Momlife, Persoonlijk

De Dag van de Leidster

Het is vandaag de derde donderdag van september en dat betekent dat het de Dag van de Leidster is. Een mooi moment om de dames en heren op het kinderdagverblijf eens in het zonnetje te zetten. Want dat verdienen ze wel hoor!

Iedere donderdag brengen wij onze Ticho naar de opvang. Daar worden zijn tranen gedroogd, krijgt hij schone luiers, mag hij lekker spelen en slapen, eet hij groenten en fruit en met een beetje mazzel wordt er ook nog eens een leuke activiteit ondernomen. Ondanks dat het wegbrengen vrijwel altijd voor drama zorgt (lees hier maar even), laat ik hem nooit met een naar gevoel achter. Dat komt omdat mijn kind in hele goede handen is bij zijn leidsters.

Kijk, ik begrijp wel dat je zou kunnen vinden dat het onzin is, zo’n dag van de leidster. Want ja, er is ook geen dag van de redacteur of dag van de accountmanager. Dus waarom dan wel een variant voor de helden van de kinderopvang? Nou hierom:

  1. De leid(st)ers hebben superpowers, ik zweer het. Waar het mij – met één kind – geregeld overkomt dat ik halverwege de middag nog steeds in mijn ochtendjas loop en enkel functioneer op koffie omdat ik gewoon niet zou weten waar ik de tijd voor een ontbijt vandaan had moeten halen, hebben de leidsters op de opvang de boel prima onder controle terwijl er een stuk of acht van die aandachtvragende, gillende en hongerige apen rondrennen, -kruipen of –tijgeren. In principe vind ik dat ze alleen al voor dit kunstje een eigen dag verdienen. Of een week. Of een maand. Mínstens.
  2. Ze hebben engelengeduld, die leid(st)ers. Misschien nog wel meer dan dat. Vervelende kinderen, jankende baby’s, irritante moeders die allerlei ingewikkelde wensen en eisen hebben: het is dagelijkse kost en ze slaan zich er kranig doorheen zonder een moord te plegen. Ik vind het zo intens knap en zou het ze absoluut niet nadoen. Ik ben niet per se heel ongeduldig, maar als ik als leidster op een crèche zou werken dan denk ik tóch dat het aantal kindjes stevig zou afnemen…
  3. Ze zorgen met liefde voor ons kostbaarste bezit. Ik weet natuurlijk niet hoe het met de leidsters bij jou op de opvang zit, maar wij hebben het getroffen. In het boekje dat Ticho na ieder dagje op de opvang meekrijgt en waarin zij dan opschrijven hoe het gegaan is, lees ik altijd dat ze lekker hebben gekroeld, gespeeld en geslapen. Zo nu en dan gaan ze met al die koters op pad – bijvoorbeeld naar de supermarkt of de landwinkel – en er worden ook weleens creatieve activiteiten ondernomen (wat echt fantastisch is want dan hoef ik dat thuis niet meer te doen). Kijk, in principe krijgen ze daar natuurlijk voor betaald en betalen wij daar zes maandsalarissen per jaar voor, maar het is niet niks om de zorg van het kind van een ander op je te nemen. Da’s een pittige job, een enorme verantwoordelijkheid en ik zou het ze absoluut niet na (durven) doen.

Dussssss, mocht je vandaag toevallig nog in contact komen met de helden en heldinnen die met alle liefde en geduld voor jouw kroost zorgen, geef ze dan eens een extra complimentje. Bedank ze voor het feit dat ze zo nu en dan de zorg- en opvoedingstaken van je overnemen zodat jij dat gewoonweg even níet hoeft te doen en trakteer ze op een welverdiende doos bonbons!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

  1. Wat ontzettend leuk om te lezen hoe je over mijn baan denkt. Er is niks leukers dan de hele dag tussen gezellige kindertjes je werk te mogen doen 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *