me er even flink in verdiepen want om heel eerlijk te zijn ben ik niet zo goed in toeslagen en andere zaken waar de Belastingdienst mee gemoeid is, maar ik heb een overzicht voor je met de toeslagen die je kunt krijgen als je een kind hebt.

Kindgebonden budget
Kindgebonden budget is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn een aantal eisen waar je als ouder(s) aan moet voldoen om in aanmerking te komen. Zo moet je uiteraard een kind hebben, 18 jaar of ouder zijn (en het kind mag niet ouder dan 18 zijn), de Nederlandse nationaliteit hebben én mag je niet teveel verdienen. Voor de exacte bedragen verwijs ik je graag door naar de site van de Belastingdienst (KLIK!). Kindgebonden budget hoef je trouwens niet zelf aan te vragen – het is een wonder – maar als je er recht op hebt, krijg je vanzelf bericht.

Combinatiekorting
Dit vind ik een vrij ingewikkeld verhaal. Combinatiekorting is er voor alleenstaande ouders of voor de ouder die het minste verdient. Je kunt deze korting aanvragen via je Belastingaangifte en het bestaat niet uit keiharde knaken die op je rekening gestort worden maar uit, je raadt het al, kortingen op belastingen en premies (eens per jaar, als je de Belastingaangifte doet – je kunt wel een maandelijkse ‘teruggave’ aanvragen). Voor alle informatie over deze vorm van ‘kinderkorting’ kun je HIER terecht.

En dan is er ook nog zoiets als pleegvergoeding voor hen die pleegouder zijn én uiteraard zijn er tegemoetkomingen voor ouders met kinderen die extra zorg nodig hebben.

Let op
Zoals dat met alles gaat bij onze vrienden van De Blauwe Envelop, zijn ze bij het uitdelen niet heel snel en moet je dit vooral allemaal zelf regelen want je denkt toch niet dat ze tijd hebben om voor ieder individu uit te pluizen welke rechten diegene heeft, maar als het om terugbetalen gaat dan weten ze je feilloos te vinden en blijkt die tijd voor individueel pluizen er wel degelijk te zijn. Verandert er dus iets in jouw situatie, ga je bijvoorbeeld trouwen of scheiden, meer of minder verdienen of komt je partner te overlijden, vergeet dan niet om ze daar op dat Belastingkantoor even in te seinen. Dat voorkomt een hartaanval op het moment dat je ineens een klein kapitaaltje moet terugbetalen (of scheelt je weer een financiële crisis als je onverhoopt wat extra centen kunt verwachten).

Goed, dat was het weer voor vandaag. Hebben we het saaiste onderwerp maar meteen gehad. Volgende week staat ‘Sparen en Schenken’ op het programma maar voor die tijd heb ik hier op de site ook nog genoeg persoonlijke verhalen voor je in de aanbieding. Kom dus zeker morgen bijvoorbeeld (een update over Ticho zijn 18e maand en het feit dat hij ineens anderhalf jaar oud is) vast terug.

Voor nu bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *