Persoonlijk

Kind en voeding: (gezond) eten

Het is tijd voor het tweede artikeltje in het thema voeding (heb je de eerste nog niet gelezen, klik HIER) en dit keer deel ik mijn favoriete recepten (voor zover je het recepten kunt noemen, I know) voor de dreumes – die momenteel een potje maakt van het eten – met jullie.

Inmiddels is het ongetwijfeld geen geheim meer dat ik allesbehalve een keukenprinses ben. Je hoeft bij ons thuis geen culinaire hoogstandjes te verwachten want mijn talent in de keuken is vergelijkbaar met dat van een kind van 10 (tenzij dat kind Shane Kluivert heet) en ik heb ook totaal niet de ambitie om daar in de toekomst wat verbetering in aan te brengen.

Toch ben ik me altijd wel redelijk bewust van wat ik Ticho voorschotel. Zo proberen we hem dagelijks zijn portie groenten te geven én gaan er met gemak twee stuks fruit in. Qua snoepen kiezen we ook redelijk bewust, Bear of rozijnen, en volgens mij doen we met het broodbeleg en overige snackjes ook geen hele vreemde dingen. On the other hand ben ik geen zeurmiep als het kind op zaterdag wat patat of een paar stukjes frikandel eet. Daar ben ik zelf tenslotte ook een grote meid mee geworden.

Zelf maken
Al vanaf het moment dat Ticho vier maanden oud is, maak ik negen van de tien keer zijn hapjes zelf. Eerst deed ik dat omdat ik als firsttime mom alleen maar het beste van het beste voor mijn kind wilde en ik serieus geloofde dat mijn baby doodziek zou worden van al die kunstmatige toevoegingen die in potjes zouden zitten. Inmiddels weet ik wel beter en staat er standaard een voorraad Olvarit in het keukenkastje, maar zit ik met het probleem dat mijn kind door en door verpest is en dus zijn neus ophaalt voor alles uit zo’n potje. Nu is het maken van een voorraad hapjes niet echt een heel groot probleem want een paar avonden per week eet meneer gewoon met ons mee en doen we het eten dat overblijft in de vriezer. Op het moment dat de voorraad dan nagenoeg op raakt, positioneer ik mijzelf in de keuken en flans ik het één en ander in elkaar.

Inspiratie en favorieten
Goed, ondanks dat ik dus niet echt een held in de keuken ben, heb ik wel een aantal simpele, gezonde en lekkere recepten die ik graag met jullie wil delen. Ik heb er drie in de aanbieding en ze komen uit Opperdepop van Albert Heijn (aanrader als je het dus leuk vindt om echt wat feestelijks van die kindermaaltjes te maken) en van het wereldwijde web. Ik heb ze dus geen van allen zelf verzonnen (maar dat had je ook niet van me verwacht toch?).

1. Een groentenomelet
Niet alleen lekker voor het kind, maar ook voor jezelf. Op een makkelijke manier een flinke hoeveelheid van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten binnenkrijgen door verschillende soorten groenten, zoals prei, paprika, champignons, spinazie of courgette, in kleine stukjes te hakken en mee te bakken met één of twee eitjes (die je voor het gemak ook weer kunt mixen met melk).

2. Een stamppot met spinazie en appel
Onze dreumes is dól op spinazie. Nu wordt wel aangeraden om jonge kinderen er niet teveel van voor te schotelen omdat er nogal veel nitraat in zit, maar zo af en toe moet kunnen. Let wel op welke soort spinazie je pakt, want in bijvoorbeeld de spinazie met boursin of á la crème (van Iglo) zit behoorlijk veel zout. Goed, de stamppot dus. Je kookt een paar aardappelen zoals je dat normaal ook doet (ongeveer twintig minuutjes) en voegt vlak voordat ze klaar zijn (laten we zeggen vijf minuten voor het einde) wat stukjes gesneden appel toe terwijl je in een andere pan de spinazie klaar maakt. Als de aardappels en appels klaar zijn kun je ze afgieten, wat melk toevoegen en fijn stampen. Uiteindelijk gooi je de spinazie er ook doorheen, nog even verder stampen, en klaar is Kees. Vitaminebommetje!

3. Een pizza (met bloemkoolbodem voor de fanatiekelingen)
Geen pizza uit het diepvriesvak van de supermarkt, maar een zelfgemaakte pizza. Met daarop allerlei groenten die het kind lekker vindt. Door zoveel mogelijk zelf te maken – lees: bodem en tomatensaus – is het ook écht zo ongezond niet. Wil je helemaal verantwoord aan de gang, dan kun je de pizzabodem maken van bloemkool. Heb ik natuurlijk nog nooit gedaan, maar als ik het internet moet geloven is het niet heel ingewikkeld. De bloemkool moet je even tot moes hakken in de keukenmachine, vervolgens twintig minuutjes in de oven doen, daarna laten afkoelen en uitwringen in een schone theedoek. Tot slot mengen met onder andere ei (en eventueel peper en zout) en kaas en dan is je bodemdeeg fertig. Volgens de kenners is dit net zo lekker als de standaard bodem, dus je kindje kan er naar hartelust van smullen.

Verder maak ik regelmatig bananenpannenkoekjes for lunch (een ei, een banaan en wat havermout door elkaar husselen en bakken zoals je normaliter een pannenkoek bakt), vind ik het leuk om een soort monkey platter samen te stellen met verschillende soorten fruit en groenten, kun je met zoete aardappel een soort wannabe patat maken en om heel eerlijk te zijn ben ik ook groot fan van het typisch Hollandse prakkie. Gewoon gekookte aardappelen met groenten (spinazie en bloemkool zijn favoriet bij Ticho) en een heel klein beetje vlees of vis. Niks bijzonders aan, supermakkelijk te maken en ook nog eens hartstikke gezond.

Nu ben ik wel benieuwd: wat geef jij je kind te eten? En wat is het lievelingseten van jouw kind? Heb je nog leuke recepten voor me in de aanbieding? Laat het me allemaal weten, hieronder in de comments of via Instagram (@anoukzwager) zodat ik misschien nog wel een leuk vervolg op deze blogpost kan maken.

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

 

 

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *