Persoonlijk

Op deze type moeders ben ik best jaloers

Het afgelopen jaar heb ik mezelf als moeder leren kennen. Dat was een behoorlijke ontdekkingsreis kan ik je vertellen.

Wat voor moeder ik geworden ben? Ik hecht veel waarde aan een bepaalde regelmaat. Daar ben ik inmiddels wel achter. Op het gebied van slapen bijvoorbeeld, is er weinig onderhandelingsruimte bij mij. Dat is voor buitenstaanders soms misschien een beetje irritant – want heel flexibel ben ik dus niet – maar het heeft er wel in geresulteerd dat ik over het algemeen een enorm goede slaper in huis heb. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat er een zekere mate van voorspelbaarheid in zijn dagen zit omdat ik er echt van overtuigd ben dat ons kind daar zeker op langere termijn het allermeeste profijt van heeft. Dat wil niet zeggen dat mijn dagen van minuut tot minuut op voorhand al vastgelegd zijn hoor. Regels zijn er immers om gebroken te worden. Maar heel eerlijk, ik houd van ritme en regelmaat en mijn kind overduidelijk ook.

Dat is een eigenschap die ik als moeder absoluut niet bij mezelf vind passen. Ik had namelijk verwacht dat ik er zo eentje zou zijn die het kind altijd overal mee naartoe zou slepen, niet zou zeuren om een slaapje meer of minder en maar gewoon wat zou doen. Grappig vind ik dat, hoe iedereen op een hele andere manier de rol van moeder invult. Vol verwondering kan ik ook naar andere moeders kijken. Hoe zij juist heel makkelijk zijn, of misschien – net als ik – best een beetje meutig. Moeders die allerlei activiteiten met hun kind ondernemen, die hun baby absoluut geen suikers laten eten, waarbij het huis er altijd uitziet als een soort museum en zo zijn er nog duizend-en-één varianten. Op deze type moeders ben ik oprecht jaloers:

De knutselmoeder
Kleien, kleuren, knippen, plakken: de knutselmoeder doet het allemaal. Zonder problemen maakt zij van drie vouwblaadjes en dinosaurus en met washitape, stickers en viltstiften worden de mooiste creaties gefröbeld. Mijn knutselvermogen is vergelijkbaar met dat van een kind van anderhalf en daarom ben ik best wel jaloers op de knutselmoeder.

De gezonde moeder
Een groene smoothie als ontbijt, allerlei gezonde en versgemaakte hapjes en als tussendoortje ABSOLUUT GEEN LIGA WANT WEET JE HOEVEEL SUIKER DAARIN ZIT?! Ik wil niet zeggen dat ik mijn kind volprop met ongezonde meuk, maar een boterham met (biologische en speciaal voor baby’s ontwikkelde) chocopasta, een patatje of een hapje ijs gaat er best in bij ons vuilnisbakkie. Tijd om allerlei biologische, verse, gezonde maaltijden voor te bereiden heb ik niet en bovendien ontbreekt het aan talent in de keuken. De gezonde moeder, die zou ik best een beetje meer willen wezen.

De fashionable moeder
Het is echt niet zo dat Ticho er vaak uitziet als een landloper, maar een groot gevoel voor mode heb ik niet. Op Instagram zie ik dus altijd van die überhippe baby’s met überhippe moeders, die hun kind de leukste kleding aantrekken (en daar dan de meest perfecte foto’s van maken). Hoe komen ze toch aan al die webshops met handgemaakte originele kleding?! Volgens mij leef ik wat dat betreft écht op een andere planeet. On the other hand: ik vind een stoer spijkerbroekje met een mooie trui, een overhemd of t-shirt ook hartstikke leuk hoor. Maar oké, een heel klein beetje kwaliteiten van de fashionable moeder kan geen kwaad.

De opgeruimde moeder
Als ik een dag thuis ben samen met Ticho, dan is het aan het eind van die dag een enorme puinzooi in huis. Overal liggen kruimels brood, de vuile vaat staat in de gootsteen en als je niet oppast dan breek je je nek over rondslingerende blokken/vrachtwagens/ballen/knuffels. Gelukkig heb ik een man die een wat opgeruimder karakter heeft, want persoonlijk kan ik me totáál niet storen aan rommel. Duizend andere dingen om me druk om te maken, denk ik dan. Maar moeders waarvan het huis net een museum is, waarbij de kinderwagen blinkt, waarbij er nooit melkvlekken op de kleding zitten en die van hun luiertas geen broedplaats voor bacteriën hebben gemaakt: jealous.

Dit waren ze. De vier type moeders waar ik best wel eens een beetje jaloers op ben. Wat voor type moeder ben jij? En voel jij ook weleens iets van (gezonde) jaloezie naar één van bovenstaande varianten?

Bedankt voor het lezen!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *