Momlife, Persoonlijk

Kinderopvang – waar kun je op letten?!

Iedere donderdag brengen wij Ticho naar de kinderopvang omdat wij dan allebei moeten werken. Hij krijgt daar ontzettend veel aandacht, er zijn genoeg andere kindjes, voldoende speelgoed, prima bedjes en een heerlijk ritme. Kortom: hij komt niets tekort.

Eigenlijk laat ik hem nooit met een vervelend gevoel achter. Niet op de kinderopvang, maar ook niet bij een oppas. Het scheelt natuurlijk enorm dat Ticho een onwijs makkelijk kind is. Hij geniet echt van alle aandacht en het kan hem nauwelijks schelen of ‘ie die aandacht nou van mij of zijn vader krijgt óf van de oppas of de juf op de opvang.

Toch kan ik me heel goed voorstellen dat er ouders (of moeders, meestal) zijn die hun kind met een minder prettig gevoel achterlaten. Je meest kostbare bezit overdragen aan een ander, die in jouw ogen never nooit zo goed voor hem of haar kan zorgen als dat jij dat kunt, dat ís ook lastig. Op internet ging ik daarom op zoek naar lijstjes met punten waar je op zou kunnen letten bij het kiezen van de opvang voor jouw mini.

1. Kies je voor een kinderdagopvang of voor een gastouder?
Volgens mij valt voor allebei wel iets te zeggen. Wij hebben gekozen voor een kinderdagopvang, omdat deze opvang deel uitmaakt van een kindcentrum, waar dus ook een BSO, peuterspeelzaal en basisschool bij horen. In principe hoeven we onze Ticho pas weer op te halen als ‘ie 12 is. Een reden om voor een gastouder te kiezen zou kunnen zijn dat jouw kind in een ‘huiselijke sfeer’ opgevangen wordt, je (meestal) betaalt voor de uren die je daadwerkelijk afneemt en de leeftijdsgrenzen wat ruimer zijn.
2. De openingstijden
Niet geheel onbelangrijk voor de werkende ouder. De kinderopvang waar Ticho naartoe gaat is dagelijks geopend van 07.00 uur tot 19.00 uur. Aangezien ik best een eind van onze woonplaats vandaan werk en Robert een vrij drukke baan heeft is dat voor ons ideaal. Natuurlijk proberen we hem niet twaalf uur aan een ander over te dragen, maar de gedachte dat dit wel kan, dat vinden we prettig.
3. De kosten
In principe is de uurprijs overal wel redelijk vergelijkbaar, maar een opvang met ruime openingstijden is vanzelfsprekend wat duurder dan een opvang die geopend is van 07.30 tot 18.00 uur. Je neemt immers meer uren af.
4. De locatie en de looks
Het is natuurlijk ideaal als een opvang op een voor jou handige locatie zit; of dit nu dichtbij huis of dichtbij je werk is. Wij zijn gegaan voor een opvang dichtbij huis en dichtbij onze vrienden en familie. Mocht er een keertje nood aan de man zijn dan kunnen we familie inschakelen om ‘m bijvoorbeeld eerder op te halen (gezien mijn reistijd). Verder hebben wij verschillende kinderdagverblijven bekeken en vooral gelet op de ruimte, de mogelijkheden om buiten te spelen, het materiaal, de veiligheid en de hygiëne. Lijkt me allemaal onwijs logisch.
5. Eten en drinken
Een groot voordeel van de opvang van Ticho vind ik dat alle kindjes tussen de middag een warme maaltijd voorgeschoteld krijgen. Als je jouw kind om 18.00 uur nog niet hebt opgehaald krijgt hij of zij tevens een boterham. Verder wordt er bewust met voeding omgegaan en dat is voor mij persoonlijk echt een pré.
6. De leiding
Tsja, eerlijk is eerlijk, het allerbelangrijkst vonden wij de klik met de leidsters. Je vertrouwt hun toch je kind toe, dus dat gevoel moet goed zijn. Waar wij naar gekeken hebben is eigenlijk alleen of er een mix is tussen jongere en wat oudere (ehhhh meer ervaren) leidsters en of ze vriendelijk waren voor ons (toen Ticho nog niet geboren was) en voor Ticho (toen hij al wel geboren was en we nogmaals gingen kijken).

Waar je verder nog op zou kunnen letten is bijvoorbeeld de flexibiliteit van de opvang (kun je dagen ruilen of sporadisch extra opvang afnemen?), de soort groep (horizontaal of verticaal), de grootte van de groep, de wachtlijst en de uitjes die met de kindjes ondernomen worden. Het kiezen van een kinderdagopvang is écht een heel karwei, maar het is het echt meer dan waard. Waar heb jij allemaal aandacht aan besteed tijdens het kiezen van de juiste opvang voor jouw kind?


Volg je mij al op Facebook?
Volg je mij al op Instagram?

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *