Momlife, Persoonlijk

Sparen voor je kind

Dat een kind een dure aangelegenheid is, dat schreef ik hier al eens. Maandelijks zijn wij zeker zeshonderd euro kwijt aan luiers, eten, de opvang, kleertjes en ga zo maar door. Dit bedrag zal in de toekomst alleen nog maar hoger worden.

Een studerend kind dat op zichzelf woont (op kamers welteverstaan) kost volgens het Nibud 1100 euro (elfhonderd euro) (ik herhaal: ELFHONDERD EURO) per maand. Nu weet ik natuurlijk niet hoe het bij jou zit, maar die boom waar briefjes aan groeien en muntjes uit vallen, die staat hier in ieder geval niet in de tuin. Omdat wij wel voorbereid willen zijn op dergelijke kostenposten, hebben wij een spaarrekening voor Ticho geopend.

Wij hebben gekozen voor een Groei Groter Rekening bij de ING. Geen idee waarom wij voor deze manier van sparen gingen, want ik kan niet zeggen dat ik me hier nou enorm in heb verdiept. Omdat ik dat achteraf best wel dom en stom vind, omdat ik het nu nog makkelijk kan veranderen (je begrijpt dat we in zo’n zeven maanden tijd geen kapitalen hebben gespaard) én omdat ik anderen graag een handje wil helpen in de jungle van sparen, heb ik uitgezocht wat de voor- en nadelen zijn van de twee meestvoorkomende manieren van sparen.

De spaarrekening op je eigen naam
Bij de meeste banken kun je gemakkelijk een nieuwe spaarrekening openen. Wanneer je dat dus doet, hier maandelijks geld op stort en dit keurig op die rekening laat staan, kun je een mooi bedrag bij elkaar sparen. Omdat de rekening op jouw naam staat, ben en blijf jij altijd de baas over wat er met de centen gebeurt. Stel je even voor: je hebt pak ‘m beet 15.000 euro gespaard voor je kind. Een mooi bedrag, waar ‘ie bijvoorbeeld zijn studie van kan betalen of wat ‘ie in zijn eerste eigen huisje/auto/bedrijf kan steken. Op het moment dat het dan nodig is – het moment dat jij geschikt vindt – kun je hem het geld schenken. En daar zit meteen een maar: je mag in Nederland niet zomaar zo’n groot bedrag schenken. Of nou ja, dat mag wel, maar niet zonder de Belastingdienst ook even uit te nodigen to the party. Hoe het precies zit weet ik niet – ik ben niet zo goed met cijfers, vraag maar aan mijn hoogleraar statistiek – maar in principe ben ik allergisch voor alles wat in een blauwe envelop komt. Dit staat me dus behoorlijk tegen.

De spaarrekening op naam van het kind
De andere optie is om geen rekening op jouw naam te openen, maar deze op naam van het kind te zetten. Ben je meteen van het geneuzel met onze vrienden van de Belastingdienst af, want nu schenk je eigenlijk ieder jaar een kleiner bedrag en ontloop je allerlei enge belastingen. On the other hand, zodra je kind achttien wordt, is hij of zij de baas over het geld. En stel je nu weer even voor dat jij 15.000 euro hebt gespaard voor allerlei nuttige doeleinden, maar jou bijna-volwassen kind met de laatste stuiptrekkingen van de pubertijd vindt het een beter plan om die centen te steken in ehm, stapavondjes met vrienden, vakanties naar de Spaanse Costa, dure kleding en misschien wel drank en drugs. Je weet het niet he. Je weet het niet. Dat is een beetje zonde van het kapitaal toch? Ben je 15.000 euro armer en geen diploma, huis, bedrijf of auto rijker.

Dus, ik vrees dat ik je met dit stukje niet direct heel erg geholpen heb, maar hopelijk heb ik je wel aan het denken gezet. Dat is al een stap in de goede richting. Een stap die ik zeven maanden geleden, volledig overgenomen door hormonen, even vergat te nemen. De Groei Groter Rekening van de ING is dus op naam van het kind en natuurlijk ga ik er niet vanuit dat mijn lieve kleine onschuldige baby’tje op een dag een lanterfantende geldsmijtende puber wordt, but you never know. Wellicht dat ik nog een extra rekening ga openen, maar dan op mijn eigen naam. Better safe than sorry, toch? Die Belastingdienst neem ik dan maar voor lief.

Sparen jullie voor jullie kind(eren)? En zo ja, op welke manier? Ik ben benieuwd naar hoe andere ouders dit doen. Wellicht kan het mij én anderen ook een beetje helpen in de zoektocht naar de juiste aanpak. Laat dus gerust je reactie achter, hier op de site, op de Facebookpagina of op mijn Instagram.


Volg je mij al op Facebook?
Volg je mij al op Instagram?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

5 Comments

 1. Ik heb zelfs nog voordat ik überhaupt zwanger was een extra spaarrekening geopend (op mijn eigen naam)met de gedachte als mijn kind dan 18 is kan ik een rijbewijs/auto/studie ‘makkelijker’ betalen op dat moment. Nu is onze dochter 1, en ben ik blij met het bedrag wat nu al op haar rekening staat.

 2. Josephine says:

  Wij hebben ook een rekening geopend voor onze kleine meid op haar naam. Rabo doelsparen, maar dit is ook alleen omdat ik al bij de Rabobank zit. Wij hebben gekozen voor 20 jaar vastzetten en zo een (iets) hogere rente. En wie weet gaat ze verstandiger om met zo’n bedrag als ze 20 jaar is dan wanneer ze 18 jaar is 😉

 3. Wij hebben ook gespaard op naam van onze 2 meiden.
  Gelukkig hebben ze het verstandig gebruikt maar ik ken inderdaad ook voorbeelden van kinders die het in een paar maanden erdoorheen hebben gejast.
  Sparen op eigen naam en dan als ze het nodig hebben elk jaar het bedrag schenken tot de grens die de belastingdienst heeft vastgesteld, dan hoef je geen belasting te betalen.
  Dit bedrag wisselt per jaar maar is behoorlijk wat.
  Maar ja ,hoe is dat over 18 jaar??? Je weet het maar nooit met die belastingdienst he?
  Leuk( er) kunnen ze het niet maken…

 4. Stiphout says:

  Wij sparen op drie verschillende plaatsen. Één vaste rekening bij de Dela, staat vast voor 10 jaar op onze naam. (Studie later) Één rekening op de naam van het kind (kleiner bedrag per maand) zodat ze straks een leuk beginnetje hebben en op een aparte spaarrekening van ons iedere maand een bedrag voor de zwemlessen en andere duurdere kosten die er aankomen…

 5. Wij hebben bij de van Amro gekozen voor een kind Royaal rekening op naam van onze dochter om te sparen voor studiekosten. Bij deze rekening kan je kosteloos een akte van schenking en bewind op laten maken en daarbij kiezen wanneer het kind staan mag komen, wij hebben gekozen voor 25 jaar, kan Indien gewenst vervroegd worden, maar wij zelf kunnen er wel altijd bij om studiekosten van te betalen en de rest is voor onze dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *