Momlife, Persoonlijk, Zwangerschap

Ontzwangeren: hier heb ik last van

Negen maanden of en negen maanden af, zeggen ze. Nou, de negen maanden ontzwangeren zijn inmiddels al even voorbij dus het is tijd om de balans op te maken.

Dat hele ontzwangeren was een ding dat ik best wel onderschat had. Ik bedoel, hoe erg kan het allemaal zijn? Die dikke buik is weg, je blaas kan zich weer normaal vullen, je bent niet meer misselijk. Nou, erg dus. Er zijn een aantal kwalen waar ik echt nog wel even last van heb gehad en die nu, na bijna tien maanden, nog steeds niet helemaal over zijn.

(Baby)haar
Laat ik maar met de allerergste beginnen: babyhaar. Het schijnt zo te zijn dat je tijdens een zwangerschap geen haren verliest. Dat was bij mij overduidelijk ook het geval. Nog nooit in heel mijn leven had ik zulk dik en lang haar. Op dat moment dus een fijne bijwerking van de baby. Maar toen die baby uit het lichaam verdween, was het ook meteen gedaan met die volle haardos. Regelmatig heb ik met hele plukken haar in mijn handen gestaan, ik heb overwogen om de dokter te bellen (want dit kan toch niet goed zijn?!), ik heb supplementen geslikt, ik heb mijn haar afgeknipt, ik heb alles geprobeerd. Maar niets hielp. Er is zo gruwelijk veel haar uitgevallen. En dat begint dus nu weer een beetje te groeien. Het resultaat: babyhaar op mijn voorhoofd en piekhaar everywhere. Waar ik mijn scheiding ook doe, er steken altijd fluisjes omhoog. Het ziet er niet uit en er is niets aan te doen.

Opvliegers
Alsof ik in de overgang zit. Op de meest vreemde momenten krijg ik het zo onwijs warm. Het zweet breekt me uit en ik word er zelfs een beetje dizzy van. Het liefst zet ik altijd en overal een raampje open voor frisse lucht. Inmiddels neemt het aantal opvliegers wel af, dus ik heb goede hoop dat dit binnenkort écht voorbij is.

Geheugenverlies
Oh, dit is zó niks voor mij. Ik ben zo iemand met een olifantengeheugen. Iemand die drie jaar na dato nog precies weet wie wat wanneer gezegd heeft en welke kleding de buurman van zes huizen verderop droeg tijdens de straatbarbecue vorig jaar. Nou, da’s nu wel even andere koek. Mijn geheugen is een gatenkaas. Ik vergeet zo ontzettend veel. De meest knullige dingen ook. Ik vergeet welke boodschappen ik moest halen op het moment dat ik in de supermarkt sta. Ik reken vervolgens mijn boodschappen af en loop zo naar buiten terwijl de boodschappen nog op de band liggen. Ik weet mijn postcode niet meer. Mijn telefoonnummer opnoemen is ineens een gedoe. Afspraak met me gemaakt? Grote kans dat ik ‘m niet nakom. Vergeten. Heel irritant.

Vermoeidheid
Voor het babytijdperk was ik een avondmens in hart en nieren. Geen enkele nacht kwam ik aan voldoende slaap, want in verband met mijn werk stond mijn wekker tussen zes en half zeven. Dat ging toen allemaal prima. Natuurlijk was ik wel eens moe en moest ik af en toe even bijslapen, maar met koffie to the rescue functioneerde ik naar behoren op zes uurtjes slaap. Inmiddels niet meer. Misschien komt het omdat het hebben van een kind gewoon een energieslurpende aangelegenheid is, want of ik nou zes, zeven, acht of vijftien uur per nacht slaap: ik ben altijd moe. Nog steeds. Na tien maanden. Moe.

Emoties
Nou, die heb ik weer onder controle, al zeg ik het zelf (je mag het voor de volledigheid nog wel even bij Robert checken hoor). Zo’n drie maanden na de bevalling begon ik met de pil en eigenlijk voelde ik me toen continu een soort depressieve en overprikkelde tikkende tijdbom. Klaar om woest te worden óf huilen. Na een paar maanden besloot ik te stoppen met deze vorm van anticonceptie en sindsdien gaat het stukken beter. Ik ben niet zo enorm labiel meer.

Overige bekende post-pregnancy-issues – een moeilijke stoelgang, schildklierproblemen, hoofdpijn, bekkenklachten en meer – zijn gelukkig aan mij voorbij gegaan. Eigenlijk mag ik dus helemaal niet klagen. Had jij heel veel last van die ‘negen maanden af’? En wat waren dan de kwaaltjes waar jij het meeste last van had? Of viel dat ontzwangeren je alles mee? Laat het me weten want ik ben reuzebenieuwd.

Bedankt voor het lezen!


Volg je mij al op Instagram?
Volg je mij al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

  1. Haar 🙋
    Opvliegers 🙋
    Geheugenverlies 🙋
    Vermoeidheid 🙋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *