Momlife

Ticho’s favoriete speelgoed

Kinderen en speelgoed, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Soms de redder in verdrietige/boze/spannende/langdurende tijden, soms je oorverdovende/lichtflitsende/irritante vijand.

Tijdens mijn zwangerschap heb ik me best wel goed verdiept in speelgoed en de verschillende varianten daarvan. Zo heb ik geleerd dat er passief speelgoed is. Dit zijn dingen waarmee je kind zélf aan de slag moet. Dingen zonder batterij, zeg maar. Dit soort speelgoed stimuleert de creatieve ontwikkeling van je kind (en is een zegen voor je gehoor, maar dat terzijde). Er is ook actief speelgoed. Speelgoed dat, zoals het woord al doet vermoeden, zelf actief is. Dingen mét batterij dus. Vaak vinden kinderen dit type speelgoed ontzettend leuk, maar leren ze er weinig van. Behalve dan op een knopje drukken.

Ticho’s favorieten
Ik had een jaar geleden – toen ik nog vrij naïef en onnozel was – een behoorlijk uitgesproken mening over het speelgoed dat welkom was in mijn huis. Zo moest het van hout zijn, een beetje in mijn interieur passen en vooral geen herrie maken. Uiteraard werd mij vaak genoeg verteld dat het vrij onrealistische wensen waren. Want kinderen houden nu eenmaal van dingen die herrie maken, dingen die niet in je interieur passen vanwege fluorescerende kleuren en dingen die een gruwelijke herrie maken. Of dat hier ook het geval is, ga ik vandaag vertellen. Wat is Ticho zijn favoriete speelgoed?

 1. Geen speelgoed
  Nou, met stip op één staat de Invisibobble. De wat? De Invisibobble. Zo’n spiraalvormig haarelastiek. Op de hielen gevolgd door het pak snoetenpoetsers. Oh en mijn telefoon. Weet je wat ook favoriet is? Lege pakjes en zakjes. En wc-rollen. Eigenlijk alles wat geen speelgoed is dus.
 2. De vuurtoren
  De welbekende en bij velen zeer geliefde vuurtoren van de HEMA staat ook hier vrij hoog op de favorietenlijst hoor. Niet dat ons kind één voor één die schijven eraf haalt en ze vervolgens weer terug schuift. Nee, ons kind haalt met grof geweld de schijven van de toren en stopt deze vervolgens in zijn mond. Superleuk spel.
 3. De blokkenkar
  Dit is het enige speelgoed dat nog een beetje interieurproof is: de blokkenkar van Little Dutch. Natuurlijk bedoelt om je kindje achter te laten lopen, maar hier voornamelijk gebruikt als soort van kinderwagen (check hier maar). Ticho kan nog niet lopen en het ziet er ook niet echt naar uit dat hij dit op zeer korte termijn gaat doen, dus tot die tijd gebruikt hij de blokkenkar voornamelijk om de blokken uit te halen, weg te gooien, mee te slaan en ga zo maar door.
 4. Een zingend boek
  Zo zó ZO veel haat voor dit ding. Een zingend boek, hoe erg wil je het hebben. Allerlei valse kinderliedjes schallen door de woonkamer op het moment dat dit ding opengeslagen wordt. Ook kun je op kleuren en getallen drukken (en uiteraard wordt dan benoemd op welk(e) kleur/getal gedrukt is) en er staan verhaaltjes in. Gelukkig heeft meneertje zelf nog niet helemaal door hoe dit allemaal werkt, dus het is nog te overzien.
 5. Een ballendoos
  Ja, ik weet even niet hoe ik dit beter kan omschrijven, maar deze bedoel ik. Een ding met ballen erin en als je dan op die knop bovenop drukt dan schieten die ballen door het omhulsel. Op zich vind ik dit dus prima speelgoed. Het maakt geen herrie, hij moet zelf actie ondernemen om ergens beweging in te krijgen (met andere woorden: geen batterij) en het ziet er best gezellig uit.

Toen Ticho nog een stuk kleiner was, speelde hij voornamelijk met zijn Oball. Dat ding heeft zijn geld wel hondermiljoen keer opgebracht. Ook Sophie Giraf was favoriet én zo’n trillend spinnetje aan zijn MaxiCosi. Wat is het lievelingsspeelgoed van jou kind? En is dat de afgelopen jaren/weken/maanden veranderd?

Bedankt weer voor het lezen!


Volg je mij al op Instagram?
Volg je mij al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

 1. Ohhhh zo zo herkenbaar dit! Bobbie heeft heel veel dingen waar van ik ze liever niet in huis had gehaald maar als ik dan haar lieve vrolijke lachende snoetje zien dat geniet van op knopjes drukken, let iT goooooo!

  Bobbie vind boeken echt meer dan geweldig, heeft geen rust in dr kontje behalve met een boekje, dat wordt langs alle kanten uitgepluist!

  Stapel bekers van de kruidvat, GE-WEL-DIG! Dagelijks wordt hier mee gespeeld en ze kosten geen drol! Een bal, bal met rammels, auto’tje, telefoontje (van dille en kamille)..

  De loopkar, konijn en blokken kar om achter aan te lopen, kruipen en klimmen…

  Maaar ook vooral alles wat geen speelgoed is en ze reactie mee uit lokt (lees, afstandsbediening, telefoon, lichtknopjes, deuren)

  Er valt ook zo veel te ontdekken!

 2. Grappig dit. tygo speelde als baby altijd met wasknijpers en een wasbolletje. Daar was hij echt heel lang zoet mee.
  Bij noah is de houten vuurtoren van Ikea met stipt zijn meest geliefde speelgoed. Daar kan hij zich echt een hele middag mee vermaken. Ik heb er laatst nog 1 voor hem bij gekocht. Dat kind was zo verschrikkelijk blij dat hij nu 2 torentjes heeft 🤣 Daar kunnen geen toet toet auto’s tegenop, die helaas ook in overvloed in huis aanwezig zijn evenals de vele Duplo en ander schreeuwerig lelijk speelgoed waar je je nek over kan breken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *