Persoonlijk

Onze avondroutine

Een aantal maanden geleden schreef ik een blogpost over onze ochtendroutine (KLIK) en daar kwamen zulke ontzettend leuke reacties op, dat ik besloot om de avondvariant ook maar met jullie te delen.

Dat avondritueel is bij ons in huis nogal een ding. Waar ik me vooraf echt had voorgenomen om een soort van strak schema te hanteren en vooral een heus ritueeltje in te bouwen, moet ik na bijna anderhalf jaar concluderen dat er absoluut NIETS van terechtgekomen is. Of nou ja, we doen wel iedere avond hetzelfde, maar de tijd waarop verschilt van dag tot dag en ook de volgorde van alle stappen is nogal ehm, gevoelig voor omstandigheden zeg maar. Goed, ik ga jullie vertellen hoe onze avonden verlopen vanaf het moment dat we allemaal thuis zijn.

17.30 uur
Robert is meestal al eerste thuis dus die haalt Ticho op. Die brengen we op maandag en dinsdag bij familie en op donderdag is hij een hele dag op het KDV. Daarna gaat die droomman van mij aan de slag met het avondeten. Ergens halverwege stap ik binnen en met een beetje mazzel kan ik zelfs meteen aanschuiven. Als we een beetje gelijktijdig thuiskomen stemmen we uiteraard af wie er gaat koken en wie het kind ophaalt (en dat eindigt negen van de tien keer in de vrouw achter het aanrecht).

18.00 uur
Aan tafel! Lekker Hollands, om 18.00 uur eten. Van maandag tot en met woensdag gaan we nagenoeg altijd voor een AGV’tje en vanaf donderdag doen we waar we zin in hebben. Vaak eindigt dat met soep, pannenkoeken, pasta en meer van dat. Ticho eet al een poos gewoon met de pot mee – ik kook zoutloos – en wat we over hebben, vries ik nog altijd in. Dat krijgt hij dan als hij eens elders eet. Wist je trouwens dat meneer er een eigen etiquette op nahoudt? Ik schreef er HIER al eens over.

18.30 uur
Het eten zit erin en de rommel is opgeruimd. Afhankelijk van de gesteldheid van Ticho gaan we nu óf even hier of daar een bakkie koffie doen óf we ploffen op de bank. Ticho vermaakt zich dan nog een half uurtje met zijn speelgoed, komt regelmatig een kusje brengen, klimt op de tafel en gooit de inhoud van de kastjes door de woonkamer. Meestal kruip ik gezellig bij hem op de grond, doen we een potje kiekeboe, rollen we met de bal of gaan we met de blokken spelen. Dit vind ik altijd gezellige momentjes, zeker nadat ik hem een dag niet gezien heb. Ik moet wel eerlijk bekennen dat de woensdag en vrijdag ietsje anders zijn, want dan ben ik al heel de dag met mijn kind opgetrokken en wil ik na het avondeten het liefst direct de batterijen eruit halen. Dan ben ik zo moe en echt geen leuke moeder meer. Gelukkig heeft Ticho ook nog een vader die dan die taak moeiteloos van me overneemt.

19.00 uur
We vertrekken richting boven. Niet iedere dag maar wel met enige regelmaat doe ik het monster in bad, daar slaapt hij altijd zo lekker van. Even een kwartiertje spetteren, tsunami’s maken en met de complete voorraad badspeelgoed door de badkamer smijten. Na het badritueeltje wikkel ik Ticho in een XXL hydrofiel en poetsen we zijn tandjes. Dit doe ik altijd met het welbekende liedje ‘Poets je tanden’ op. Eerst ga ik over zijn minigebitje en daarna laat ik hem zelf wat aanklooien. Tandenpoetsen heeft hier nog nooit tot drama geleidt en zodra het lied afgelopen is geeft het kind geheel vrijwillig de tandenborstel aan mij terug.

19.15 uur
In de slaapkamer krijgt hij een schone romper en zijn nachtluier (Pampers Baby Dry). Soms gaan we nu nog even spelen op de grond – dan pakken we de blokken erbij – of stuiteren op het grote bed. Ook komt het weleens voor dat we rustig gaan zitten en een boekje lezen (Boer Boris is favoriet want met die kartonnen bladzijdes kun je supergoed heel hard slaan). Dit is eigenlijk zo’n klein kwartiertje waarin we maar gewoon doen waar we zin in hebben en totaal niets van een ritueel hanteren. Tot hij zijn slaapzak in gaat. Dan geven we elkaar een kroel en een kus, ik vertel hem dat hij lekker gaat slapen en dat we hem morgenochtend weer zien én dat hij de allerliefste van de wereld is waar we heel veel van houden. Dan leg ik hem neer en vrijwel direct doet hij zijn linkerduim in zijn mondje en met rechts grijpt hij zijn knuffelbeer (Flip). Niks aan het handje, ik loop rustig de kamer uit en voor ik beneden ben ligt meneer al lekker te knorren.

19.30 uur
Mijn avond gaat nu pas beginnen. Ik drink een bakkie koffie of een kop thee – vaker thee tegenwoordig – en nestel mezelf onder een kleed op de bank. Het wil ook weleens voorkomen dat ik langs mijn moeder of een vriendin ga, maar dat kan natuurlijk alleen als Robert thuis is. Over Robert gesproken, die is op de één of andere manier de baas over de afstandsbediening en hoewel hij zo nu en dan weleens vraagt of ik toevallig iets wil kijken, is het een feit dat hij rustig drie uur lang naar een Netflix-serie loert terwijl ik naast hem op de bank zit te bloggen.

20.30 uur
In niet-zwangere toestand kom ik rond dit tijdstip pas tot leven, maar tegenwoordig is dit wel een beetje het moment waarop ik instort. Na een hele dag werken, een baby laten groeien in mijn buik en het hectische uurtje met Ticho ben ik gewoon toe aan slaap. Het is ontzettend ongezellig en granny tot de max, maar ik kan er weinig anders van maken.

21.00 uur
Ik ga naar boven. Trek mijn pyjama aan – ja, man, zo eentje die niet sexy maar wel lekker warm is – en begin aan het reinigingsritueeltje. Eerst de make-up van mijn gezicht boenen met micellair-doekjes (of hoe je dat ook noemt). Daarna komen de producten van Uncover Skincare weer tevoorschijn: eerst de cleanser, dan de toner, dan de moisturizer. Soms fiets ik de exfoliant er ook nog ergens tussendoor. Daarna poets ik mijn tanden, haal ik een borstel door mijn haar, vlecht ik mijn haren in – anders word ik in de ochtend wakker met een vogelnest -, neem mijn vitaminepillen en een Rennie ennnnnnn dan met een snoekduik het bed in.

Meestal scroll ik als ik in bed lig nog een beetje door mijn social media of kijk ik leuke YouTube-filmpjes en dan vallen op een gegeven moment, na een kwartiertje ofzo, mijn ogen dicht. Als ik moet werken dan gaat mijn wekkertje vroehoeg dus I need my sleep. Zeker omdat ik tegenwoordig geen garantie meer heb dat ons kleine vriendje doorslaapt.

En dat was het. Onze niet zo spannende maar ongetwijfeld wel heel herkenbare avondroutine! Lijkt die van jou erop? Of ben jij juist een enorm avondmens en vraag je je af wat ik al rond negenen toch in bed ga doen?

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *