Persoonlijk

Borstvoeding of kunstvoeding?

Eigenlijk heb ik altijd geroepen dat ik hier geen stukje over zou schrijven, omdat ik een eventuele discussie helemaal niet zie zitten en ik bovendien vind dat iedereen lekker moet doen wat ‘ie zelf wil.

Toch staat er vandaag een blogpost online over borstvoeding en flesvoeding, waarin ik van beide soorten graag de voor- en nadelen wil bespreken en aan het eind zal ik vertellen waarom wij (of nou ja, ik) de vorige keer voor kunstvoeding kozen én hoe ik er deze keer tegenaan kijk. Lees je mee?

Disclaimer: ik weet dat dit onderwerp nogal precair is maar respectloze reacties accepteer ik niet. Hier op de site niet, op social media niet, in mijn e-mail niet, nergens niet. Laten we elkaar lekker in ieders waarde laten, geen oordelen vellen en een beetje lief doen. Dank!

Borstvoeding
Simpel: borstvoeding is de beste en meest gezonde keuze op het gebied van voeding voor jouw kindje. Simpelweg omdat Moeder Natuur het niet voor Jan met de korte achternaam zo verzonnen heeft en de melk die jouw lijf als verse moeder produceert volledig afgestemd is op de behoefte van de baby (alleen Vitamine D en K moet je aanvullen). Bovendien schijn je van borstvoeding zelf ook weer redelijk snel in shape te komen, versterkt het de hechting tussen moeder en kind door het huid-op-huidcontact, kost het niets, heb je het altijd bij je (en op de juiste temperatuur) én beschermt het tegen onder andere overgewicht en diverse ziekten. Een mogelijk nadeel zou kunnen zijn dat je baby nogal afhankelijk van jou is. Tenzij je in het openbaar voeden geen probleem vindt of de kolf overal mee naartoe wilt slepen, is een dag op pad best een uitdaging. Ook als je na je verlof weer moet gaan werken kan borstvoeden lastig worden. In Nederland heb je echter wel het recht om tot je kindje negen maanden oud is 25 procent van je werkdag kolvend door te brengen (kolfrecht). Ben je voornemens borstvoeding te geven? Bereid je dan goed voor. Bezoek informatieavonden, praat met andere moeders (met ervaring), lees erover op internet enzovoorts.

Kunstvoeding
Gelukkig bestaat er zoiets als kunstvoeding. Het is iets minder gezond dan moedermelk, maar absoluut niet vergelijkbaar maar een slokje afwasmiddel of een halve liter koffie. Kunstvoeding is een prima, gezond en betrouwbaar alternatief voor hen die, om wat voor reden dan ook, geen borstvoeding geven. In kunstvoeding zitten alle stoffen die je baby nodig heeft om te groeien, behalve Vitamine D. Er zijn echter wel heel veel diverse soorten kunstvoeding. Als je gaat voor de ‘gewone’ koeienmelk, dan is het misschien handig om te weten dat er geen verschil zit tussen een duur merk of een huismerk. Het is wettelijk bepaald wat de ingrediënten van kunstvoeding moeten zijn. Hier kun je wellicht wat geld op besparen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor geitenmelk of een ander (biologisch) soort. Het voordeel van kunstvoeding is dat je exact weet wat je kindje binnenkrijgt en zo dus redelijk in een vast en voorspelbaar ritme kunt komen. Hoewel wetenschappelijk bewezen is dat borstvoeding zorgt voor een betere hechting tussen moeder en kind, is het voordeel van flesvoeding dat iedereen, en dus ook papa, het klusje van moeder kan overnemen. Kan de rest en met name de vader ook een beetje hechten.

Mijn keuze
Zoals ik al vaker tussen neus en lippen door genoemd heb, kreeg onze Ticho vanaf het allereerste moment kunstvoeding. Daar koos ik op dat moment met mijn volle verstand voor, maar achteraf werd die keuze misschien ook wel bepaald door een stukje onwetendheid. Het is niet dat ik me er helemaal niet in verdiept had, maar voordat ik überhaupt de voor- en nadelen tegen elkaar had afgewogen, stond mijn keuze al vast en ik kan dus niet eens heel goed beargumenteren waarom ik koos wat ik koos. Ik had trouwens wel verwacht dat ik van bijvoorbeeld de verloskundigen of kraamverzorgsters zou horen dat ik beter borstvoeding kon geven, maar gek genoeg accepteerden zij allemaal dat ik dat niet van plan was. Óf ik kwam nogal overtuigd over – dat was ik ook absoluut – óf het viel allemaal wel mee met die zogenaamde borstvoedingsmaffia. Achteraf denk ik beide. Face to face heeft nog nooit iemand tegen me gezegd dat ik mijn kind beter aan de borst kan leggen. Online wel. “Het is veel gezonder” is dan uiteraard het argument. Nu ben ik het daar volledig mee eens – mensenmelk is immers voor mensenbaby’s en koeienmelk voor kalfjes -, maar laten we niet doen alsof kunstvoeding hetzelfde is al een blikje Cola Light. Mijn keuze voor onze dochter staat inmiddels vast, ook al was ik dit keer iets minder overtuigd dan de vorige ronde. Wij gaan weer voor kunstvoeding. Dat is onze keuze en daar hoeven wij ons absoluut niet voor te verantwoorden. Ons kindje krijgt straks genoeg te drinken, zal heus goed groeien, echt wel groot en sterk worden en het allerbelangrijkste: aan liefde niets tekort komen.

Tot slot
Moeders onderling kunnen zo ontzettend gemeen doen en elkaar het gevoel geven dat de ander het he-le-maal verkeerd aanpakt. Dat kan gaan over borst- of kunstvoeding, maar ook over het al dan niet zelf maken van verse hapjes (“krijgt jouw kind POTJES?!”, alsof het een soort rattengif is), het kijken van televisie (“in de wipper voor de TELEVISIE?!”, alsof de newborn zojuist een eigen iPad gekregen heeft), slaaptijden- of plaatsen (“slaapt jouw baby NOG STEEDS bij jullie op de kamer?!”, alsof het volledig debiel is als je er mentaal nog niet aan toe bent om je kindje na vier maanden op zijn of haar eigen kamertje te deponeren) of verantwoorde tussendoortjes (“is dit koekje NIET BIOLOGISCH?!”, alsof je jouw newborn met een Nijntje-koek om zeep helpt). Onlangs kwam ik onderstaand stukje tekst tegen en ik wilde het toch graag even delen:

To the mom who is breastfeeding: way to go.
It really is an amazing gift to give your baby,
for any amount of time that you can manage.
You’re a good mom.

To the mom who is formula feeding: isn’t science amazing?
To think there was a time when a baby with a mother who couldn’t produce enough would suffer, but now?
Better living through chemistry.
You’re a good mom.

To the cloth diapering mom:
fluffy bums are the cutest and so friendly on the bankaccount.
You’re a good mom.

To the disposable diapering mom:
damn, those things hold a lot and it’s excellent to not worry about leakage and laundry.
You’re a good mom.

To the mom who stays home:
I can imagine it isn’t easy doing what you do,
but to spend those precious years with your babies must be amazing.
You’re a good mom.

To the mom who works
it’s wonderful that you’re sticking to your career,
you’re a positive rolemodel for your children in so many ways.
You’re a good mom.

To the mom who had to feed her kids from the drive thru all week
because you’re too worn out to cook or go grocery shopping:
you’re feeding your kids and I bet they aren’t complaining.
Sometimes sanity can indeed be found in a red box with a big yellow M on it.
You’re a good mom.

To the mom who gave her kids a homecooked breakfast lunch and dinner:
Excellent! Good nutrition is important
and they are learning to enjoy healthy foods at an early age,
That’s a boon for the rest of their lives.
You’re a good mom.

To the mom with the kids who are sitting quietly
and using their manners in the fancy restaurant:
kudos, it takes a lot to maintain order with children in a place where they can’t run around.
You’re a good mom.

To the mom with the toddler having a meltdown in the cereal aisle:
they always seem to pick the most embarrassing place to lose their minds, don’t they?
We’ve all been through it.
You’re a good mom.

to the moms who judge other moms for any of above:
Glass houses, friend.
Glass houses.

Tot zo ver mijn eerste en tevens allerlaatste stukje proza over borst- en kunstvoeding (plus eigenlijk nog een veel diepere en belangrijkere boodschap erin verweven).


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

6 Comments

 1. Precies! Leven en laten leven 😊 alles is goed👍🏻

 2. Groot gelijk Anouk lekker je eigen keuze maken hier in, ik begrijp sowieso nooit waarom die borstvoeding discussie altijd zo hoog moet oplopen waarom zou je je druk maken om wat iemand anders zijn kindje voor een voeding geeft.
  Er is echt helemaal niks mis met kunstvoeding en wat de reden ook is dat iemand daar voor kiest het is dus geen misdaad ofzo…

 3. Grappig. Ik heb geen moment het als keuze gezien of er uberhaupt over nagedacht. Borstvoeding was vanzelfsprekend. 20 maanden gegeven omdat stoppen ingewikkelder was dan geven.
  En ik hoop dat nr 2 ook lekker lang borstvoeding krijgt want wat lijkt kunstvoeding mij een ontzettend ingewikkeld gedoe waar je de hele tijd over na moet denken.
  Borstvoeding heeft het voor mij echt makkelijker gemaakt met een baby. Heb me nooit beperkt gevoeld, alleen het kolven was saai.
  En de hechting met papa is supergoed.

  In zekere zin heb ik wel respect voor flesmoeders. Die moeten overal over nadenken en urenlang met een kindje op de arm lopen of oh wee als het speentje uit de mond valt. Ik hoefde alleen mijn shirt omhoog te doen….

 4. leuk om te lezen is het boek de Melkfabriek van Sofie van den Enk.

  Beide keuzes zijn prima!

 5. Helemaal met je eens, op een klein dingetje na. Borstvoeding kan alsnog een flinke duit kosten. Denk aan kolf, tepelhoedje, flesjes (voor als je een keer weg wilt/moet) e.d. Daar las ik toen ik zwanger was weinig over en het verbaasde mij een beetje hoeveel het me in totaal heeft gekost. Natuurlijk kan je het voor een eventuele tweede kindje nog gebruiken of gedeeltelijk verkopen.

  1. Jaaa klopt helemaal! Ik heb er natuurlijk geen ervaring mee, maar dat zijn ook niet de minste kosten inderdaad. Dure aangelegenheid gewoon, zo’n kind 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *