Momlife, Persoonlijk

Wereld Bespaardag: mijn beste tips

In case you didn’t know: het is vandaag Wereld Bespaardag. Een dag die in het teken staat van minder geld uitgeven en meer geld overhouden.

Voor iemand met een structureel tekort op haar rekening, is het in principe iedere dag bespaardag. Je zou dus denken dat ik een talent heb voor zuunig leven, maar dat heb je mis. Dat tekort is niet uit de lucht komen vallen zeg maar. Ik ben een sucker voor nieuwe kleren, zowel voor mijzelf als voor Ticho, ik heb een shitload aan notitieboekjes, pennen, stickers, ik koop wekelijks voor een klein vermogen magazines en mijn boodschappen zijn negen van de tien keer duurder dan het budget dat Robert mij (uit voorzorg) gegeven heeft.

Mijn redding in dezen is de husband, die een beetje het tegenovergestelde van mij is als het op geld uitgeven aankomt. Het is dankzij hem dat ik niet failliet ben en het is dankzij hem dat ik niet ergens bedelend in een kartonnen doos woon. En hoewel het iets is waar we best een pittige discussie over kunnen voeren (“Ik wil niet nóg een trui aan, ik wil de verwarming omhoog”) ben ik hem daar ook best wel dankbaar voor.

Vandaag deel ik de beste bespaartips die wij in huis hebben. Komen ze:

 1. Die verwarming
  Ik durf wel met heel veel zekerheid te zeggen dat wij hier enorm op besparen. Dat ligt NIET aan mij, maar Robert is nogal scherp op de verspilling van gas, water en licht. Afgelopen jaar kregen wij van onze energieleverancier een behoorlijk bedrag terug en het is nu de sport om weer een stukje onder ons nieuwe maandbedrag te duiken. De verwarming gaat zo min mogelijk aan. Als het echt koud wordt dan kiezen we voor de houtkachel (of dus die extra trui) in plaats van voor de verwarming, de wasmachine draait enkel ’s nachts, wassen doen we in het weekend en de droger hebben we wel maar gebruiken we nooit.
 1. Boodschappen
  Op boodschappen kun je prima besparen. Tenminste, dat schijnt. Ik doe mijn best en wel op deze manieren:
  – Aanbiedingen
  Ik let een beetje op de aanbiedingen. Shampoos, tandpasta’s, scheerschuim, deo’s: alleen maar als het afgeprijsd is. En dan hoarden alsof mijn leven er vanaf hangt.
  – Weekmenu
  Dit doe ik dus niet meer, omdat ik er zo slecht tegen kan om alles ver vooruit te plannen, maar toen ik het een poosje wel deed, merkte ik absoluut dat het aantal impulsaankopen aanzienlijk lager was. Ik kocht enkel het nodige en verspilling was niet meer aan de orde.
  – De groenteboer en de markt
  Koop je groenten en fruit niet in de (dure) supermarkt, maar bij de groenteboer of op de markt. Het scheelt je absoluut wat euro’s.
  – Pin een vast bedrag
  Dit doen wij thuis dus wel. Iedere maand pinnen we een x-bedrag en daar doen we boodschappen van. Het is een soort lifegoal om wat geld over te houden uit de ouderwetse huishoudportemonnee. Dit doen we dan weer in een apart spaarpotje en dát geld gebruiken we voor onder andere de wintersport.
 1. Kleding in de sale
  Ik koop eigenlijk zelden kleding voor de volle mep. Natuurlijk, zo nu en dan verdwijnt er heus weleens iets tegen een klein beetje een te hoog prijsje in mijn winkelmandje, maar shoppen in de sale, daar ben ik best wel goed in. Ook kleding voor Ticho koop ik voornamelijk in de sale. Wel altijd een beetje gokken met de maten, maar het scheelt zo de helft.
 1. Beoordeel je vaste lasten
  Verzekeringen, energie, televisie en internet: allemaal vaste lasten waar je simpelweg niet onderuit komt. Door dit soort contracten collectief af te sluiten, bijvoorbeeld via sloopdecrisis.nl, kun je tientallen tot honderden euro’s per maand besparen.
 1. Maak spaardoelen
  Superfijn aan de ING: je kunt verschillende spaardoelen maken en dit werkt in mijn geval ontzettend motiverend. Ik heb dus een algemene spaarrekening en diverse spaardoelen voor onder andere een nieuwe camera, een nieuwe auto en Project Achtertuin.
 1. Marktplaats
  Toen ik zwanger was en volledig beheerst werd door hormonen, weigerde ik om spullen via Marktplaats te kopen en achteraf denk ik: zo dom. Want op Marktplaats staan echt meer dan voldoende prima spullen. Niet alleen voor baby’s, maar ook leuke (nog op te knappen) kastjes, tafeltjes, tuinsetjes und so weiter.
 1. Baby budget
  Een kind is duur, ik kan er weinig anders van maken. Het is daarom uiterst verstandig om met een vast budget te werken. Zo weiger ik bijvoorbeeld om Pampers te kopen als ze niet voor minsten vijftig procent afgeprijsd zijn (huismerk luiers zijn trouwens vaak ook helemaal prima) en spaar ik braaf de babyzegeltjes van Etos voor een gratis potje vitamine D. Ik kook standaard zoutvrij en als we wat over hebben maak ik er babyhapjes van en koop de meeste basics bij goedkopere winkels als Zeeman en Wibra. Maandelijks hebben wij een x-bedrag dat we kunnen en willen uitgeven aan Ticho en op zich lukt het me meestal aardig om me daaraan te houden. Meestal. Aardig. Ongeveer. Zoiets.
 1. Check toeslagen
  Huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag: als je in Nederland woont zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat je hier recht op hebt. Je kunt dit via de website van de Belastingdienst checken en ik zou je zeker aanraden om dat te doen. Ik kan je verzekeren: ze komen die toeslagen niet bij je brengen dus je zult er zelf werk van moeten maken.

Zo, nu ik dit allemaal gelezen heb vind ik het écht heel raar dat er geen kapitalen op mijn rekening staan. Ergens doe ik iets fout. Wie heeft er nog een goede tip voor me?


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *