Persoonlijk

De rolverdeling bij ons thuis

De man zorgt voor het geld, de vrouw zorgt voor het huishouden. Lekker ouderwets he? Toch heb ik het idee dat deze way of life steeds weer een beetje populairder wordt.

Volgens mij heb ik het hier al duizend keer herhaald: vrouwen die niet werken en zich 24/7 volledig wegcijferen voor de kinderen en het huishouden, daar heb ik eindeloos veel respect voor. Zelf zou ik het echt niet kunnen. Mijn lievelingsmomenten zijn absoluut samen met mijn (man en) kind, maar die 24 uur per week dat ik de zorgtaken even mag loslaten en gewoon mijn eigen dingetje kan doen op kantoor zijn ook best wel prettig.

De rolverdeling
Feit is dat ik twee dagen minder werk dan de vader van Ticho en daardoor is het wat mij betreft logisch dat ik qua uren meer tijd besteed aan zorgtaken. Zo zal ik ongetwijfeld meer flesjes maken, luiers verschonen en hapjes geven. Maar, en dit is een hele dikke vette maar, als Robert thuis is van zijn werk, dan zijn de taken absoluut evenredig verdeeld. Ik maak een fles, terwijl hij de luier vast verschoond. Hij gaat met ‘m in bad en ik droog hem daarna af. Ik geef hem zijn hapje, ondertussen ruimt papa het speelgoed op. En dat werkt als een trein.

Halen en brengen
Het ochtendprogramma is bij ons thuis op maandag, dinsdag en donderdag de taak van de vader. Omdat ik vrij vroeg naar mijn werk vertrek heb ik er gewoon echt geen tijd voor. Robert werkt wat dichterbij en kan prima tussen 07.00 uur en 07.30 uur van huis weg om op tijd op kantoor te zijn. Ticho ophalen bij tante/oma/opvang wordt meestal óók door papa gedaan, wederom omdat zijn werk dichterbij huis is en hij dus negen van de tien keer eerder bij de oppas/opvang kan zijn. Op woensdag en vrijdag is dat allemaal niet aan de orde want dan ben ik vrij.

De weekenden
Oh de weekenden, zaligheid. Na vijf dagen rennen en vliegen hebben we eindelijk wat tijd voor elkaar en andere leuke dingen. En die andere leuke dingen gebeuren absoluut. We wisselen over het algemeen redelijk af wie wanneer weg kan en wie wanneer thuis blijft. De ochtenden doen we negen van de tien keer gewoon samen (wakker is wakker) en ook de rest van de dag is er nooit gedoe over wie er aan de beurt is voor een luier.

Overige taken
Ik moet bekennen dat ik wat overige taken echt een waardeloze huisvrouw ben. Ik doe boodschappen, maak de verse hapjes voor Ticho, kook zo nu en dan een redelijk fatsoenlijke maaltijd (maar vaker doet Robert dat) en wil sporadisch nog wel eens een wasje ophangen, maar daar houdt het wel op met mijn kwaliteiten als Assepoester. Het is Robert die de wasmachine aanzet – of mij aanspoort om dat te doen -, het is Robert die de wasmachine leeghaalt – of mij aanspoort om dat te doen -, het is Robert die de was ophangt – of mij inmiddels lichtelijk geïrriteerd vraagt om dat te doen – het is Robert die roept dat de vaatwasser uitgeruimd moet worden EN OF IK DAT ALSJEBLIEFT EVEN NU WIL DOEN en tsja, zonder Robert leefde ik in een vuilnisbelt. For sure.

Ouderwets?
Ik denk dat wij in geen enkel opzicht een ‘ouderwetse rolverdeling’ hebben. Sterker nog, we grappen wel eens dat Robert meer de vrouw is en ik meer de man. Maar dan wel een man die parttime werkt, verse groenten- en  fruithapjes maakt en dat ellendige fotoalbum in elkaar knutselt. En dat kost heus wel meer tijd dan die verrekte wasmachine!

Hoe zit dat met de rolverdeling bij jou thuis? Doen jullie beiden evenveel? Of liggen de zorg- en huishoudtaken meer bij moeders? Of misschien wel bij vaders?

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!


Volg je mij al op Instagram?
Volg je mij al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *