Persoonlijk

Waarom ik in Team Soundos zit

Het zal werkelijk niemand in TV-kijkend Nederland ontgaan zijn: Expeditie Robinson is weer begonnen en daar wordt behoorlijk wat over geschreven.

Of nou ja, niet over het programma an sich, maar over één van de kandidaten. Sounds el Ahmadi – je kent haar misschien wel van Wie Is De Mol, Vier Handen Op Een Buik of haar (korte) optreden als huiscomedian bij DWDD – is dit jaar de persoon die alle Robinson-fans met elkaar verbindt. Maar dan niet op positieve wijze. Neen, alle 1,2 miljoen kijkers zijn het er unaniem over eens: die Soundos, die moet zo gauw mogelijk uit het programma.

Goed, eerlijk is eerlijk, ze is behoorlijk aanwezig en had op het eiland weinig incasseringsvermogen, maar laten we even een greep nemen uit de reacties op Facebook en Instagram.

“Ga terug naar je eigen land.”
“Je bent al bruin genoeg, Bruine aap.”
“Wat een onsympathiek mens is zij. Bah!”
“Minder! Minder! Minder!” (??????????)
“Irritant wijf, die Soundos”
“Die vrouw heeft echt een afwijking. Wat een gek!”
“Soundos is kut.
“Kan zij naar een gesloten inrichting?”

Ik vind dit soort reacties dus heftig. Heel heftig. En het feit dat Soundos herself dit ongetwijfeld ook te lezen krijgt, maakt me zelfs een beetje misselijk. Nou vraag ik me dus af: WAAROM zou je zoiets op Facebook of Instagram zetten? Ik kan er dus ab-so-luut niet bij. Want oké, het is misschien niet je favoriete deelneemster van dit seizoen en oké, je vindt haar misschien heel irritant en debiel en vervelend en vermoeiend, maar het is televisie hè mensen. Telvisie. Da’s dus niet de werkelijkheid. Er wordt – je gelooft het niet – geknipt en geplakt. Er worden types neergezet, mensen worden geframed. Buiten dat, wát IN HEMELSNAAM hebben haar Marrokaanse roots hiermee te maken? Hoe kun je zo reageren op iemand die je helemaal niet kent. Hoe kun je überhaupt zo reageren? Het is toch zonde om je anderhalve hersencel te gebruiken om dit soort walgelijkheden te verzinnen en verspreiden? Of vinden deze onderkruipsels van het internet dit alles geoorloofd onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’? Zoveel vragen. Zoveel. Vragen.

“Pesten is een stelselmatige vorm van agressie waarbij één of meer personen proberen een andere persoon fysiek, verbaal of psychologisch schade toe te brengen. Bij pesten is de macht ongelijk verdeeld.” Dit is de definitie van pesten en als we hier even heel goed naar kijken, dan kunnen we toch niet anders dan concluderen dat Soundos simpelweg gepest wordt? Pesten, waar we onze kinderen voor waarschuwen en waarvan we hopen dat het ons of onze kinderen nooit zal overkomen. “Ik ben altijd de underdog, ik moet altijd terugvechten, ik moet altijd vechten voor mijn plek en nu heb ik zoiets van: dat is wat ik doe, al mijn hele leven lang.” Deze woorden sprak mevrouw El Ahmadi in de vorige aflevering, toen zij als enige niet gekozen werd voor een nieuw Kamp Noord of Kamp Zuid en op de één of andere manier raakte het me. Want ze heeft gelijk. Door de mensen die dingen roepen als ‘Ga terug naar je eigen land’ en “Minder! Minder! Minder!” ís het ook echt zo dat terugvechten haar tweede natuur geworden is. Ik hoop dat haar vechtersmentaliteit ervoor zorgt dat ze op het ‘Eiland van de Onbekenden’ goed weet te overleven, dat ze terugkomt en dat ze iedereen eruit speelt. Dat hoop ik.

Ik weet eigenlijk ook niet zo goed waar ik heen wil met dit stukkie, maar ik weet wel dat ik dus in Team Soundos zit. Ten eerste heb ik altijd een zwak voor mensen die in de minderheid zijn, ten tweede is Soundos de enige die een beetje jeu geeft aan dit verder gruwelijk saaie seizoen van Expeditie Robinson (dit verklaart volgens mij meteen waarom zij door de makers van het programma wordt weggezet als gekkie en mark my words: Niels is de volgende) en ten derde is zij eerlijk en recht voor zijn raap en daar houd ik van. Een paar weken geleden had ik een gesprek met iemand en toen ik de opmerking maakte dat je kop eraf wordt gehakt als je die boven het maaiveld uitsteekt en dat hoge bomen veel wind vangen, sprak deze (wijze) man: “Niet als je goed geworteld bent.” En dat, lieve mensen, is Soundos haar kracht. Zij is absoluut goed geworteld, in tegenstelling tot al die losgeslagen internetpesters die daar nog héél veel van kunnen leren!


Volg je ons al op Instagram?
Volg je ons al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

4 Comments

  1. AMEN!

  2. Hi Anouk, net pas je blog ontdekt, leuk om te lezen! Deze post over Sounds heb ik lachend naar mijn lief ge-appt. Hij haat Soundos ook en heeft vrienden ingeschakeld die Expeditie Robinson kijken en hem waarschuwen. Hij wil pas aanhaken als Sounds eruit ligt. Hij vindt haar “niet grappig, terwijl ze zichzelf wel grappig vindt” en irritant luidruchtig en een grote mond hebben… met veel domme opmerkingen… ofzo… Het is soms een beetje onduidelijk wat ie nou bedoelt, maar de ergernis is wel duidelijk! Ik ben milder, heb Soundos wel eens stand-up comedy doen. Soms is ze grappig, soms niet. Ik ben meer op jouw hand. Een luidruchtige, vrouw met een grote mond is hartstikke welkom om wat feministische barrières omver te trappen! #TeamSoundos

  3. Hi Anouk, net pas je blog ontdekt, leuk om te lezen! Deze post over Sounds heb ik lachend naar mijn lief ge-appt. Hij haat Soundos ook en heeft vrienden ingeschakeld die Expeditie Robinson kijken en hem waarschuwen. Hij wil pas aanhaken als Soundos eruit ligt. Hij vindt haar “niet grappig, terwijl ze zichzelf wel grappig vindt” en irritant luidruchtig en een grote mond hebben… met veel domme opmerkingen… ofzo… Het is soms een beetje onduidelijk wat ie nou bedoelt, maar de ergernis is wel duidelijk! Ik ben milder, heb Soundos wel eens stand-up comedy doen. Soms is ze grappig, soms niet. Ik ben meer op jouw hand. Een luidruchtige, vrouw met een grote mond is hartstikke welkom om wat feministische barrières omver te trappen! #TeamSoundos

  4. Soundos heeft toch wel 1 van de meest walgelijke persoonlijkheden die tot nu toe ooit bij robinson is geweest.
    Vrijwel niemand had ooit van haar gehoord voordat ze aan robinson begon, en nu is ze semi bekend vanwege haar labiele gedrag vanaf dag 1. Helaas zit ons kleine landje tegenwoordig vol met dit soort gare mensen die denken dat ze de beste zijn en geen enkele vorm van morele waarde kennen. Vanaf dag 1 maar even aankondigen dat IEDEREEN naar je moet luisteren omdat je een moeder bent, en ondertussen maar denken dat iets wat vrijwel elke vrouw doet iets is wat je SPECIAAL maakt? Extremistische arrogantie, van de bovenste plank gestoord. Ben ik een specialist in darm flora omdat ik iedere dag naar het toilet ga?

    Zwakbegaafd vrouwtje die Soundos, ben ook best wel blij dat de makers van deze show ervoor hebben gekozen haar zo voor schut te zetten op tv.

    En houd toch op met je feministische gelul joh, als ze ook maar iets doet is de vrouw als belachelijk neer te zetten. Zeuren alle vrouwen zo erg als Soundos? Zijn alle vrouwen zo achterbaks en negatief als Soundos? Ik mag toch hopen dat je de meer competente vrouwen die in deze serie zitten, de vrouwen die hun best doen en zich van hun sterke kant laten zien, dat je die als voorloper van feminisme zet, als boegbeeld. Niet iemand die de hele dag wat op het strand ligt, 3 takjes hout sprokkelt en loopt te zeuren dat haar bedje niet lekker ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *