Momlife, Persoonlijk

Ons ritme: negen maanden

Toen Ticho een half jaar oud was, schreef ik een blogpost over ons ritme op dat moment. Je kunt je voorstellen dat daar – nu we drie maanden verder zijn – het één en ander in gewijzigd is.

Natuurlijk is ieder kindje anders en valt een baby simpelweg niet in een schema te proppen. Toch is het prettig om een heel klein ieniemienie beetje te weten hoe het ritme van andere kindjes eruit ziet. Toch? Daarom dus een verse update van mijn kant. Wat is het schema van mijn negen maande oude baby op een dag dat ik niet hoef te werken?

07.00 uur – Rond dit tijdstip horen we de eerste geluidjes uit de babykamer. Robert maakt beneden een fles klaar, haalt Ticho uit bed, verschoont zijn luier, legt hem bij mij in bed en vertrekt naar zijn werk.

07.30 uur – De eerste fles van de dag zit erin. We spelen en kroelen nog wat in het grote bed en verkassen daarna naar beneden. Hier leg ik Ticho op zijn kleed met wat speelgoed en terwijl hij zichzelf prima weet te vermaken ga ik ontbijten en koffie drinken.

09.00 uur – Het is tijd voor zijn eerste slaapje van de dag. Rond deze tijd breng ik hem naar boven en leg hem zonder gedoe in bed. Meestal gaat meneertje nog even spelen maar eigenlijk valt hij daarna vrij snel in slaap.

Het ochtenddutje duurt meestal anderhalf tot twee uur. In deze tijd ga ik douchen, nog meer koffie drinken en wat werken. Soms voor de blog, soms voor mijn werk.

10.30/11.00 uur – Als mijn kleine vriendje wakker is, krijgt hij zijn fruithapje. Dit gaat erin als zoete koek.

Na het dagelijkse portie fruit is het tijd om wat leuks te gaan doen. Meestal brengen we een bezoekje aan een vriendin, gaan we naar de winkels (vooral leuk voor mama), lopen we een eindje of gaan we kijken op de kinderboerderij.

13.00 uur – Tijd voor een boterham! We begonnen rond zes maanden met een broodkorstje. Al gauw werd dit een een halve boterham, een hele boterham en inmiddels zijn het er twee. Meestal beleg ik ‘m met sandwichspread of smeerkaas. Bij zijn oppasadresjes krijgt hij ook weleens jam of stroop. Het maakt eigenlijk weinig uit want smaken doet het sowieso. Soms krijgt hij na het brood ook nog een fles. Dat ligt eraan hoe goed die boterham erin gaat. Als hij een fles krijgt, gaat deze trouwens meestal niet helemaal leeg. Da’s natuurlijk logisch want die twee boterhammen zitten nog in zijn buikje. Volgens het CB is dat geen probleem en zelfs een hele natuurlijke verplaatsing van eetmoment.

13.30 uur – Ticho wordt een beetje moe dus een middagdut it is. Zonder mokken is hij meteen vertrokken.

Het middagslaapje duurt eeuwen. Wij zijn gezegend met zo’n kind dat niets liever doet dan slapen. De drie uurtjes tikt hij nagenoeg altijd aan. Soms zelfs meer. Negen van de tien keer ga ik tijdens deze spaarzame vrije tijd aan de slag voor de baas. Ik werk wat mails weg, schrijf een aantal artikelen of redigeer binnengekomen teksten. I love my job. Als Ticho om 16.00 uur nog niet wakker aan het worden is en mijn werk is gedaan, dan ga ik zelf ook nog even een half uurtje slapen. Ik ben dol op powernaps!

16.30 uur – De kleine slaapkop wordt wakker. Ik haal hem uit zijn bedje en neem hem mee naar beneden. Tijd om even lekker te kroelen. Love it. Om 17.00 uur gaat zijn groentenhap naar binnen, wederom zonder problemen. Als wij zelf gaan eten – rond de klok van zes, zoals dat een echte Hollander betaamt – zet ik Ticho in zijn Stokke Steps bij ons aan tafel. Hij pikt hier en daar wat hapjes mee én krijgt een bakje yoghurt of kwark.

18.30 uur – Tijd voor papa! Robert werkt gewoon vijf dagen per week, dus als hij thuiskomt heeft hij ons vriendje enorm gemist. In de avond gaat hij meestal met ‘m op pad. Even met de wagen wandelen, een rondje fietsen en/of onder de douche.

19.15 uur – De laatste fles – inclusief JBPM en rijstebloem – wordt leeggedronken.

19.30 uur – Bedtijd!  Je zou denken dat hij met die lange slaapjes overdag zijn rust wel gehad heeft, maar niets is minder waar. Rond de klok van half acht is hij gewoon weer moe. We trekken hem zijn slaapzak aan, poetsen de tandjes, lezen uit een boekje, zingen een liedje, zwaaien nog even naar buiten, doen samen de gordijnen dicht en leggen hem dan in zijn ledikant. Af en toe sputtert ‘ie wat tegen, maar dit duurt niet langer dan vijf minuten. Dan heeft meneer zijn duim gevonden en is ‘ie richting dromenland vertrokken. Welterusten vriendje en tot morgen!

De rest van de avond doen Robert en ik vaak wat we zelf willen. Soms gaat hij sporten, soms ga ik rennen, soms doet hij hier of daar een bakkie, soms ga ik de hort op, soms kijkt hij een serie, soms kijk ik een film. Het is maar net wat er in onze agenda staat. Dat we gezamenlijk met een kop koffie of thee op de bank zitten en een soort datenight hebben, komt nauwelijks voor. Puntje van aandacht wel.

Tussen 22.00 en 23.00 uur gaan onze luikjes ook dicht. Uiteraard spieken we altijd nog even saampjes in het kamertje van Ticho en nadat we tien keer tegen elkaar hebben gezegd dat we écht het allerleukste kind van de wereld hebben, gaan we slapen.

Nou, dat was het wel geloof ik, ons negen-maanden-ritme. Ik ben heel erg benieuwd hoe een dag bij andere mama’s (bijvoorbeeld met meerdere kinderen of slaapweigeraars) eruit ziet. Laat je het me weten? Bedankt voor het lezen!


Volg je mij al op Instagram?
Volg je mij al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

6 Comments

 1. Ik had dus een heel verhaal getypt over ons ritme met een baby van zes maanden… hoefde alleen nog maar op enter te drukken, maar toen was alles weg… 🙁

 2. Ik doe toch nog maar een poging, toch leuk om te delen! Leuk om te lezen jouw stuk en ook leuk om te lezen hoe kindjes verschillen! Komt ie, ons ritme met baby van ruim zes maanden:

  03.00 meneertje wordt wakker, speentje erin en iedereen slaapt weer
  06.15 meneertje is nu echt wakker en krijgt z’n eerste flesje bij ons in bed
  06.45 ik ga er uit met ons mannetje. In het weekend gaan we allebei een dag, zodat we allebei een dag wat langer kunnen slapen. Mannetje gaat spelen en ik ga ontbijten.
  08.30 ons zoontje gaat weer op bed en slaapt meestal 45 minuten. Ik blijf vaak in m’n pyjama ‘niksen’.
  09.15 wakker. Ik kleed ons mannetje aan en beneden eten we rond 9.30 een fruithap. Gaat er goed in!
  11.00 mannetje gaat er weer in, dit keer meestal anderhalf uur. Nu ga ik me ook douchen en aankleden.
  12.30 wakker. We eten een broodje en hij krijgt een fles. Daarna gaan we vaak even de deur uit.
  14.30 als we weer thuis zijn gaat meneer weer naar bed. Als we langer de deur uit zijn slaapt hij net zo makkelijk in de wagen/maxicosi. Vaak slaapt hij weer 45 minuten.
  15.15 wakker en tussendoortje. Vaak blijft hij nu wakker tot bedtijd. Eigenlijk is het te lang en tussen 18 & 19 is dan ook niet z’n beste uurtje… maar als we hem eind van de middag nog op bed leggen slaapt hij savonds niet meer.
  Tussen 18.30 & 19.00 laatste fles met rijstebloem en slapen.

  Zo zie je maar, heel verschil! Ons mannetje wil hartstikke snel, tijgert de hele kamer al door, staat al los… En slapen hoort daar wat hem betreft niet echt bij 😉

  1. Ohh grappig om te lezen. Ticho had met zes maanden al zo’n slaapschema als nu te pakken. Jouw kindje doet meerdere korte slaapjes dus? Kom je dan tussendoor zelf nog ergens aan toe? Wel fijn dat ‘ie in de wagen slaapt. Doet T. écht niet, die is nogal gehecht aan zijn bed. Thanks voor je reactie! X

 3. Anoek Kroeze says:

  11Als ik dit zo lees, word ik stiekem toch wel wat jaloers hoor. Hier een jongetje dat exact net zo oud is als Tycho, maar helaas het slapen iets minder goed heeft uitgevonden als dat Tycho dat heeft. Het ritme van onze Finn:

  4.00 – 5.00 uur wakker, speentje even geven en slaapt gelukkig nog even verder

  6.00 uur nu écht wakker. Vaak nog even kroelen bij mama en papa in bed

  6.30 uur Tijd voor de fles. Finn krijgt 180 cc flesvoeding

  8.00 – 8.30 uur Tijd voor het volgende slaapje. Soms geeft hij zich gelijk gewonnen, andere keren kost het
  me wel 30 minuten voordat hij slaapt en soms wil hij ECHT niet slapen en gaat hij er weer
  uit. Als hij zich wel gelijk gewonnen geeft, is het helaas maar 45 minuten dat hij vaak slaapt.

  9.30 – 10.00 uur Fruithapje. Vaak 1,5 stuk fruit grof gepureerd.

  10.30 uur Als hij nog niet heeft geslapen vanmorgen OF heel weinig heeft geslapen en weer moe is,
  proberen we het nog een keer.

  11.30 – 12.00 uur 1,5 a 2 boterhammen. Belegd met smeerkaas, appelstroop, smeerworst, jam. Hij vindt echt
  ALLES lekker wat hij te eten krijgt. Hij krijgt nog 120 cc na in de fles, maar drinkt dit niet
  altijd leeg. Vandaag naar het bureau, eens even vragen, denk dat deze fles er wel af mag.

  13.00 uur Even afhankelijk van of hij 1 of 2 slaapjes heeft gedaan vanmorgen, gaat hij het bed weer in.
  Ook op dit tijdstip ben ik niet gezegend met een enorme slaapkop. Als ik geluk heb, slaapt hij
  1,5 uur. Het is volgens mij maar 2 keer in zijn leventje voorgekomen dat hij 2 uur heeft geslapen.

  14.30 uur wat water/thee/diksap drinken. Hij krijgt hier eigenlijk vrijwel nooit een tussendoortje bij. Deze
  mama is geen voorstander van snoep/koekjes/soepstengels. Af en toe krijgt hij nog wat fruit.

  16.00 uur Warme hap. Ook hier lust hij echt alles!! Rijst, aardappels, macaroni, zalm, rundertartaar, ei,
  courgette, worteltjes, bloemkool, broccoli, spaghetti (wat Finn overigens ook super lekker
  vindt net als Tycho), boontjes, tomaat, kipfilet…. waar zal ik het assortiment nu mee gaan
  uitbreiden voor onze vent? Nog tips?

  18.30 uur De avondfles. Hij krijgt 210 cc met pap.

  19.00 uur Bedtijd. Even tanden poetsen (2 stuks heeft hij nu haha), liedje zingen, samen gordijnen
  dichtdoen, nachtlampje aan, liedje van de babyfoon aan en hup, slapen maar!

  Hoeveel krijgt Tycho in de fles Anouk? En welke flesvoeding gebruik jij?

  1. Ohhh Finn is wel een goede eter zeg. Fijn! En al met al gaat het slapen ook prima toch? Ik hoor zo vaak mensen die zeggen dat hun baby nauwelijks slaapt overdag. Zou he-le-maal gek worden! Alleen die vroege ochtenden. Hopelijk gaan die snel over. Ticho krijgt ’s ochtends (en evt smiddags) 210 water en zes scheppen (extra vocht want normaal water drinken doet ‘ie nog niet echt) en’s avonds 210 water, zes scheppen opvolgmelk, 1 schep JBPM en 2 scheppen rijstebloem. Melk is van Hero en géén idee waarom ikvoor die ben gegaan. Gebruiken jullie een speciale dan?

 4. Ja met het slapen gaat het opzich wel prima, ze zijn alleen van korte duur in vergelijking met de slaapjes van Tycho haha.

  Ik gebruik tegenwoordig nutrilon Forte voor Finn. Hij was weken/maanden erg onrustig. Dit begon rond 4 maanden en heeft uiteindelijk tot ruim 6 maanden geduurd. Elk uur van de nacht werd hij wakker. We hebben zoveel geprobeerde dachten dat hij wellicht nog honger had. Hierdoor gestopt met borstvoeding en in overleg met het bureau toen over gegaan op Forte voeding (dat is voeding voor hongerige babys). Ook al zei het bureau dat het qua groei niet uitmaakte, groeide hij toch best wel veel in korte tijd (of dit nu toeval was of echt door de forte kwam is nog steeds de vraag). Toen daar ook nog de hapjes bijkwamen, ben ik ook minder schepjes gaan geven. Om een lang verhaal toch nog kort proberen te maken; Finn krijgt dus ook meer water dan schepjes. ‘S ochtends 180 cc + 5 schepjes, ’s middags 120 cc en 3 schepjes en ’s avonds 210 cc + 7 schepjes en 3 lepels fijne granen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *