Persoonlijk

De Week van de Opvoeding & How2Talk2Kids

“It takes a village to raise a child”, zo luidt een oud Afrikaans gezegde. Dit betekent zoiets als: om een kind goed op te voeden is het belangrijk iedereen in de directe omgeving daarbij te betrekken.

Komende dagen staat in het teken van De Week van de Opvoeding. Het thema dat dit jaar centraal staat is ‘buiten de lijntjes’. Een mooi thema, dat wat mij betreft prima weergeeft hoe het ouderschap in elkaar steekt.

Buiten de lijntjes
Zodra je een kind in je armen hebt, krijg je namelijk te maken met allerlei gemiddeldes, standaarden en verwachtingen. In de praktijk blijkt echter dat geen enkel kind in een hokje te stoppen is en ze dus allemaal – op welke manier dan ook – buiten de lijntjes gaan. Maar ook voor de opvoeder kan het geen kwaad om zo nu en dan eens over die welbekende lijn te gaan. Nieuwe inzichten, frisse ideeën, innovatieve oplossingen: je vindt ze buiten de gebaande paden. De Week van de Opvoeding kan je daarbij helpen. Het draait allemaal om het bespreekbaar maken van veelvoorkomende problemen, het uitwisselen van briljante tips – ook met professionals zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin – en het helpen van andere moeders. Een kind opvoeden is namelijk absoluut geen makkelijk klusje. Heb je weleens écht nagedacht over de manier waarop je jouw kleintje groot wil brengen? Met welke bagage je hem of haar de wijde wereld in wilt sturen? Wat voor soort mens je hoopt dat hij of zij wordt?

How2Talk2Kids
“Speak to your children as if they are de wisest, kindest, most beautiful and magical humans on earth, for what they believe is what they become” vind ik een prachtige quote. Met dit in mijn achterhoofd probeer ik dan ook altijd met mijn kind te communiceren. Een handig boek, vol met interessante inzichten, dat mij daarbij helpt is How2Talk2Kids van Adele Faber en Elaine Mazlish. Deze auteurs omschrijven in hun boek allerlei communicatievaardigheden die ertoe zullen leiden dat je jouw kind zonder straffen en belonen opvoedt. Persoonlijk vind ik dat heel erg interessant. Ik ambieer namelijk absoluut geen rol als strenge moeder, maar moeder van een losgeslagen exemplaar is ook niet echt wat ik voor ogen heb. Het boek leert je onder andere hoe je jouw kind kunt prijzen, hoe je democratisch keuzes kunt maken zonder dat je de ‘leiding’ verliest én hoe je – ontzettend belangrijk – duidelijke grenzen kunt stellen zonder dat dit de band tussen jou en het kind aantast. Het gevolg: een kind dat verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen gedrag, dat weet wat de consequenties zijn en een kind met een goed zelfbeeld. Daarnaast leer je als ouder hoe je – voornamelijk op latere leeftijd – beter kunt omgaan met woede en frustratie van je kind.

Geen nee
Op dit moment is Ticho bijna één jaar. Natuurlijk zijn er al genoeg momenten geweest waarop ik in een split second moest beslissen hoe ik ergens op ging reageren. Ondanks zijn leeftijd heeft hij namelijk dondersgoed in de gaten wat wel en niet door de beugel kan. Een voor mij (belangrijk) punt van aandacht en iets waar ik echt nog aan wil werken, is het vermijden van het woordje ‘nee’. Een hele uitdaging, kan ik je vertellen. Een voorbeeld: Ticho speelt het liefst óf met mijn telefoon, óf met de digitale camera, óf met de afstandsbediening. Een ‘nee Ticho, afblijven’ is instinctief mijn eerste opmerking op het moment dat ik die grijpgrage handjes naar één van deze attributen zie gaan, maar beter is het om hem uit te leggen dat het geen speelgoed is en hem meteen iets anders aan te bieden. Of het op langere termijn bijdraagt aan een tevreden kind, I don’t know, maar het is wat mij betreft meer dan het proberen waard.

Ben je benieuwd naar de boeken uit de serie How2Talk2Kids, dan kun je hier op hun website (klik!) een kijkje nemen. Gebruik jij een leidraad bij de opvoeding van je kind? Of doe je ‘gewoon’ wat je moederhart je ingeeft? Laat het me weten in de comments of op Instagram. Ik ben benieuwd!

Bedankt voor het lezen!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *