Momlife, Persoonlijk

Help! Mijn kind slaapt niet meer door…

Wederom weer eens een stukkie op de woensdag en niet helemaal zonder reden. Ik wil vandaag namelijk een klein probleempje aan jullie voorleggen en hoop dat er iemand met de gouden tip of een overdosis medeleven in de zaal is.

Het zit zo: Ticho heeft sinds kort maling aan een dag- en nachtritme en vindt doorslapen (of uitslapen) niet zo belangrijk meer. Hoewel ik met alle liefde van de wereld honderd keer per nacht naast zijn bedje sta om hem te troosten, moet ik eerlijk toegeven dat ik er niet per se een leuker mens van word. En omdat ik graag mijn vrolijke, fitte zelf blijf – zonder wallen en rimpels gaat ‘m sowieso niet meer worden dus dat laten we maar even buiten beschouwing maar eerlijk is eerlijk, na een goede nacht ziet een mens er tóch wat beter uit en het oog wil ook wat – ben ik dringend op zoek naar tips, adviezen en lotgenoten.

Doorslapen
Het is belangrijk om te weten dat ik in zijn eerste levensjaar eigenlijk nauwelijks gefocust was op goede nachten met voldoende slaap. Feit is dat baby’s niet doorslapen. Die hebben kramp, honger, dorst, willen bij mama zijn, maken duizend sprongetjes door, moeten een miljoen indrukken verwerken en ervaren voor het eerst wat dromen zijn waardoor ze wakker schrikken. Allemaal uitstekende redenen om midden in de nacht een flinke keel op te zetten, lijkt me. Achteraf besef ik mij dat ik makkelijk praten heb gehad, want na zeven weken sliep Ticho keurig van 23.00 uur tot 06.00 uur en toen hij vier maanden oud was hadden we nachten van 21.00 uur tot 07.00 uur. En dat heeft hij heel lang heel goed volgehouden. Sterker nog, ’s avonds ging hij probleemloos steeds vroeger slapen en ’s ochtends werd hij soms pas na achten wakker. Ik was een behoorlijk uitgeruste moeder en prijsde mijzelf gelukkig met ons marmotje. Ik las namelijk regelmatig andere verhalen…

Het andere kamp
Inmiddels hoor ik bij het kamp van de ‘andere verhalen’ want eigenlijk kunnen wij onze nachten thuis in twee categorieën opdelen: óf meneer wordt midden in de nacht wakker óf meneer wordt hondsvroeg wakker. En je begrijpt: met beide is deze vermoeide mama niet heel blij. Inmiddels duurt dit probleempje al een paar weken, misschien zelfs wel maanden, en nadat we afgelopen maandag op dinsdag wéér een beroerde nacht hadden, besloot ik om me eens goed te gaan verdiepen in het slaapgedrag van dreumesen en hoe je daar mee moet omgaan. Nou, ik kan je vertellen, daar wordt nogal wat over geschreven. En nu zie ik door de bomen het bos niet meer.

Laten huilen, troosten in zijn eigen bed of tussenin nemen?
Zo is er een groep mensen die zegt dat je je kind vooral even lekker moet laten huilen, vervolgens – met steeds langere tussenpozen – mag troosten maar vooral niet eruit moet halen en dat je dit gewoon een paar dagen moet volhouden. Want het duurt even voordat deze ‘slaaptraining’ zijn vruchten zal afwerpen. Dan is er ook een groep mensen die heel erg tégen het in bed nemen van je kind is én – uiteraard – een groep mensen die juist vóór het kind in bed is. Want, zo zegt deze laatste groep, als je kind overstuur is dan heeft hij of zij een liefhebbende ouder nodig. En een fijn plekje in een groot bed. Nu ben ik absoluut nooit fan geweest van laten huilen simpelweg omdat mijn moederhart het niet aan kan, maar ik vind tegelijkertijd dat we niet voor iedere kik uit bed hoeven te springen om meneer een aai over zijn bol te geven. Regelmatig trekken we dus ook gewoon de slaapkamerdeur dicht en laten we hem (beperkt) pruttelen.

Het concrete probleem
Maarrrrrr het probleem du moment is dat Ticho niet stopt met pruttelen – niet na vijf minuten, niet na tien minuten, niet na een half uur en ook niet na een uur – en in principe per minuut het volume wat opschroeft. Hij raakt dus alleen maar meer en meer overstuur. We kunnen ‘shhh shhhh’ sussen wat we willen en hem aaien tot we een ons wegen: het helpt niet. Hij is midden in de nacht gewoon wakker. Klaar met slapen. Opgeladen voor een nieuwe dag. En hij wil UIT BED. Als we hem namelijk uit bed tillen en bij ons neerleggen dan verschijnt er direct een grote glimlach op zijn gezicht. ‘Papaaaaaa’, roept hij dan, terwijl hij Robert bespringt. En ‘mamaaaaaa’ terwijl hij aan mijn haren trekt. Soms is het zelfs zo dat ik denk dat hij weer in slaap gevallen is, maar hij dan ineens schaterlachend ‘BOE!’ roept. Springen op het bed, vragen om Bumba of banaan, hij doet het allemaal tussen 03.00 uur en 05.00 uur.

Zijn ritme
De conclusie die ik zelf getrokken heb, is dat hij zijn ritme een beetje in de war gegooid heeft. Hij is blijkbaar midden in de nacht uitgeslapen, terwijl een normaal mens dan doodmoe zou zijn. Dat betekent dat hij wellicht overdag teveel geslapen heeft. On the other hand las ik ergens dat kinderen van Ticho zijn leeftijd zo’n veertien uur slaap per etmaal nodig hebben. Overdag komt ons kind meestal wel aan de twee á drie uurtjes, dus dat betekent dat we er voor de nacht nog minimaal elf tegoed hebben. En ik kan je verzekeren: die krijgen we absoluut niet. Misschien is het dan iets met het tijdstip van zijn middagslaapje? Dat duurt meestal van een uur of half één tot een uur of drie/half vier, maar wellicht moeten we die wat vervroegen – ik heb het idee dat we hem ook zonder problemen om bijvoorbeeld elf uur in bed kunnen leggen – zodat hij ’s avonds (nog) vermoeider is.

Help a girl out
Zoals je merkt ben ik een beetje zoekende. Nogmaals, met alle liefde van de wereld sta ik duizend keer per nacht naast Ticho zijn bedje, speel ik eindeloos kiekeboe en heel ik stiekem geniet ik ook wel van zo’n klein warm jongetje tegen me aan, maar toch zou het fijn zijn als ik weer eens acht uurtjes achter elkaar zou kunnen tukken. Da’s voor iedereen beter, geloof me. Dus nu heb ik behoefte aan tips en adviezen van ervaringsdeskundigen, interessante artikelen of boeken omtrent dit onderwerp, geruststellende woorden, I don’t care. Ik wil gewoon heel even het idee hebben dat er meer mensen met wallen tot hun ballen zijn. Ik heb behoefte aan mensen die me vertellen dat het heus niet erg is om mijn kind tussenin te leggen, die zeggen dat dit allemaal heel normaal is als ze de leeftijd van 16-18 maanden hebben bereikt en die me beloven dat het weer goed komt. Zoiets.

Goed, dit is weer een veel te lang verhaal geworden, maar ik vind het nog wel even belangrijk om te vermelden dat er medisch gezien niets aan Ticho mankeert. Op zo af en toe koorts door doorkomende kiesjes of een flinke verkoudheid na, hebben we absoluut niet te maken met andere problemen rondom zijn gezondheid. Ik weet heus dat er ernstigere situaties zijn, bijvoorbeeld moeders met een zorgenkindje voor wie doorslapen een term is waar ze niet eens over na kúnnen denken. En zo probeer ik de boel voor mezelf maar een beetje te relativeren. Onze Ticho is ’s nachts een kleine draak, maar verder is het een voorbeeldig, gelukkig en gezond kind. Hij is lief, grappig, knap, mooi, perfect en de allerleukste. Echt!

Hoe zou het zijn als hij over drie maanden nog steeds van die onrustige nachten heeft en ondertussen zijn babyzusje om de vier uur een fles nodig heeft? Man, daar moet ik dus écht (nog) niet aan denken.

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

7 Comments

 1. Helaas geen tip van mij. Hier ook een nachtbraker, je verhaal is zo herkenbaar. Mijn zoontje is pas 2 jaar geworden en slaapt hier ook al weken heel slecht. Ben ook zwanger en toevallig ook in juni uitgerekend van een meisje. Ben ook toe aan nachtrust, hier nog de pech dat er meestal geen middagslaapje is, dat gaat precies hetzelfde als in de nacht. Ik zoek ook naar de gouden TIP. Lees dus graag mee

  Liefs

  1. Ohh wat vervelend zeg. En dan straks met zo’n kleine erbij, ik moet er nog niet aan denken hoe mijn nachten er dan uit zullen zien als de situatie met Ticho nog niet verbeterd is. Volgens mij mag ik dan aan een koffie-infuus. Maar goed, het is maar tijdelijk zullen we maar denken. Het is een faaaaaaase… Hang in there! Xx

 2. Hi Anouk (en Kim) ☺️

  Balen om te lezen dat jullie kindjes zo slecht slapen 😔 Anouk, ik begrijp je helemaal. Onze dochter is in Januari 2 geworden en heeft nooit echt goed geslapen, maar de periode van 1,5 tot 2 ging het echt helemaal los… We hebben toen vanalles geprobeerd. Eerst consultatie bureau dat geen advies had. Huisarts die me wegstuurde met: het zal we de ‘kwakkelziekte’ zijn. Geen tv meer kijken. Lange wandelingen voor het slapen gaan. Soms bij ons in bed, wat meestal niks hielp. Zelf op een dekentje naast haar bedje. Uiteindelijk naar de osteopaat, wat volgens mij wel wat geholpen heeft. Minder lactose laten eten, vooral geen pap en melk meer voor het slapen gaan. Dat hielp aardig…. nog eens naar de osteopaat en nog eens. Toen geen bananen meer eten, wat volgens mij een schot in de roos was. (Zoë bleek toch veel last van haar darmpjes te hebben) En uiteindelijk toen ze 2 werd een peuterbedje aangeschaft. Die laatste 3 oplossingen hebben ervoor gezorgd dat wij nu ipv 6/7 keer per nacht er nog maar 1 of 2 keer uitgaan. En heeeeel soms slaapt ze zelfs een nacht door. ☺️ Mss toch eens zonder bananan proberen? En daarbij, luister naar jezelf. Probeer te doen wat jij goed vindt, volg je hart. Jij bent de moeder… besef dat, zolang je kindje gezond en vrolijk is, dit ook weer overgaat, hoe ***** het nu ook is….

  Ow, en als laatste, bij Douglas verkopen ze goede concealer voor de wallen 🤣 Uit eigen ervaring 😄

  Veel liefs en sterkte en als jullie ervaringen willen delen mag je me altijd een berichtje sturen.

  Jodie
  ‘Zilverdraakje’

  1. Ohhh superfijn dat mijn verhaal herkenbaar voor je klinkt én dat je wat concrete tips hebt. Dat peuterbedje, daar heb ik ook aan gedacht maar durf het nog niet aan. Ben bang dat die kleine ontdekker dan zes keer per nacht zelfstandig naar mijn slaapkamer komt voor een potje kiekeboe. Oh ja, thank the lord voor concealer en koffie! En ik denk maar zo: over vijftien jaar krijgen we ze met geen mogelijkheid meer uit bed en gaan we ons daar weer aan ergeren.. Xx

 3. Wij hebben een zoontje van bijna 2 en die heeft hier ook last van (gehad). Hij slaapt bij ons in de middag van 11.00 tot 13.00 uur. En halen hem max om 14.00 uur uit bed anders is het ‘s nachts drama. ‘S avonds gaat hij om 19.30 uur naar bed. Altijd dezelfde tijd en na in bad te zijn geweest. Als hij later gaat of hij heeft bijvoorbeeld een dag gehad met andere of veel prikkels dan is het ‘s nachts raak en wordt hij ook wakker met de mededeling. “Mama, uit” wij hebben wel een paar maandjes geleden toen hij slecht begon met slapen een nieuw matras gekocht. Meteen sliep hij weer door en langer. Tussenin slapen doen wij ook indien hij wakker wordt en niet meer wil slapen. Ik geloof niet dat dat erg is. Ook heeft hij bij ons een popje met muziek. Als wij die aanzetten slaapt hij soms ook weer gewoon door. Het zijn allemaal fases. Ik geloof dat het wel weer goed komt.

 4. Marjolein says:

  Onze dochter van 2 slaapt snachts wel goed maar heeft overdag zelden geslapen. Nu niet en als baby niet. Andere orde maar ik mis(te) een moment voor mezelf op een dag. Ik heb geen gouden tip maar wel ervaringen; Als ze die ene keer wél een dutje doet, is de nacht een ramp. Wel eens gelezen dat kinderen dutjes van 45 min doen, of 2x 45. Misschien slaapt hij te lang? Jill wordt vaak wakker in de vroege ochtend als het te koud is op haar kamertje. Na een aantal dagen vroeg op, kacheltje warmer en dat bleek voor haar te helpen. Sinds kort hebben we zo’n schaap/klok/wekker, bij rood echt nog slapen, oranje is spelen/lezen, groen; mama roepen. Lijkt te helpen. Ook lag ze al bij 1,5 jr in een groot bed, deels omdat ze eruit kwam klimmen (veiligheid) maar ook omdat ze er aan toe leek.
  Onlangs is er ook een nieuw boek gelanceerd over hoe je baby’s en kinderen kunt laten slapen. (Weet even de titel niet) Wie weet staan daar nog bruikbare tips in?
  Verder veel sterkte! Keep up! (En volg je moederhart! 😘)

 5. Marjolein says:

  Slaap!
  Hoe je baby van 0-12 maanden doorslaapt
  Auteur: Susanne Willekes Taal: Nederlands (Schijnt ook wel voor oudere kinderen te werken hoorde ik! Zelf geen ervaring mee)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *