Persoonlijk, Zwangerschap

Het leed dat fotoboeken maken heet…

Volgens mij is het een goed voornemen van iedere new mom: het keurig bijhouden van een fotoboek en dit dan ook jarenlang blijven doen.

Dat was ik dus ook van plan. Met militaire precisie legde ik al het kraambezoek vast, schoot ik duizend plaatjes van de ‘eerste keren’ en miste de camera geen enkel uitstapje. Van al dat beeldmateriaal zou dan een onwijs vet fotoboek gemaakt worden. Het is uiteindelijk ook gelukt, maar vraag me niet hoe. Wát een tijd heeft het me gekost. En dat had eigenlijk niet echt nodig geweest, als ik de problemen die bij een fotoboek maken komen kijken wat eerder had getackeld. En om te voorkomen dat het fotoboek bij jou net zo’n tijdrovend drama wordt als dat het hier in huis geweest is, ga ik je vandaag vertellen welke problemen je gaat tegenkomen en how to handle.

Probleem één
Je hebt de foto’s overal. Een paar honderd op je camera, een paar honderd op je telefoon en een paar honderd op je laptop. Het probleem is dat je die allemaal ergens moet gaan verzamelen, ontdubbelen, sorteren en weggooien. En nobody got time for that met een newborn of iets oudere baby. Hoe je dit probleem kunt oplossen is door gewoon iedere week op zondagochtend als het kind ligt te slapen even een sorteermoment in te lassen. De foto’s van de camera en de telefoon halen en op de laptop opslaan en meteen in mapjes per maand ordenen. Een flinke dosis discipline is wel een vereiste, maar het kost je wekelijks misschien een kwartiertje en levert je uiteindelijk tien extra levensjaren op. Echt!

Probleem twee
Wat hoorde bij wat en wanneer gebeurde dat eigenlijk? Eigenlijk is dit probleempje een beetje inherent aan het vorige punt. Wij hadden zo gruwelijk veel foto’s van Ticho, maar wanneer al die leuke kiekjes precies gemaakt waren, ik had werkelijk geen flauw idee meer. Misschien kwam het wel doordat ik dus na zo’n acht maanden bedacht om alle plaatjes maar eens in een boek te stoppen en ik toen natuurlijk allang niet meer wist wanneer we nou precies voor het eerst naar kinderboerderij gingen. Daarnaast moest ik in de jungle van de beelden keuzes maken want een fotoboek van zevenhonderd pagina’s kan ik nou eenmaal niet betalen en het resultaat was dat ik het overzicht VOLLEDIG kwijt was. Geordend te werk gaan en structureel – laten we zeggen eens per maand – wat foto’s in dat boek stoppen en het vervolgens online opslaan is het devies.

Probleem drie
Het kost je duizend jaar aan geduld en frustratie. Wederom inherent aan de vorige probleempjes, maar toch net weer anders: het is zo’n vreselijk tijdrovende klus. Omdat ik vrij laat bedacht dat ik ook nog eens wat aan dat verrekte boek moest doen, ben ik er drie dagen fulltime mee bezig geweest en ergens 72 uur van je spaarzame tijd in steken, dat is gewoon niet leuk. Want in die tijd had je ook weer eens kunnen gaan shoppen of theedrinken met vriendinnen of misschien nog wel veel belangrijker: kunnen babykroelen. Bovendien ben je in die 72 uur ongeveer twaalf jaar ouder geworden, heb je er honderd rimpels bij en heb je minstens evenzoveel keer overwogen om je laptop uit het raam te gooien. Eigenlijk is dat gewoon het hele probleem met zo’n fotoboek maken: die trip down memorylane is best wel leuk (en soms confronterend), maar het uploaden, bewerken, ordenen en sorteren van die shitload aan plaatjes, dat vind toch niemand een plezier?

Ons boek
Nou, na bloed, zweet en tranen is het gelukt: ons fotoboek van Ticho zijn eerste jaar is af. Een honderdvijftig pagina’s tellend exemplaar, bomvol te leuke en schattige plaatjes van zowel de zwangerschap als zijn eerste levensjaar. Wij bestellen eigenlijk al onze fotoboeken – ook van vakanties en ons trouwen – bij Albelli omdat ik dol ben op hun programma en omdat de service prima is. Ik kies verder voor een foto-omslag en voor platliggende pagina’s. Qua formaat gaan we voor groot en vierkant. Oh en ik wacht ook altijd even tot een aanbieding. Want twintig procent van een euro of tweehonderd da’s nogal wat.

Aan het boek van jaar twee ben ik nog niet begonnen en ook het beginnetje aan het fotoboek van Baby Twee moet nog gemaakt worden, maar bij dezen een belofte aan jullie en mezelf: om me de ellende te besparen ga ik dat komend weekend écht oppakken. Hebben jullie ook fotoboeken van jullie kind(eren) gemaakt? En hoe pak je dat dan aan? Ik ben ontzettend benieuwd. Tips zijn meer dan welkom 😉

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

 

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

  1. Hihi dit is dus een van mijn weinig STERKE kanten; het maken van een fotoboek!! Mijn tip (maar dat schrijf je zelf eigenlijk ook al); werk iedere x iets bij. Ik heb een fotoboek gemaakt van de eerste 2 maanden van Finn en die lag 2 weken na zijn eerste 2 maanden al op de mat. Boek 2; het fotoboek tot zijn eerste verjaardag, lag ook enkele weken na zijn verjaardag op de mat. Elk vrije uurtje kroop ik achter de pc, haalde ik fotos van mijn telefoon, werkte ze direct bij (inclusief datum eronder) en gooide weg wat ik niet wilde hebben. Zo kwam ik op ong 100 fotos per maand uit en heb ik echt de exacte datum boven elke foto (hihi..lichte controlefreak). Ik liep eigenlijk nooit meer dan een maand achter in het fotoboek en hoefde dus geen achterstand in te halen. Door elke keer iets te doen was het voor mij goed te doen. Ben nu gestart met zijn 3e fotoboek (zijn 2e levensjaar) en zelfs al met het 1e boek voor baby 2.0 (echo’s, buikfoto’s). Ik verwacht net als jou heeeeeel weinig tijd te hebben zodra baby 2.0 er is haha…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *