Zwangerschap

Wat ik geleerd heb van de vorige ronde kraamvisite

Ik had er echt een enorm gezellig en romantisch beeld van: kraamvisite ontvangen. Vol trots je baby showen, lekker bijkletsen, gewoon gezellig.

Nou moet ik zeggen dat ik de kraamvisite ook heus wel gezellig vond, maar er zijn tóch een aantal dingen die ik over een paar maanden volledig anders hoop te doen. Zo wil ik meer ‘lege avondjes’ inplannen en het bezoek over langere periode uitmeren óf gewoon een kraamborrel geven en ben ik voornemens om mensen – hoe onbeleefd ook – gewoon te verzoeken mijn huis te verlaten als ik er klaar mee ben.

In rap tempo door de visite
Toen ik net was bevallen van Ticho, vonden we het een ontzettend goed idee om in moordend tempo alle visite welkom te heten. Ik lag nog gehavend, met verkrampte spieren, een luier aan en doodmoe in bed en we hadden al rustig tien mensen per dag op de koffie. Natuurlijk vond ik het heel leuk om onze beste vrienden voor te stellen aan de baby en de komende keer ben ik ook echt wel van plan om deze mensen die dichtbij staan weer direct uit te nodigen, maar ‘het kind loopt voorlopig nog niet weg’ gaat wel een beetje mijn mantra worden. Sommige mensen hoeven nou eenmaal niet binnen twee weken op de stoep te staan. Voordeel van het bezoek meer uitsmeren is dat de baby minder overprikkeld raakt én er meer ruimte is voor qualitytime tussen visite en ouders plus baby. Het bezoek wordt dan vanzelfsprekend beter afgestemd op het ritme van ons kindje zodat ze ook écht kennis kunnen maken met de newborn en wij de volle aandacht hebben voor de lieve mensen die de moeite nemen om ons te feliciteren met het nieuwe wonder. Want bezoek verdient die aandacht en dat is de vorige keer naar mijn idee – door het moordende bezoekschema – niet helemaal gelukt.

Rustavonden en –dagen
Robert en ik hadden op voorhand eigenlijk geen afspraken gemaakt over wanneer we wel of geen visite wilden ontvangen. Ook op het geboortekaartje stond niets over bezoektijden, rustmomenten en bedtijd. De kraamverzorgster greep gelukkig meteen in en sommeerde mij om tussen 13.00 uur en 16.00 uur de deur niet open te doen en gewoon even samen met baby te gaan slapen, maar verder hadden we de rest van de dag in principe continu bezoek. In lijn met het vorige puntje van ‘in rap tempo door de visite’ zou ik dat de volgende keer iets anders aanpakken. Zo ben ik van plan om sommige dagen gewoon te blokken in de agenda en minimaal twee avonden per week voor onszelf te houden. Gewoon omdat ik waarschijnlijk sowieso al tijd tekort kom met twee kindjes onder de twee en ik die spaarzame vrije tijd die er is dan dus graag wil besteden aan mijn mooie gezin.

Duidelijk zijn
Er zijn duizendmiljoen richtlijnen voor kraamvisites en ik ben het heus met al die richtlijnen niet roerend eens, maar wat ik volgende keer absoluut wél ga doen is Robert vertellen dat hij NIET aan de visite moet vragen of ze blijven eten – echt gebeurd, in de allereerste week zelfs – en langklevend bezoek vriendelijk verzoeken de tent te verlaten want mama is moe. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, visite die van ver komt hoeft echt niet na een uurtje weg te wezen en visite overdag mag rustig blijven lunchen, maar over het algemeen vind ik dat uurtje wel de max. Het is niet dat ik mijn bezoek niet leuk vind, maar je moet je even voorstellen dat als ieder bezoek twee uur zou blijven kleven, dat we er dan voor het komende jaar een dagvullend programma van kunnen maken. En in principe is zo’n newborn an sich al een dagvullend programma, dus.

Of toch de borrel?
Omdat Baby Twee zich zeer waarschijnlijk ergens eind juni zal aandienen, zien wij ook wel wat in een kraamborrel in onze achtertuin. Die is hopelijk tegen die tijd helemaal klaar, dus die moet dan natuurlijk wel ingewijd worden. Voor onze meest dichtbije vrienden en familie is er uiteraard ruimte voor één op één visite, maar de grote bulk nodigen we dan gewoon uit voor een borrel in de tuin.

Mensen ervaring met zo’n borrel? Let me know! Ik ben heel benieuwd hoe jullie de struggle van de kraamvisite hebben aangepakt!

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Kraamvisite bij onze tweede was aanzienlijk minder! Alsof een tweede minder interessant is;-) En ik hoor het bij veel meer mensen! Babyborrel hebben we niet gedaan, lijkt me veel te druk. Liever inderdaad bepaalde dagen en tijden vaststellen voor jezelf dat mensen mogen komen. En je kunt natuurlijk op het kaartje zetten dat ze even contact moeten opnemen voor ze op de stoep staan. Dat is ook rustiger voor jezelf. (En sowieso vind ik dat je als kraamvrouw het recht hebt om je bezoek weg te sturen als je er klaar mee bent😋) leuke blog heb je!!!

  2. Charlotte says:

    Heerlijk een kraamborrel ergens op een locatie gehouden. Van tevoren besproken wat er geserveerd en/of geschonken mocht worden.

    Geen georganiseer, voor ieder wat wils (te eten en te drinken) en je bepaalt zelf wanneer jullie vertrekken. Bovendien krijg je dan zelf ook nog even de gelegenheid om mensen écht te spreken, omdat je niet rond hoeft te vliegen om voor iedereen te zorgen.

    Ik zou het nooit anders doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *