Persoonlijk, Zwangerschap

Wat heb ik écht gemist tijdens de zwangerschap?

Gedurende een zwangerschap krijg je als vrouw aardig wat beperkingen opgelegd. Allemaal voor het goede doel, uiteraard, maar sommige dingen heb ik echt gemist.

Voornamelijk eten. Hadden jullie niet verwacht he? Maar tijdens een zwangerschap zijn allerlei voedingsmiddelen not done. Ik heb me er nooit heel erg in verdiept moet ik eerlijk zeggen, ik checkte gewoon continu het advies van het Voedingscentrum. Maar ik miste niet alleen het eten hoor. Ook allerlei alledaagse dingen waren met een groeiende buik nagenoeg onmogelijk. Wat miste ik het meest?

 1. Een broodje carpaccio

Op vrijdagavond ben ik bevallen en op zaterdag ontbeet ik met een broodje carpaccio. Die had ik zo intens gemist. Iedere keer als ik ging lunchen werd ik er gewoon een beetje verdrietig van dat dit stukje heaven on earth bestellen voor mij simpelweg geen optie was. Ik houd écht van een goed broodje carpaccio. Favoriet is de variant met rucola, pijnboompitten, parmezaan en truffeldressing.

 1. Sushi

Wat ik ook vrij snel na het baren weer in grote getalen mijn strot in kieperde was sushi. Tijdens de zwangerschap at ik het nog vrij regelmatig, maar dan wel altijd de varianten die honderd procent geschikt waren voor zwangere vrouwen. En als het op sushi aankomt, houd ik gewoon niet zo van beperkingen. Ik. Wil. Alles.

 1. Pizza carpaccio

Een beetje in lijn met het eerstgenoemde broodje, maar als jullie mij al langer volgen dat weet je dat de pizza carpaccio vrij regelmatig bij ons op het menu staat. Dat kon ik dus negen maanden lang wel vergeten.

 1. Biefstuk

Biefstuk moet goed rood zijn, anders is het geen echte biefstuk. Toch? Helaas is rauw vlees uit den boze als je zwanger bent. Die medium rare biefstuk, gebakken in zes liter boter en met een flinke dot kruidenboter er bovenop heb ik dus gemist.

 1. Een klein drankje

Over het algemeen ben ik geen enorme drinker. Het laten staan van alcohol leek me op voorhand dan ook no problemo. Maar ik was zwanger tijdens de wintersport (is bier), tijdens de lente (is eerste terras met rosé), tijdens de zomer (is heel veel barbecues met bier) en tijdens de nazomer (…). Je kunt je voorstellen dat dit zelfs voor een niet-regelmatige-drinker als ik tóch best wel lastig was. Toen ik eenmaal was bevallen dronk ik overigens na twee weken weer een biertje en met slechts anderhalve slok in mijn mik had ik al een drankhoofd van heb ik jou daar.

 1. Sporten

Voor iemand die na de bevalling in principe nauwelijks meer gesport heeft klinkt dit behoorlijk ongeloofwaardig, maar voordat ik zwanger was sportte ik dus graag en veel. Dat hield ik tot een week of 20 goed vol, maar toen was mijn lichaam uitgeput. Ik had mijn energie harder nodig voor het laten groeien van een baby in een lichaam dat voornamelijk druk was met misselijk zijn. Daar baalde ik van, want sporten gaf me een fijn gevoel. Misschien moet ik het weer eens actief gaan oppakken…

 1. Nachtrust

In niet-zwangere toestand slaap ik al geen acht uur per nacht en ben ik chronisch moe, maar met die enorme buik was slapen gewoonweg een drama. Met mazzel tikte ik de vier uurtjes in dromenland aan, maar vaker niet dan wel. Ik moest heel veel plassen, ik lag als een soort walvis op het droge door het bed te spartelen, had last van maagzuur, kon niet op mijn rug liggen (want benauwd) terwijl dat mijn favo slaaphouding is en omdat ik zoveel wakker was irriteerde ik me KA-POT aan het gesnurk, geadem en het bewegen van Robert. Echt, die nachten waren verschrikkelijk en ik miste mijn ontmoetingen met Klaas Vaak.

Ik geloof dat dit wel de zeven dingen waren waar ik bijna dagelijks met weemoed aan dacht terwijl er een prachtig baby’tje in mijn buik woonde. Waren er dingen die jij enorm miste tijdens de zwangerschap?

Bedankt voor het lezen!


Volg je mij al op Instagram?
Volg je mij al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

4 Comments

 1. Ik heb niks echt gemist behalve mijn eigen kleding! Positiekleding vind ik of lelijk, of duur en ik vond het zonde om voor die paar maanden veel geld uit te geven. Dus had ik net genoeg kleding om elke dag van de week iets aan te trekken. Week in, week uit hetzelfde.

 2. Ik ben gek op rauw vlees en rauwe vis…. hoe rauwer hoe lekkerder. Het viel dan alle drie de keren enorm tegen dat ik dat juist tijdens de zwangerschap officieel niet mocht. Officieel dan…. mijn gynaecoloog vond het niet zo’n probleem dat ik af en toe een broodje rosbief at. Hij vertelde dat ik, door t eten van al die koeien en zalmen, waarschijnlijk allang een keer die bacterie op heb gelopen en dus hartstikke immuun zou zijn. In België wordt standaard geprikt op antistoffen tegen deze bacterie. In Nederland doen ze dat niet, en verbieden ze je zo ongeveer alles wat smakelijk is, te eten. Je hoort het, eigenwijs als ik in alles ben, deed ik er niet te moeilijk over. Alcohol, roken en drugs zijn wat mij betreft echt een not done !

 3. Ha, zoals jij je carpaccio hebt gemist, zo miste ik mijn filet americain! 🙂 hele kraamweek gegeten en nu het weer mag zeker 2 a 3 keer per week!

 4. Bier. Absoluut bier 🙂 In gezelschap, in de kroeg, op een festival, op een terras. Ik had er zin in en dat het niet mocht vond ik rot. Ik was nog vergeten dat dit ook tot na de bevalling geldt, want dan komt het hele borstvoedingsgedoe. Ik produceerde zo weinig dat ik ook echt niks wou “afkolven en weggooien”. Oud en Nieuw dus ook zonder drank met een baby van 1 maand oud… Ik was zo blij toen ik weer ongegeneerd een biertje kon drinken! Heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *