Persoonlijk, Zwangerschap

De (on)gemakken van zwanger zijn

Het is geen walk in the park, zo’n baby uitbroeden. De kwaaltjes vliegen je om de oren en hier op de site heb je vaak genoeg kunnen lezen over alle ongemakken waar ik mee moe(s)t dealen.

Misselijkheid, bandenpijn, een blaas die dag in dag uit op knappen staat, chronische vermoeidheid, onverklaarbare cravings, last van het bekken, in je broek piesen bij het niesen, kortademigheid, maagzuur en een pregnancybrain: grote kans dat je tenminste één van deze kwaaltjes hebt of hebt gehad. Dan kun je twee dingen doen. Je zou er hele dagen over kunnen klagen en zeuren en mijmeren óf je zou een beetje kunnen omdenken en er een soort van positieve draai aan geven.

Disclaimer: geloof me als ik zeg dat ik als geen ander weet hoe vervelend die kwalen zijn. Dit artikel is dan ook absoluut niet vervelend bedoeld en ik wil niets bagatelliseren, maar gewoon een beetje luchtiger maken ofzo. Ik weet heus wel dat ‘wat er niet aan komt hoeft er ook niet af’ denken er echt niet voor gaat zorgen dat die misselijkheid te dragen wordt en dat schaamteloos hele dagen Netflixen absoluut de bekkenpijn niet vermindert.

Goed, dat gezegd hebbende, hierbij mijn omdenken-tips.

Wat er niet aan komt hoeft er ook niet af
Ik mag dit zeggen. Ik mag deze grap maken. De eerste vijftien weken van mijn zwangerschap viel ik door overmatig overgeven alleen maar af, de acht daaropvolgende weken stabiliseerde de boel (dat betekent dat ik niet meer afviel maar ook niet aankwam, wat onderaan de streep natuurlijk inhield dat mijn eigen gewicht nog steeds lager werd) en uiteindelijk kwamen er een paar schamele kilootjes bij. Omdat ik tijdens mijn vorige zwangerschap veranderde in een vochtvasthoudend nijlpaardje, heb ik meer dan eens geroepen: ach, wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af. Zo is ’t natuurlijk maar net.

Iedereen staat voor je op
Zo’n buik is negen van de tien keer ontzettend onpraktisch. Je kunt je veters niet meer strikken, normale kleding staat voor geen meter, opstaan kost meer moeite dan de marathon lopen en Donald Duck zijn loopje is nog charmant vergeleken met die van jou. Maar het heeft één voordeel: mensen staan spontaan hun zitplek aan je af. Lekker gebruik van maken!

Niemand vindt het raar om midden in de nacht voor je naar de Mac te rijden
Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik Robert nog nooit om een cheeseburger of milkshake gestuurd heb, maar ik denk dat als ik maar dramatisch genoeg krijs dat ik écht écht écht een MacFlurry nodig heb, dat ‘ie het nog voor me zou gaan halen ook. Want ja, ik kan er niets aan doen. Iets met cravings en iets met hormonen. En iets met weigeren op eigen risico.

Het huishouden kun je uitbesteden
Toen ik zwanger was van Ticho verhuisden wij zo’n vijf weken voor de uitgerekende datum. Omdat ons nieuwe huis nog best een beetje stoffig en viezig was van de bouw, moest daar dagelijks wel even een sopje doorheen. Nou, daar kon ik bijna een schema voor opstellen. Werkelijk iedereen in mijn directe omgeving bood aan om een handje te helpen. Ik geloof dat mijn moeder en mijn schoonmoeder sowieso dagelijks op de stoep stonden met dweil en sophandschoenen, maar ook tantes, vriendinnen en moeders van vriendinnen hielpen mee. Het is niet dat ik ondertussen als een soort opdrachtgever stom stond toe te kijken, maar op mijn knietjes de kastjes schoonmaken, dat ging gewoon echt niet meer.

Een hele dag in bed blijven met Netflix is geoorloofd
Want iedereen snapt heus wel dat jij ten eerste helemaal geen energie hebt om allerlei actiefs te ondernemen en ten tweede gewoon even wil genieten van de rust nu het nog kan. Bovendien, avondjes wijn drinken zat er toch al niet meer in dus waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan het al is. Je kunt jezelf heus schaamteloos onder de dekens drapperen en heel de dag met Netflix en Videoland in bed blijven. Goed uitgerust aan de bevalling beginnen is een must toch?

En dat waren ze, mijn oppeppertjes voor als je het even allemaal niet meer zo ziet zitten. Mocht jij er ook nog een paar in de aanbieding hebben, stuur me even een berichtje want ik heb zo’n voorgevoel dat het mij de komende maanden nog weleens van pas kan gaan komen.

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *