Zwangerschap

Wat je niet wilt horen als je zwanger bent

Tijdens mijn zwangerschap heb ik mij regelmatig verbaasd over wat mensen allemaal tegen je uit durven te kramen op het moment dat je met een groeiend buikje rondloopt.

De meest vreemde vragen en de allerlulligste opmerkingen: I’ve heard them all. Op zich was ik bijna altijd in staat om het naast me neer te leggen, lief te lachen, te knikken en gewoon door te lopen, maar soms…

Was het gepland?
Nu ik het zo opschrijf kan ik nog steeds niet geloven dat er écht mensen zijn geweest die mij bloedserieus vroegen of de zwangerschap gepland was. Echt. Dit is wat mij betreft de meest lelijke vraag die je kan stellen aan een zwangere vrouw. Asociaal. Het gaat je geen reet aan.

Ben je al bijna uitgerekend?
Deze vraag is natuurlijk niet heel erg gemeen. Tenminste, niet bewust. Maar omdat mijn buik behoorlijk groeide, kreeg ik ‘m al vanaf een week of dertig voor mijn kiezen. ‘Nee, nog tien weken’, was dan mijn antwoord. En dan kwam er zo’n nare awkward stilte…

Is het er echt maar één?
Offfffffffff volgde de vraag: is het er echt maar één? JA HET IS ER EEN. EEN HELE GROTE. EEN XXL BABY. IN EEN XXL BUIK. Namens alle mama’s en mama’s-to-be in Nederland: deze opmerking is niet (NIET) grappig.

Oh je hebt een ruggenprik gehad? Dus je hebt het niet helemaal zelf gedaan?
Te lelijk en te lullig. Hoe bedoel je, niet zelf gedaan? Is er iemand anders die drie dagen niet kan lopen? Heeft manlief hechtingen down there? Stond de verloskundige te puffen? Kwam er bij jóu een bowlingbal door je neusgat? Ga weg, met je zelf doen.

Je gaat toch wel borstvoeding geven he?
De tijd dat borstvoeding door een verloskundige min of meer opgedrongen wordt, is gelukkig voorbij. Iedere moeder moet immers lekker zelf weten wat ze doet. Toch? Nou, daar is dus niet iedereen het mee eens. Ik koos er – heel bewust en met mijn volle verstand – voor om géén borstvoeding te geven en met enige regelmaat leverde dat fronsende wenkbrauwen op. Alle vragen omtrent borst- of flesvoeding: stel ze niet. It’s none of your business.

Wil je een jongen of een meisje?
Kijk, dat je een bepaalde voorkeur hebt, dat vind ik nog niet zo heel gek. Ik wilde altijd graag een jongetje, maar had het voorgevoel dat het een meisje was, dus toen het een jongetje bleek te zijn moest ik écht even schakelen. Maar je denkt toch zeker niet dat ik tegen wie dan ook zou zeggen dat ik liever een jongetje of meisje zou krijgen? Het feit dat er een baby in mijn buik groeide vond ik al bijzonder genoeg. Het welbekende cliché ‘als het maar gezond is’ was eigenlijk mijn standaard antwoord. En dat is natuurlijk ook zo.

Weet je wat er allemaal mis kan gaan?
Vooral toen ik nog van plan was om thuis te bevallen vonden mensen het meer dan eens nodig om me op alle mogelijke rampscenario’s te wijzen. Dat de zus van de buurvrouw haar achterneef tijdens haar horrorbevalling helemaal uitscheurde en met een gapend gat tussen haar benen alsnog naar het ziekenhuis moest om onder narcose gehecht te worden. Dat niveau. Maar ook over baby’s met zuurstoftekort, placenta’s die bleven zitten en weet ik het wat nog meer. Op het moment dat je bijna moet gaan baren, wil je het allemaal niet weten. Het is al spannend genoeg.

Wat een zwangere vrouw dan wel wil horen? Gewoon, een complimentje dat ze er zo stralend uitziet (ook al is dat een leugen), bemoedigende woorden, fijne bevallingsverhalen of helemaal geen bevallingsverhalen, biedt haar een helpende hand (“zal ik even een boodschapje voor je halen?”), vertel dat de baby maar geluk heeft met zulke ouders, zeg haar dat alles goed komt. Iets positiefs. Iets liefs. Een zwangere vrouw laat zich nog wel eens leiden door hormonen he, dus je bent gewaarschuwd!


Volg je mij al op Facebook?
Volg je mij al op Instagram?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

4 Comments

  1. Weet je wat ook zo erg is? Mensen die je aan t eind van de zwangerschap gaan vertellen dat de zus van een collega en daar de buurvrouw van, net zover zwanger was als jou en daar is de baby van overleden in de buik.

    Mijn god. Waarom? Waarom vinden mensen het nodig deze informatie te delen met een hoog zwangere vrouw?

  2. ‘Is het van je vriend?’ En ik was zo verbluft dat ik er nog antwoord op gaf ook.

    1. Niet?!?! Ohhh mijn hemel. ‘Nee van de buurman, maar niet verder vertellen hoor!’

  3. O ja! Is het er echt maar 1? Pfffffff kon ze wel slaan op een gegeven moment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *