Persoonlijk, Zwangerschap

De zwangerschapskilo’s

Ik wilde eigenlijk een blogpost schrijven over zelfverzekerdheid, maar kwam na een paar regels tot de conclusie dat het voornamelijk over die ellendige zwangerschapskilo’s zou gaan.

Dat is momenteel namelijk een beetje een dingetje als we het hebben over zelfverzekerdheid. Ik ben niet het type dat onzeker in een hoekje gaat zitten piepen, maar om nou te zeggen dat ik op dit moment heel blij wordt van mijn spiegelbeeld? Nee. Tel daarbij op dat ik weet dat anderen mensen er (het liefst) achter mijn rug om – hoe anders?! – over praten en de ingrediënten voor een complex zijn compleet.

Ik wil wel even beginnen met een kleine disclaimer vooraf. Een gezond gewicht is belangrijk. We weten immers allemaal dat zowel over- als ondergewicht hele vervelende gevolgen kan hebben. Maar een gezond gewicht kan wat mij betreft best wel variëren. Afhankelijk van je lengte, van je bouw en van de situatie waarin je je bevindt, kun je zelf bepalen wat voor jou acceptabel is. Als ik naar mezelf kijk, dan woog ik altijd ergens tussen de 65 kilo en de 75 kilo. Ik heb de afgelopen jaren aardig wat geschommeld. Met mijn 1.75 meter was eigenlijk ieder gewicht binnen die marge prima. Natuurlijk, 75 kilo is niet bepaald weinig, maar laten we wel wezen: je kunt er in combinatie met mijn lengte prima mee in maatje 40/42 en dat is dan weer hartstikke gemiddeld. Minder dan 65 kilo ga ik echt never nooit niet wegen maar meer dan 75 kilo was ook niet de bedoeling.

Maar ja, toen raakte ik dus zwanger. Mijn buik groeide en de rest van mijn lijf deed vrolijk mee. De gewichtstoename kwam heus niet alleen door de baby. Ik nam een beetje veel stroopwafels, een beetje veel chips, een beetje veel milkshakes. En toen werd mijn gewicht dus ook een beetje veel. Uiteindelijk kwam ik tijdens de negen maanden dat Ticho in mijn buik zat een kilo of vijftien aan. Helemaal niet extreem volgens mij. Eigenlijk hoopte ik dat deze kilo’s er redelijk makkelijk weer af zouden gaan, maar dat was niet het geval.

Inmiddels zit ik dus al negen maanden lang met wat extra Anouk opgescheept. Nog een kilo of vijf, mínstens. Soms kan ik me daar echt enorm aan storen, vooral als ik andere mensen hoor zeiken over hun gewicht, over calorieën, over koolhydraatarm en extreem healthy eten. Want, denk ik dan, als jij je eigen platte bil en skinny legs al wil behoeden voor een extra laagje, wat moet je dan in vredesnaam wel niet van mij denken? Maar dat gevoel van ontevredenheid en onzekerheid (tóch een beetje bang voor de mening van een ander) duurt nooit lang. Want beste mensen.

  1. Mijn ietwat uitgedijde lichaam heeft mij het aller- aller- allermooiste ooit gegeven: onze prachtige, gezonde zoon. Dat is niet niks en dat je wat gebruikssporen ziet – in welke vorm dan ook – is dus niet (ik herhaal NIET) raar.
  2. Op zich zegt mijn gewicht niks over mij als persoon. Ik ben namelijk nog steeds dezelfde Anouk als vóór dat extra gewicht. Het feit dat anderen er problemen mee hebben zegt meer wat over hun. Toch?
  3. Ik ben niet ongezond zwaar. Zoals ik helemaal bovenaan aan zei: een gezond gewicht is belangrijk en ‘gezond’ is voor iedereen anders. Op dit moment ben ik niet ongezond, al ben ik me er heus wel van bewust dat wat gewichtsverlies er absoluut voor zal zorgen dat ik fitter raak en beter in mijn vel zit, letterlijk.

Dus, aan de kilo’s wordt gewerkt want het is niet chill om je onzeker te voelen over je eigen lichaam. Maar het zou ook zo fijn zijn als dat eeuwige #bodyshaming tot een einde komt. Dat mensen zich lekker druk gaan maken om hun eigen skinny ass in plaats van die minder skinny ass van een ander (van mij dus, in dit geval). Want hoewel ik andermans stiekeme gelul best makkelijk naast me neer kan leggen, is het heus niet leuk om te horen dat andere mensen een mening over mijn lichaamsbouw hebben of de noodzaak voelen om dit te bespreken, bekritiseren of whatever. Dus, afgesproken? Beloof ik dat ik voor Ticho zijn eerste verjaardag weer op mijn pre-pregnancy-weight ben.


Volg je mij al op Instagram?
Volg je mij al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *