Persoonlijk

Kinderbijslag: wat doe je ermee?

Op de eerste dag van de maanden januari, april, juli en oktober, wordt de kinderbijslag gestort. In ons geval is dat bijna 200 euro. Nu zijn wij hier (gelukkig) niet afhankelijk van, maar welkom is het wel.

Dat een kind een dure grap is, schreef ik hier en hier al eens. Om ouders een beetje tegemoet te komen in de kosten, krijgen zij dus ieder kwartaal een bijdrage vanuit de overheid. De hoogte van de kinderbijslag hangt niet af van het inkomen van papa en mama, maar van de leeftijd van het kind.

De bedragen
Voor een kind tot zes jaar oud ontvang je €198,38 per kwartaal, voor een kind van zes tot twaalf jaar oud krijg je €240,89 en een kind van 12 tot en met zeventien jaar oud levert maar liefst €283,40 op. Geen lullige bedragen als je het mij vraagt.Voor sommigen is dit broodnodig en wordt het gebruikt om bijvoorbeeld kleertjes van te kopen, anderen zetten het op een spaarrekening voor het kind en weer anderen gooien het gewoon op de grote hoop en doen er verder niets kind-gerelateerds mee.

Wat doet men ermee?
Ik ben eens even in de krochten van het wereldwijde web gedoken (driewerf hoera voor het VIVA-forum) en heb een mini-onderzoek gedaan naar wat mensen doen met de kinderbijslag. Een aantal dingen die ik gelezen heb:

“Ik gebruik het nergens in het bijzonder voor maar zie het als een tegemoetkoming voor alle kosten die wij maken voor onze kinderen, zoals luiers, voeding, kappersbezoekjes en kleding.” 

“De kinderbijslag gaat op aan de grotere uitgaven, zoals een winterjas of schoenen. Wat over is, zet ik op de spaarrekening van mijn dochter.” 

“Op dit moment zitten de uitgaven voor ons kind gewoon ‘standaard’  bij onze uitgaven, dus eigenlijk merken we daar niets van. Gelukkig kunnen wij daarom de kinderbijslag sparen voor het moment dat hij gaat studeren.” 

“Van de kinderbijslag kan ik heel veel kopen via Martkplaats en Instagram. Zodra het geld gestort wordt, vliegt het er hier dan ook meteen uit. De rest van de drie maanden doen we dan rustig. Dingen als voeding gaan gewoon mee in de weekboodschappen dus daar gebruiken we het niet voor.” 

Hoe zit dat bij ons?
Wij hebben twee keer kinderbijslag gehad, omdat Ticho in november geboren werd en je deze tegemoetkoming ‘achteraf’ krijgt als je kindje een heel kwartaal op deze wereld is geweest. Dat was voor ons dus pas in aprilvoor het eerst en vorige week voor de tweede keer. De kinderbijslag verdween toen op onze eigen (spaar)rekening en gebruikten we niet direct voor Ticho. Kleertjes koop ik immers niet alleen als het geld gestort is (maar altijd, overal en continu) en sparen doen we structureel iedere maand. Toch denk ik dat we het vanaf de volgende ronde anders aan gaan pakken. Dan is Ticho inmiddels bijna een jaar oud en zit er iets meer stabiliteit in de maatjes van zijn kleding en kun je dus veel beter plannen en vooruit kopen. Of nou ja, de gemiddelde mens kan dat. We zullen zien hoe dat hier gaat lopen.

Doe jij speciale dingen met de kinderbijslag? Of heb je een goede tip voor me zodat die centen hier ook nuttig besteed worden? Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal so let me know in een reactie, hier op de site of hier!


Volg je mij al op Instagram?
Volg je mij al op Facebook?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *