Momlife, Persoonlijk, Zwangerschap

Wat kost een baby? – deel 2

Een paar weken geleden schreef ik een blogpost over de kosten die onze baby met zich meebrengt. Ik kreeg daar tientallen reacties op, zowel positief als negatief.

Sommige mensen gaven aan dat zij redelijk vergelijkbare bedragen kwijt waren. Sommige mensen besteden (nóg) meer aan hun baby en sommige mensen kwamen niet eens in de buurt. Nu had ik dergelijke reacties ook wel verwacht want het is logisch dat ieders uitgavepatroon anders is. Tóch bleken de verschillen soms enorm. Er waren mensen (voornamelijk op Facebook – what else) die mij lieten weten dat ik niet goed bij mijn hoofd ben, dat het absoluut onzin is dat je zoveel geld voor een kind kwijt bent en dat er allemaal geen bal van klopt. Niet bepaald reacties waar ik heel gelukkig van werd.

Ik schreef namelijk gewoon op wat ik (ik herhaal: IK) maandelijks betaal aan luiers, voeding, opvang en kleding. Dat mijn manier niet de enige en al helemaal niet de juiste manier is, dat benoemde ik al in de vierde zin. Waar die lelijke reacties dus vandaan kwamen, I don’t know. Blijkbaar hoort dat er allemaal bij en ik heb me voorgenomen om het maar te laten voor wat het is.

Feit blijft: maandelijks zijn wij ruim 600 euro kwijt aan Ticho (exclusief toeslagen en inclusief opvang). Veel geld, als je het mij vraagt. Ik zou ook wel wat willen besparen – ik bedoel, wie wil dat nou niet – , maar omdat het niet per se noodzaak is, gebeurt het simpelweg niet. Best wel stom, I know. Daarom besloot ik om het verhaal van Joyce hier te delen. Joyce* was één van de meiden die reageerde op de blogpost en zij vertelde mij – zonder met haar vingertje te zwaaien – hoe zij het met een uitkering en een kindje weet te rooien.

Alleenstaande moeder
“Toen ik in verwachting bleek van Ayden was ik nog maar 17 jaar. Heel erg jong dus. De zwangerschap was niet gepland, maar ik heb geen seconde overwogen om het af te breken. Ik voelde meteen een band met het kindje in mijn buik. Het hoorde bij mij en ik ging er alles aan doen om er goed voor te zorgen. Helaas wel zonder de vader van het kind, want die vertrok toen ik in hem vertelde dat ik het kind wilde houden.”

De babyuitzet
“Omdat ik nog thuis woonde en een eigen woning absoluut niet haalbaar was, maakten mijn ouders de zolderverdieping helemaal leeg. Er werd een wandje geplaatst en zo had ik een slaap- en woonkamer. Ik ben hen daar nog steeds heel erg dankbaar voor. Ruimte voor veel babyspullen had ik echter niet dus die uitzet viel wel mee. Ik heb niets, maar dan ook helemaal niets, nieuw gekocht. Alles kwam via de kringloop of marktplaats óf kreeg ik van vriendinnen, ooms, tantes, buren en weet ik veel wie nog meer. Veel meer dan een paar honderd euro heeft het me niet gekost.”

Maandelijkse kosten
“Inmiddels is Ayden bijna 3 jaar en hebben wij alles goed voor elkaar. Nog steeds heb ik geen dikke bankrekening, maar ik ben gewoon heel creatief. Vakantie vieren we in de achtertuin van mijn ouders, zwemmen doen we in de Kralingse Plas – dat is gratis – en hippe kleding maak ik zelf of koop ik in pakketten via Instagram en Marktplaats. Luiers koop ik van een huismerk en enkel als ze voor de helft van het geld zijn en dat geldt ook voor verzorgingsproducten. Maandelijks ben ik denk ik 50 euro kwijt voor dit alles bij elkaar.”

Oppas
“Toen ik in verwachting was, heb ik alles op alles gezet om zoveel mogelijk vooruit te werken voor mijn opleiding zodat ik zo min mogelijk vertraging op zou lopen. Ik wilde mijn diploma namelijk wél halen. Vlak na de geboorte van Ayden ben ik weer naar school gegaan. Mijn ouders pasten op de kleine en ik kon mijn diploma halen. Ook daar ben ik mijn ouders nog steeds enorm dankbaar voor. Inmiddels werk ik vier dagen in de week, passen mijn ouders twee dagen op en gaat ‘ie twee dagen naar een kinderopvang. Van de Belastingdienst krijg ik heel veel kinderopvangtoeslag want dat is natuurlijk inkomensgebonden. Ik red het echt prima op deze manier.”

Lieve Joyce, wat vond ik het leuk om met jou te kletsen. Jouw positieve instelling en goede bespaartips zorgden echt voor een lach op mijn gezicht. Bedankt dat je mij op een positieve manier hebt laten zien dat een baby helemaal niet achterlijk duur hoeft te zijn en dat je zonder heel veel geld uit te geven hele leuke dingen kunt doen. Ik hoop dat je met jouw verhaal nog veel meer mama’s zult inspireren!

*Joyce is niet haar echte naam.


Volg mij op Facebook!
Volg mij op Instagram!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

5 Comments

  1. Als het om geld gaat, is het altijd een gevoelig onderwerp voor met name, de minder bedeelden. Klinkt niet aardig, maar daar heerst toch de minste tevredenheid. Ik praat niet graag over wat ik uitgeef aan mijn kinderen. Simpelweg omdat ik er niet op zit te wachten in dat roddel dorp als dit, bekritiseerd te worden. Dit is mijn leven en het zijn mijn zuurverdiende centen. Feit blijft dat kinderen niet persé heel duur hoeven te zijn. Het is maar net waar je prioriteiten liggen.

    1. Klopt helemaal wat jij zegt. Maar ik vind niet dat ik op de euro’s moet gaan zitten omdat de buurvrouw van zes huizen verderop toevallig wat minder te besteden heeft. Ook bij ons thuis zit er heus een limiet aan en is de rekening niet eindeloos gevuld. Sterker nog, zonder creditcard was ik nergens 😛 Ik vind het zelf altijd interessant om dit soort verhalen bij anderen te lezen en omdat ik weinig wereldschokkends deel heb ik het eerste artikel geschreven. Verder ga ik absoluut eens kijken hoe en of ik wat kan besparen ja. Maar ach, de eerste he, die verwen ik graag 😀

  2. femme 85 says:

    Nou Anouk, ik vind 600 euro oprecht netjes! Ik ben nog in verwachting en heb eens op een rijtje gezet wat het nou gaat kosten. Ik kwam, zonder spullen meegerekend al op meer. Ga je minder werken dan “kost” je dat ook flink wat. In ons geval wilt mijn partner ook tijd investeren en ook een dag minder werken. Tel maar op wat het kost om beide een dag thuis te blijven. Daarnaast is er ook opvang nodig. Niet iedereen heeft de luxe positie dat oma op kan passen. Als je beide werkt kost het gewoon meer. Punt. Als je niet werkt en al een uitkering oid ontvangt, tja, dan ben je inderdaad een stuk minder kwijt. Sta je er alleen voor, niet leuk, maar krijg je gewoonweg veel meer toeslagen. Iedereen die veel minder uitgeeft maakt óf geen gebruik van de kinderopvang óf krijgt echt heel veel terug van de belastingdienst. En daarmee zeg ik niet dat er bij ons boven gemiddeld binnenkomt, helemaal niet. Maar een met een normale baan kinderen hebben kost gewoon meer dan wanneer je thuis bent. De een geeft meer uit zodat een ander het weer kan ontvangen om het maar even netjes te zeggen.

    1. Wat een fijne reactie. Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb de werkuren die ik heb ingeleverd niet eens meegerekend én we hebben wel de mazzel dat oma op kan passen. Maar dan alsnog, een dag opvang kost hier 350 per maand, voeding/eten minimaal 10 per maand, luiers, bollendoekjes, snoetenpoetsers, vitamine D, neusspray/zetpillen/hoestdrank (altijd wat, die kids), Infacol ten tijden van krampjes, zwemluiers, zwemabonnement en zo kan ik nog wel duizend dingen opnoemen. Vond mezelf ook best schappelijk met 600 euro want ik denk dat het stiekem misschien nog wel meer is (ik ben namelijk vet goed in shoppen), maar sommige mensen vonden het echt absurd. Toch heb ik er ook wel door ingezien dat het absoluut goedkoper kan, mocht dat nodig zijn 🙂

  3. Dat alles tweede hands kan ks uiteraard geen geheim. Daar kan men op besparen. Vaste opvang via familie of vrienden moet ke maar net treffen. Helaas is dat in mijn geval geen optie. Maar ook hier valt heel wat te halen. Ik ben gegaan naar gastouder opvang want deze is flexibeler en goedkoper. De bureaukosten valt ook heel wat te winnen want de ene bureau kost 100 euro per maad per kind (soms meer) en de ander bureau (waar ik nu zelf gebruik van maak) kost 27.50 euro per maand per gezin. Ook deze kosten worden meegenomen in voor je toeslag. En met 3 kids win ik hier enorm mee. Ik zocht zelf een gastouder en verzocht haar aan te melden bij mijn uitgekozen bureau. Er zijn uiteraard ook wat nadelen met gastouder opvang. Je moet dan ook de juiste persoon treffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *