Momlife

Ticho’s Toestand: 13 maanden

We gaan er nog even vrolijk mee verder: de maandelijkse updates van de ontwikkelingen van Ticho. Gewoon omdat er nog steeds in sneltreinvaart duizend dingen veranderen. Je knippert met je ogen en hij…

Inmiddels is meneer dus ruim dertien maanden oud. Of één jaar en een maand, zo je wilt. Ik had een beetje de hoop dat de tijd na zijn eerste verjaardag een versnellinkje terug zou gaan, maar niets is minder waar. Sterker nog, afgelopen maand is voorbij gevlogen. Lees je weer mee met wat er zoal gebeurde?

 • Op zondag 5 november vierden we zijn verjaardag. Dit valt officieel natuurlijk binnen ‘afgelopen maand’, dus ik ga het gewoon weer benoemen. We hadden een huis vol visite, oneindig veel uitgepakte cadeautjes en een heel lief kind. Een uitgebreid verslag van de dag lees je hierrrrr.
 • Voor zijn verjaardag kreeg hij onder andere een IKEA-keuken én heel veel Duplo. Deze twee cadeaus weet hij prima met elkaar te combineren. De blokjes Duplo gooit hij in de gootsteen, die kiepert hij vervolgens om zodat de blokjes in het kastje belanden en vanuit het kastje gooit hij ze weer in de gootsteen. Je kunt er maar druk mee wezen.
 • Qua kledingmaat gaan we steeds meer over naar 86. Onze reus groeit als kool en Robert en ik kijken elkaar regelmatig aan terwijl we verzuchten dat het echt niet normaal is hoe groot hij wordt.
 • Het wegbrengen naar de opvang is nog steeds best een dingetje. Sowieso dat hele eenkennige gebeuren, het houdt nog niet op. Zodra hij wordt overhandigd aan iemand die hij niet heel vaak – zeg maar gerust dagelijks – ziet, dan gaat die strot open en kunnen ze ‘m tot in de uithoeken van Zuid-Holland horen. Zo zielig, maar het is een fase toch?
 • De slaapjes worden steeds korter, al mogen we nog steeds in onze handjes knijpen gezien het feit dat hij over een hele dag genomen zo’n drie tot vier uurtjes slaapt. We schommelen nu een beetje tussen één en twee tukkies in en hoe de dag verloopt hangt eigenlijk af van zijn slaapscore van de nacht. Is de nacht onrustig dan is hij overdag wat sneller moe en dus gebaat bij twee keer slapen. Verloopt de nacht zonder problemen en hebben we een vrolijk uitgerust kind, dan houden we het bij één slaapje.
 • Zijn woordenschat groeit enorm. Heel veel kletsen doet ‘ie nog niet, maar papa, mama, bal, oh-oh, boe!, dag, auto en aai roept hij regelmatig en er zijn ook heel veel dingen die hij goed begrijpt, zoals ‘waar is je bal?’ en ‘krijgt mama een kus?’. Verder piept meneer ‘HATOE’ als iemand niest – ook als hij zelf midden in de nacht moet niesen – en slaat hij bijna de ramen eruit als zijn vader thuiskomt van zijn werk, terwijl hij luid en duidelijk ‘PAPAAAAA’ gilt. Zo leuk! Hij praat ook graag mensen na, dus om te voorkomen dat zijn vocabulaire straks bestaat uit grove taal, letten wij thuis nu enorm op ons taalgebruik.
 • Halverwege november ging er een vervelend virus door Huize de Jong. Robert was een dag goed ziek, ik voelde me beroerd en Ticho produceerde de ene na de andere overvolle luier waardoor de wasmachine overuren draaide en de luiers niet aan te slepen waren (welkom nieuwe tandjes en een kies). Die periode ging overigens ook gepaard met nachten waarin ons monster vanaf een uur of vijf in de nacht begon te roepen om mama. ‘Mama! Mama! MAAAMAAAAAAA!’. Driftkikker.
 • Op zaterdag 18 november arriveerde onze vriend uit Spanje in de Papendrechtse haven. Hoewel Ticho er nog nagenoeg niets van meekrijgt, zijn we toch even gaan kijken. Hij vond het ontzettend spannend en vermoeiend. M’n kleine smurf.
 • Er is een wonder gebeurd: Ticho kan uit zichzelf los gaan staan. Hij klautert omhoog langs de leeuw of zijn keuken en staat vervolgens dus helemaal los. Ook het overstapje van de tafel naar de bank gaat nu hartstikke goed en aan de hand loopt hij rustig de kamer door. Ik had eigenlijk verwacht dat dat nog even zou duren gezien zijn overige vrij trage ontwikkeling, maar blijkbaar zegt dat allemaal toch niets.
 • We hebben voor het eerst écht Sinterklaas gevierd. Vorig jaar was meneer er natuurlijk ook al, maar toen lag hij lekker in zijn wagen te pitten. Dit keer werden er cadeautjes uitgepakt en was het helemaal net echt. Behalve dan dat hij absoluut geen flauw idee had van what was going on, maar dat komt volgend jaar dan wel weer.
 • Bijna niet te missen: Ticho wordt grote broer! Afgelopen dinsdag verscheen daar een uitgebreide blogpost over dus voor meer info zou je die even terug moeten lezen maar ja, het is heus. Mijn kleine baby is straks ‘de oudste’.

Dat was het wel voor deze maand denk ik. Bedankt weer voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *