Persoonlijk

Wat krijgt Ticho te eten?

De tijd dat ons kind groeide op enkel flesjes ligt al een eeuwigheid achter ons. Inmiddels eet Ticho volledig met de pot mee: ontbijt, lunch, prakkie. Maar wat geven we hem precies?

Het zal inmiddels algemeen bekend zijn: ik ben absoluut geen keukenprinses. Sterker nog, de titel ‘Drama in de Keuken’ zou mij niet misstaan. Nu was dat nooit echt een probleem want Robert en ik waren maar saampjes, hechtten weinig waarde aan hartstikke gezond gedoe, aten wanneer we tijd hadden en gingen dan vooral voor makkelijk want drukdrukdruk. Inmiddels komen we daar niet meer mee weg want Ticho moet ook eten. En als het effe kan een beetje op fatsoenlijke tijden, met enige regelmaat, variërend én gezond.

Ontbijt
Als ontbijt krijgt Ticho in de basis altijd hetzelfde: een boterham of een krentenbol met een flesje warme melk. Op dagen dat ik thuis ben, snijd ik meteen een stukje fruit voor ‘m, zodat de eerste vitamines vast binnen zijn. We hebben een poosje geprobeerd om met yoghurt, havermout, het Hartjesontbijt van Love my Veggies én een banaantje te starten, maar yoghurt verdraagt hij slecht op de nuchtere maag. Dat kwam er dan vaak weer uit met de meest vreselijke zure lucht ever tot gevolg. Als hij zijn melk opgedronken heeft, geven we hem (Woezel&Pip)thee uit zijn rietjesbeker en die vullen we daarna heel de dag door met water.

Lunch
Op het KDV krijgt Ticho altijd zijn warme maaltijd als lunch. Ook als ik vrij ben probeer ik het op die manier aan te pakken. Er liggen standaard een aantal ingevroren prakkies in de vriezer – ik kook een beetje extra – dus die warm ik dan op en klaar is Kees. Heeft hij zijn groenten vast binnen en zijn we ’s avonds wat flexibeler in wat we eten. Dan kunnen Robert en ik bijvoorbeeld voor een soepje met brood gaan en Ticho mee laten eten zonder dat hij dus vitamines misloopt. Op maandag en dinsdag eet hij bij zijn tante en oma, die op deze dagen oppassen. Die geven hem tussen de middag een boterham en ’s avonds zijn groenten. Dat warme eten als lunch lukt trouwens niet altijd, want soms vergeet ik op tijd een bakje te ontdooien. Dan maak ik bananenpannenkoekjes, krijgt hij alsnog die yoghurt met de hele rambam óf smeer ik twee boterhammetjes die ik beleg met smeerkaas, sandwichspread, chocopasta of worst. Kaas vindt meneer ‘bah’.

Avondeten
Weinig zo afwisselend als zijn avondeten. Omdat dat groentenhapje tussen de middag vaak gegeven wordt, krijgt hij ’s avonds boterhammen, een soepje met wat brood, een tosti, pannenkoekjes of wat wij dan ook mogen eten. Op dagen dat wij voor een AGV’tje gaan – ik denk gemiddeld drie keer in de week – kook ik dus wat extra zodat ik dat kan invriezen. Hierbij kun je denken aan spinazie met aardappelen en een slavinkje, bloemkool met aardappelen en een schnitzeltje of peentjes en erwtjes met aardappelpuree en vissticks. Verder staat er vaak nog wel een pasta op het menu – gewoon spaghetti bolognese want de man des huizes gruwelt van elke vorm van variatie – en de rest van de week is het meestal spontaan en last-minute. Van tosti tot sushi en van sushi tot pannenkoeken. Het avondeten sluiten we trouwens altijd af met een danoontje of een simpel bakje yoghurt voor de dreumes.

Tussendoor
Natuurlijk krijgt Ticho tussendoor ook nog het één en ander, al moet ik bekennen dat ik hier niet heel veel in afwissel. In de ochtend bestaat zijn tussendoortje altijd uit fruit. Een bordje met wat banaan en peer. Soms doe ik er nog iets anders bij, zoals mandarijn of kiwi, maar daar smult hij minder van dan van de echte zoete fruitsoorten. Een appel eet hij eigenlijk nooit. Misschien moet ik hem maar eens een appel geven, zodat hij zelf ontdekt hoe hij daarvan kan knagen. Lijkt me een uitkomst tijdens bijvoorbeeld het boodschappen doen. ’s Middags geef ik Ticho vaak een doosje rozijnen, een soepstengeltje of een koekje. Ook gebeurt het regelmatig dat we samen een komkommer in stukjes hakken en wegslobberen. Heerlijk vinden we dat. In het weekend pakken we trouwens uit: dan eten we samen een bakje chips. Ik de ongezonde variant en het kind van die biologische kaasknabbels

Zoals je ziet komt meneer niet om van de honger. De porties die hij eet zijn ook echt enorm, maar zo lang het allemaal voornamelijk verantwoord is vind ik het prima. Ik ben wel ontzettend benieuwd wat anderen hun kind(eren) te eten geven. Heb jij een bepaald tussendoortje waar je punten mee scoort? Een simpel en kindproof gerecht dat zich uitstekend leent om ingevroren te worden? Laat het gerust weten, want een beetje inspiratie is natuurlijk nooit verkeerd.

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *