Persoonlijk, Zwangerschap

Zwangerschapsgym: ja of nee?

Tijdens mijn vorige zwangerschap ging ik iedere dinsdag naar een gymclubje voor zwangere dames. Vooraf een tikkie sceptisch, maar achteraf zo blij dat ik gegaan ben.

Nu zal ik maar meteen eerlijk toegeven: dat kwam omdat de meiden uit mijn groepje ontzettend leuk waren. We hebben tot op de dag van vandaag regelmatig contact en we hebben ook al meerdere keren een babydate gehouden. Het is zo grappig om die zeven kindjes – die allemaal binnen een tijdsbestek van zes weken geboren zijn – samen te zien. Maar goed, hoe groot is de kans dat ik wéér zo’n leuk groepje tref?

De inhoud van de cursus
Daar gaat het uiteindelijk natuurlijk om, de inhoud van de cursus. Ik deed de welbekende ZwangerFit en dat hield in dat we eerst een half uurtje ‘theorie’ kregen, onder andere over alle stadia van een bevalling, over puffen en over de kraamtijd, en daarna gingen we een uurtje bewegen. Een deel cardio en een deel kracht. We sloten altijd af met wat bekkenbodemoefeningen en ontspanningstechnieken en na anderhalf uur stond ik weer buiten. De eerste paar lessen vond ik een lachertje. Een kettlebell van twee kilo, are you kidding me? Maar zo tegen het einde – ik had de laatste les toen ik 38 weken zwanger was – was ik amper nog in staat om een halve squat te maken.

De theorie
Voor de theorie hoef ik me niet nogmaals aan de melden bij de club. Ik weet hoe een bevalling werkt. Ik weet hoe een inleiding werkt. Ik weet hoe weeën voelen. Ik weet alles over pijnbestrijding. Ik weet hoe ik de kraamtijd heb ervaren. Dat hoeft niemand mij nogmaals te vertellen. Maar stel dat jij nu zwanger bent van de eerste, dan kan ik je zeker aanraden om alleen al voor de theorie zeker eens te kijken voor een cursus zwangerschapsgym bij jou in de buurt. Het gaf mij een onwijs prettig gevoel om goed te weten wat me te wachten stond.

De beweging
Tot een week of negentien sportte ik (tijdens de vorige zwangerschap dus!) nog zoals ik altijd deed. Een beetje hardlopen, een beetje met gewichtjes stoeien. Toen besloot ik dat het voor mij niet te doen was om op die manier door te gaan. Ik was me er heel erg bewust van dat er nog een baby door de uitgang moest en het leek me niet heel verstandig om al die spieren continu te blijven pushen. Daarnaast was ik door de misselijkheid wat kilo’s afgevallen en wilde ik dit absoluut niet stimuleren door behoorlijk in beweging te blijven. Tot slot kende ik verhalen van bekkenbodemproblemen – dames die in hun broek piesen als ze moeten niesen of moeders die niet kunnen touwtjespringen zonder Tena Lady – en dat wilde ik graag voorkomen. Sporten onder begeleiding van iemand die verstand heeft van zwangere lijven leek me een goede oplossing. En achteraf een gouden greep. Tijdens de les kon je iedere oefening op je eigen tempo en eigen zwaarte doen, maar kreeg je wel adviezen over wat wel en niet handig was in het geval van een zwangerschap. Op die manier wist ik zeker dat ik geen vreemde spieren zou belasten en op de één of andere manier vond ik dat idee gewoon heel prettig.

Het puffen
Vooraf zag ik het al helemaal voor me. Klassikaal zo lekker gênant gaan zitten zuchten en puffen. Plaatsvervangende schaamte tot en met. Ik zal niet liegen, er werd zeker gepuft. En ik zal niet liegen, tijdens de bevalling was ik alle melodietjes en toontjes en maniertjes vergeten en wilde ik alleen maar een ruggenprik zodat er niet gepuft hoefde te worden. Tóch was het niet awkward of stom of raar. Het was op dat moment eigenlijk wel fijn, omdat ik toen nog niet wist dat ik op het moment suprême geen bal zou hebben aan al mijn opgedane kennis op pufgebied. De partnerles was ook prima. Robert ging onder protest mee en deed anderhalf uur lang alsof het hem weinig kon schelen, maar ik weet zeker dat hij het stiekem ook wel prettig vond om te horen wat hij als man zou kunnen doen om zijn vrouw te helpen. Het gedeelte masseren en ademen liet hij even voor wat het was, maar dat vond ik verder ook goed. Hij was bij de cursus geweest, hij heeft van A tot Z gehoord hoe zo’n bevalling werkt en stiekem had hij heus wel wat van alle tips onthouden.

De groep
Zoals ik net al kort vertelde, trof ik het enorm met mijn groepje. We hadden vanaf het begin leuk contact en dat onderhouden we nu nog steeds. We zijn onlangs met zeven moeders en zeven kindjes taartjes gaan eten ter ere van de eerste verjaardagen van al die wondertjes en het plan is om ze over een poosje los te laten in Monkey Town. Het uitwisselen van tips, adviezen en ervaringen met meiden die ongeveer even ver in de zwangerschap zitten als jijzelf heb ik als heel waardevol ervaren. Niet alleen de écht nuttige dingen, maar ook wanneer de Supersale van Z8 is en waar de dekentjes in de aanbieding zijn. Dat zou voor mij een reden zijn om me weer aan te sluiten bij ZwangerFit.

En dit keer?
De theorie ken ik, de ervaring heb ik al gehad, sporten doe ik sowieso amper maar de oefeningen voor de bekkenbodem sla ik geen dag over. In principe is het zorgen voor Ticho een soort topsport dus beweging heb ik ook wel genoeg. Voor het sociale gebeuren toch maar doen? Maar hoe groot is de kans dat ik wéér zo’n leuk groepje tref? En wil ik mijn tijd hier weer in steken? Of ga ik misschien iets anders doen, zoals zwemmen? So many questions en na lang wikken en wegen heb ik besloten om ZwangerFit dit keer aan me voorbij te laten gaan. Met pijn in mijn hart wel, want ik vond het de vorige keer heel nuttig én heel leuk. Ik zou daarom alle mommy’s-to-be die in verwachting zijn van hun eerste kindje zeker weten aanbevelen om aan te sluiten bij een zwangerschapsgerelateerd clubje bij jou in de buurt. Ik kies nu even voor iets anders: tijd met Ticho, wandelen, zwemmen en achter mijn zoon aanrennen.

Heb jij tijdens de zwangerschap aan yoga, gym of watdanook gedaan? Of heb je er bewust voor gekozen om dat aan je voorbij te laten gaan? Laat het me zeker weten, ik vind het leuk om andere ervaringen te lezen!

Bedankt voor je aandacht én nog eens bedankt voor de talloze lieve berichtjes die ik dagelijks ontvang. It makes me so happy!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *